Proč právě Nemo Hornet Elite Osmo 2P?

Pro náročný dálkový trail PNT jsme hledaly stan, na který se budeme moci 100% spolehnout a přitom bude co nejlehčí. Stan Nemo Hornet Elite Osmo 2P jsme vybraly především kvůli jeho neuvěřitelně nízké váze – se vším všudy váží 940g. 

Zajímala nás i nová látka Osmo, která se oproti nylonu v dešti méně protahuje. Pohodlí jsme nehledaly, nicméně nás zajímalo, jak dobře se nám ve stanu bude dva měsíce žít. 

Stan obstál v nejrůznějších podmínkách během dva tisíce dlouhého trailu až neuvěřitelně dobře.

Pojďme se na tento ultralehký stan Nemo Hornet Elite Osmo 2P ale podívat zblízka v naší recenzi.

nemo hornet elite osmo
ultralehký stan Nemo - recenze

Pro dvě osoby?

Stan velikostí podlážky nabízí dostatek prostoru pro dvě standardní karimatky a ještě zbyde trocha prostoru u hlavy či nohou třeba pro batoh. (Karimatky jsme měly také od značky Nemo, konkrétně Nemo Tensor Insulated v mumiové variantě, recenze zde. UPDATE: Aktuálně se tato verze karimatky již nevyrábí, je nahrazena modelem Nemo Tensor All-Season s vyšším tepelným komfortem avšak při zachování stejné váhy i sbalitelnosti.)   

Co se výšky týče, je v hlavovém prostoru dostatečně velká pro pohodlné vzpřímené sezení. U nohou je vše výrazně zúžené a kdybychom nebyly drobného vzrůstu, určitě bychom se nemohly posadit naproti sobě. Tento stan je designovaný pro dálkové traily, kdy člověk uvnitř netráví příliš mnoho času. Několik silných bouřek jsme ale ve stanu proseděly a docela pohodlně si i zvládly zahrát na ukulele.

Ačkoliv existuje varianta tohoto stanu i pro jednu osobu, Hornet Elite Osmo 2P je tak lehký, že si člověk může dovolit luxus spát v tomto stanu sám (větší postavy určitě ocení).

Tak jaká je nová látka Osmo?

Oproti 100% nylonu se látka Osmo opravdu výrazně méně vytahuje a nemusely jsme v dešti ani jednou dodatečně vypínat prověšené tropiko. Když je tedy stan dobře postaven, nepatrné protažení látky téměř ani nepostřehnete. A navíc krásně rychle schne. Za nás skvělé.

Látka působí na první pohled opravdu tence a vyžaduje jemné zacházení. Stan jsme nicméně párkrát stavěly ve spěchu a bez servítek a tropiko se nám nikde nepoškodilo.

ultralehký stan nemo recenze

Co ten výřez v tropiku u hlavy?

Tak ten je v pohodě. Je to vlastně jediný kousek, kde je tento dvouplášťový stan jednoplášťový. Deště se bát nemusíte, protože se opět jedná o látku použitou na tropiku. Kondenzace, která je největším problémem u jednoplášťových stanů, se na tomto kousku stanu někdy může projevit, ale snadno to vyřeší třeba batoh, který jsme si daly za hlavy, abychom se nedotýkaly stěny.

Jaká je konstrukce stanu?

Stan drží pouze jeden rozvětvený prut a drobná spona “Flybar”, která rozšiřuje vrchní část stanu. Přesto stojí dobře i bez kolíků (pak jen u nohou je třeba dát do stanu věci na zatížení). Kolíky dodávané ke stanu jsou ideál, ale pro plný počet je potřeba si ještě čtyři dokoupit. Dva samostatné vchody na stanu pro dvě osoby je příjemná nutnost – tady otevírají vždy jen polovinu strany stanu, což bychom někdy uvítaly širší. Předsíňky jsou velikostí vhodné pro boty nebo batohy (za deště jsme batohy schovávaly dovnitř).

Vydrží to něco?

Ultralight vybavení chce péči i opatrné zacházení. Vhodné a očištěné místo pro stan, pod podlážku určitě Tyvek, jemné otevírání zipů… S takovým přístupem můžeme potvrdit, že je Nemo Hornet Elite Osmo maximálně spolehlivý a i při hodně intenzivním používání vydrží!

Praktický minimalismus?

Přesně tak – nenajdete tu žádnou věc navíc, ale taky nic podstatného nechybí. Nadchnula nás svítilnová kapsa, která rozptýlí světlo čelovky rovnoměrně po stanu. Díky jednoduché konstrukci se staví opravdu rychle. Vnitřní stan je kompletně tvořený moskytiérou, takže je vzdušný a umožňuje nerušené výhledy.

jak vybrat ultralehký stan
Konstrukce stanu Nemo

Dobrá volba pro každého?

Jednoznačně nejlepší stan pro dálkové traily a pro ty, kdo hledají to nejlehčí. Váha a funkčnost jsou tu nicméně nadřazené pohodlí. Pohodlí zad, které nesou ani ne kilový stan pro dva lidi, je ale k nezaplacení 🙂

Alča a Mája

Rády chodí pěšky divočinou, nejraději tou kde jsou medvědi a je slyšet vytí vlků. Mají za sebou cestu kolem světa a stále častěji se vydávají na tisíce kilometrů dlouhé dálkové traily – v Patagonii, na Aljašce, PCT a posledním počinem byl přechod PNT. Společně skládají autorské písně na ukulele, které mají v krosně vždy s sebou, vydaly dvě knihy ze svých cest a přednášejí pro veřejnost. Alča se věnuje tvorbě webů a Mája je freelance ilustrátorka. Společně tvoří sehrané cestovatelské duo aawesome.cz.

Další informace a cestovatelské tipy najdete na našem Instagramu, Facebooku nebo YouTube. 🙂


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *