Kosmetika a hygiena na cestách je často náročná záležitost. Obvykle je potřeba se trochu uskromnit a leccos oželet. Za úžasné zážitky samozřejmě trocha nepohodlí a i těch méně libých vůní stojí, ale úplně se na to vykašlat také nejde. Jak tedy najít rovnováhu mezi osobním i cestovním komfortem a čistotou?

Základním kritériem pro to, co do hygienické taštičky ještě přibalit a co už nechat doma, je to, na jakou cestu se vydáváte. Vyrážíte-li do měst za poznáním kulturního dědictví, budete o svůj zevnějšek asi chtít pečovat o něco více. Zároveň také pravděpodobně nebudete cestovat pěšky a budete mít zajištěné ubytování, kde si budete moct většinu věcí odložit, tudíž se vám do hygienické taštičky vejde třeba i nějaký ten make-up či řasenka. Na druhou stranu, pokud vyrážíte na trek a chystáte se všechno nést na zádech, budete se chtít odlehčit co možná nejvíc. V každém případě se ale zamyslete, na jak dlouhou dobu odjíždíte, ať toho nemáte zbytečně moc. Tekuté přípravky přelijte do co nejmenší nádobky a z tvrdých mýdel uřízněte jen potřebný kus. Pokud se chystáte mýt v přírodních zdrojích, je také dobré myslet na to, aby mýdla nebyla příliš chemická a měla takové složení, které přírodu nepoškozuje.

Zbytečnosti

Neberte s sebou na cesty zbytečně moc věcí.

Základní mytí- tělo, vlasy, zuby

Na cestách se může přihodit ledasco. Někdy si užíváte teplou lázeň v hotelovém pokoji nebo v horkém prameni, studenou vodu v řece obvykle kompenzuje krásná příroda okolo. Když ale není zbytí, můžete si užít přijemnou sprchu třeba i v umyvadle v motorestu. Váha i objem se rozhodně dají ušetřit i na ručníku, kolik váží ten váš?

Tuhá mýdla a šampony
Ponio venku ve vaně

Příjemnou koupel si můžete užít kdekoli.

Mýdlo je základní věc, kterou by s sebou při cestování měl mít opravdu každý. Na výběr máte z několika možností. Zaprvé klasické tuhé mýdlo. Jeho největší výhodou asi je, že neobsahuje zbytečnou vodu, tudíž šetří váhu, nevylije se vám do tašky a nikdy s ním nebudete mít problém v letadle, kdybyste náhodou zvolili špatnou velikost lahvičky. Navíc ho koupíte v jakémkoli obchodě kdekoli na světě. Kdo má krátký sestřih a spokojí se s obyčejnější péčí, vystačí si s ním i na vlasy. Kdo si při péči o vlasy pouze s obyčejným mýdlem nevystačí a zároveň není příznivcem tekuté hygieny, určitě sáhne po tuhých šamponech, které už jsou dnes lehce k sehnání v mnoha typech i vůních. Tento navíc funguje i se studenou vodou.

Tekuté mytí

Kdo naopak preferujete raději tekuté přípravky, určitě koukejte hlavně na to, aby byl výrobek koncentrovaný. To znamená, že vám na umytí stačí jen velmi malé množství, takže déle vydrží a nemusíte toho s sebou nosit či vozit tolik. Zvolit můžete také univerzální koncentrované mýdlo, které můžete použít jak na tělo a vlasy, tak ale třeba i na praní, mytí nádobí nebo dokonce i mytí ovoce a zeleniny.

Mytí rukou a průběžná hygiena

Zvláště při cestování po městech, ale nejen tam,  určitě nezapomeňte na bezoplachovou dezinfekci na ruce, kterou seženete skoro všude a můžete ji použít bez vody kdykoli a kdekoli. Pokud chcete mít po ruce vlastní mýdlo například na záchod v restauraci či letadle, vyzkoušejte kapesní mýdlové plátky. Tady ale pozor, plátek z balíčku musíte vyndat suchýma rukama, jakmile se vám do krabičky dostane voda, všechny plátky se spojí v jeden.

Zuby
Čištění zubů

I při čištění zubů se můžete kochat krásnou krajinou.

Při výběru zubní pasty zkuste opět hledat mezi těmi koncentrovanými, prodávají se v malých baleních a dlouho vydrží. Pokud máte svoji oblíbenou značku, kterou nechcete měnit, je to samozřejmě jen na vás, ale určitě s sebou zbytečně neberte plnou velkou tubu. Pokud chcete vyrazit opravdu ultralight, můžete ušetřit váhu i na kartáčku. Buďto můžete u svého stávajícího kartáčku uříznout kus rukojeti anebo zvolit pohodlnější variantu a poohlédnout se po skládacích cestovních kartáčcích. Kromě toho existují ještě také přírodní dřevěné kartáčky, které zuby vyčistí úplně bez zubní pasty.

Intimní hygiena

To nejzákladnější máme za sebou, zbytek článku už bude asi hlavně pro dámy. Dobrá intimní hygiena na cestách, kde nemáte možnost dát si každý den sprchu, a kde musíte navíc třeba ještě šetřit vodou, je někdy docela oříšek. Určitě bych proto pro každodenní používání doporučila intimní vlhčené ubrousky a bezoplachový intimní gel. Ten funguje stejně jako bezoplachová dezinfekce na ruce a je to skvělý doplněk na cestování.

Ne vždy se naskytne taková krásná příležitost ke koupání.

Menstruační pomůcky

Vložky a tampony často nejsou na cestování zrovna ta nejpříjemnější volba. Naštěstí už dnes najdeme plno alternativ. Podle mého názoru tou nejlepší je menstruační kalíšek. Jeho hlavní nevýhodou je, že může poměrně dlouho trvat, než se ho naučíte správně používat. Radši ho tedy nekupujte až těsně před cestou, mohlo by se stát, že vám způsobí víc problémů než užitku, ale nechte si raději dostatek času, abyste zjistila, jak na to. Možná i několik měsíců. Pak už je to jednoduché, nemusíte řešit, zda máte dostatečnou zásobu nebo kam s odpadem. Kalíšek používáte opakovaně, jednoduše ho vylijete, opláchnete nebo utřete ubrouskem a nakonec vyvaříte.

Kosmetika a zkrášlování

Opalování

I když chvíle na slunci jsou příjemné, nikdy nezapomeňte na dobrý opalovací krém, spálená kůže může zkazit celý výlet.

Krémy

Když na vás celý den svítí sluníčko a do tváří šlehá vítr, určitě večer oceníte dobrý hydratační krém. Vyberte nějaký univerzální s bylinkami, kterým si natřete nejen obličej, ale třeba i nohy pořezané od trávy. Druhým krémem, na který rozhodně nezapomeňte, je ten opalovací. Batoh na spálených ramenou dokáže cestu pěkně znepříjemnit. Pokud se Vám přecijem povede se trochu připálit, ideální na zklidnění je například Tea tree olej.

Vůně
Pocení

Všichni bychom chtěli vonět. A to i na výletě.

V přírodě a hlavně na delších trecích se na parfémy sice moc nehledí, ale všichni jsme asi mnohem raději, když nejsme cítit už z daleka. Stříkací deodoranty jsou zbytečně těžké a bývá s nimi problém v letadle. Kuličkové nebo mazací jsou o něco lepší, ale pokud chcete něco přírodního, co funguje a vydrží, vyzkoušejte ty krystalové. Pokud chcete být trochu voňaví, můžete přibalit flakonek nebo minilahvičku parfému anebo využijte toho, co nabízí příroda a zkuste si po kůži rozetřít třeba borové jehličí.

Holení

Pořádné strniště na mužské tváři je možná přitažlivé, u žen to ale neplatí. Při putování v horách se na vás sice nikdo zlobit nebude, ale pokud chcete, aby i během delší cesty byly vaše nohy hladké, sáhněte ještě pře cestou po jedné z těch bolestivějších, ale trvanlivějších variant. Nakonec epilační cukrová pasta se dá zvládnout i v ešusu. Kdo se spokojí i s méně dokonalým výsledkem, ten si vystačí i s trochou mýdla a vodou v potoce. Případně může použít holící krém v plátcích, který neváží téměř nic.

Holení nohou

Udržet si i na treku hladké nohy nemusí být nemožné.

Komu se nechce moc přemýšlet, co všechno by se ještě mohlo hodit, může sáhnout po takzvané dámské KPZ. Tam najde žena vše, co na cestách obvykle potřebuje, včetně odličovacích pomůcek a zrcátka. Funguje tedy jako krabička poslední záchrany a kosmetická taštička v jednom.

Pokud máte nějaké další tipy na věci, které s sebou na cesty vozíte v kosmetické taštičce, podělte se o ně do komentářů.


Kačka

Jsem bývalá posila prodejny a šéf sociálních sítí Pod 7 kilo, momentálně ale na cestách. Mou superschopností je uvařit z ničeho, s balíčkem těstovin nasytím zástupy hladových. Sledovat mě můžete na Instagramu @kacka_the_mudstomper.

1 komentář

Eva · 24 dubna, 2020 v 2:21 pm

Pre začiatočníka určite užitočný a inšpiratívny článok a s väčšinou v ňom uvedeného súhlasím. Z mojho pohľadu je tam ale stále pár úplných zbytočností, prípadne používam niečo trochu inak. Z vlastnej skúsenosti s dlhodobým cestovaním prevažne mimo civilizáciu, vyzerá moja výbava nasledovne:

– ultralight ručník veľkosti osušky, váži 115g a rýchlo schne.
– kúsok tuhého prírodného šampónu na vlasy a keby bolo najhoršie, aj na celé telo – ak sa umývate pravidelne každý deň alebo obdeň, úplne stačí čistá voda. Prípadné zápachy naviac spoľahlivo pomože vyriešiť aj kvalitné merino tričko. Parfémom v prírode s priateľom hovoríme „návnada na medvede“ 🙂 a aj v civilizácii stačí, keď človek vonia čistotou.
– kakao ako suchý šampón, keď nie je možnosť si umyť vlasy klasicky, prípadne sa mi nechce, pretože ten potok je taak strašne ľadový (pre blondýnky je lepší obyč. škrob kvoli farbe). Vďaka tomu si vystačím s menším kusom tuhého šampónu.
– bambusová kefka na zuby – dá sa bez problémov fungovať aj bez pasty. Tú si v minibalení beriem len na dlhšie výlety (niekoľko týždňov až mesiacov), pár dní bez nej vydržím ja aj moje okolie :).
– v rámci „WC“ potrieb – toaleťák, prípadne voda a ručník.
– intímna hygiena – voda a ručník. Nič viac netreba. Intímne gely som nikdy nepoužívala a nemám pocit, že by som o niečo prichádzala. Vlhčené obrúsky sú zbytočné, považujem ich za mor dnešnej doby a najradšej by som ich zakázala :). Naviac – keď má niekto dosť rozumu, aby použité nenechával pohodené v lese (fakt sa tam nerozložia), musí sa s nimi ťahať až do civilizácie, ble.
– menštruačný kalíšok – ano! Geniálny vynález, za ktorý by mala byť udelená Nobelova cena za zachovanie psychickej pohody, keby taká kategória existovala :). Vďaka kalíšku som už asi 4 roky nepotrebovala a nekúpila žiadne vložky ani tampóny, a na cestách je úžasne pohodlný, hygienu počas oných dní riešim len ráno a večer pred spaním, cez deň si často ani nespomeniem. V úplne krajnom prípade, keď fakt široko ďaleko neboli vhodné podmienky na výmenu, párkrát sa mi stalo, že som vylievala až po 24 hodinách bez jediného následku (ale neodporúča sa to).
– opalovák v minibalení alebo podľa toho, kam cestujem, balzam na pery a krém na ruky. Bez nich trpím.
– dva látkové prateľné odličovacie tampóny na večernú očistu spotenej tváre a malé cestovné zrkadielko.
– dva – tri látkové kapesníky – smrkám hodne, hlavne v chlade a pri fyzickej námahe, a ťahať so sebou balenia papierových si nedokážem predstaviť. Naviac, zase ten odpad… Ono sa to nezdá, ale aj na posmrkaný látkový kapesník stačí troška mydla a/alebo len studená voda z potoka a je zase pripravený na použitie. Do 100% formy ho po výlete dostane pračka na 60°C.
– zo skrášľovacej kozmetiky jedine očné tiene, mrňavá krabička s jediným odtieňom pre prípad, že cestou narazím na civilizáciu a mám chuť vyzerať civilizovane.
– holenie noh na trekoch buď vobec neriešim a pošéfujem to pred odjazdom depilátorom, alebo v najhoršom použijem na skrátenie chĺpkov manikúrové nožničky – v prírode sa fakt nedostávam do situácií, kedy by mi záležalo na tom, mať nohy hebké a hladké, a priateľ to tiež nerieši. V prípade že cestujem dlhšie v civilizácii, mám holítko s vymeniteľnou žiletkou a k oholeniu mi okrem neho stačí čistá voda (v tomto prípade len pozor na prevoz lietadlom).
– minibalenie dezinfekčného gelu na ruky je tiež fajn, občas nosím, ale hlavne na dlhé treky a do civilizácie.

Celá táto výbava (okrem vecí, ktoré potrebujem mať po ruke v priebehu celého dňa – toaleťák, kapesník, balzam a opalovák) sa mi vlezie do hygienickej taštičky s rozmermi zhruba 20x10cm. Plus naviac v nej mávam aj spomínané manikúrne nožničky, sklenený pilník na nehty, hrebeň, pinzetu a strihaciu náplasť.

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *