Nový Zéland je láska, láska, která asi už nikdy nezmizí. 🙂 Strávila jsem tu baječný rok, kdy jsem žila v autě, pracovala třeba na vinici, a za vydělané peníze cestovala. Procestovala jsem oba dva ostrovy Nového Zélandu skrz naskrz a samozřejmě se zamilovala do toho jižního. Tady si totiž přijdou na své hlavně milovníci hor, treků, divoké přírody a opuštěných, těžko dostupných míst, kterých je například v národním parku Fiordland požehnaně.

A já bych vás moc ráda vzala na místa, která se mi na Novém Zélandu líbila ze všeho nejvíc. Na konci článku na vás ještě čeká gear list vybavení.

Catlins

Novozélandská oblast Catlins plná pralesů a vodopádů

Novozélandská oblast Catlins plná pralesů a vodopádů

Právě v Catlins začalo naše objevování krás Nového Zélandu, byť se nám tu po 2,5 měsících dřiny na vinici rozbilo auto, takže jsme si za vydělané a našetřené peníze museli koupit nové. 🙂 Ale to se tady na Zélandu děje běžně a navíc, všechno zlé je pro něco dobré.

Celá oblast Catlins je překrásná, je tu spousta vodopádů, divokých pralesů a člověk si tu může třeba zaplavat v oceánu s Hectorovými delfíny, nebo pozorovat tučňáky při západu slunce. Hectorův delfín je dokonce jedním z nejmenších a nejvzácnějších mořských delfínů na světě s populací přesahující 7000 jedinců a setkat se s ním můžete pouze a jen na Novém Zélandu. 

Zmiňované delfíny můžete pozorovat v zálivu Curio Bay a pokud jste otužilejší nebo máte neopren, můžete si s nimi zaplavat v oceánu. Celá oblast Curio Bay je hodně oblíbená mezi surfaři, takže pokud surfujete nebo chcete začít, budete to tady milovat.

Další zajímavostí jsou zkamenělé pozůstatky starého lesa, které je možné v zátoce vidět během odlivu. Jedná se o jeden z nejrozsáhlejších a nejméně narušených fosilních lesů na světě.

Wanaka

Proslulý Roy´s Peak

Proslulý Roy´s Peak

U jezera Wanaka a přilehlého parku Mount Aspiring jsme trávili skoro každý víkend. Za hezkého počasí si tu můžete užívat koupání v jezeře a zajít si na dobrý oběd nebo kafe do města. Během víkendů se tu také často konají trhy s lokálními produkty. V  parku Mount Aspiring se dají dělat několikadenní treky do hor nebo jednodenní výšlapy.

Fenomén Wanaky je Wanaka Tree a Roy´s Peak. Tyhle dvě místa se bohužel díky sociálním sítím staly obrovským hitem a pro fotku na Instagram jsou turisté často ochotní udělat cokoliv a hlavně jsou tahle místa během dne přervaná lidmi. Takže buďte chytří, cestu na Roy´s Peak si naplánujte na večer a v noci se vydejte zpátky dolů za svitu hvězd a měsíce. Jinak se vám totiž může stát, že na vrcholku budete stát frontu kvůli fotce.

U Wanaky ještě doporučuji výlet k ledovci Rob Roy, Jen se připravte na asi 50 km jízdy autem po nepříliš fajn cestě a překonání několika brodů. Ale tohle všechno za to stojí. Ledovec je překrásný a celá okolní krajina jakbysmet. Cesta vede ledovcovým údolím a kolem padají vysoké vodopády.

Fiordland

Západy slunce na Kepler Tracku

 

Fiordland je známý hlavně díky místu s názvem Milford Sound, který je považován za nejkrásnější místo Nového Zélandu. Pro mě to teda tak úplně nebylo především kvůli davům turistů, kteří sem každý den míří na projížďku lodí. Pokud se na loď chystáte a nejste milovníkem davů, doporučuji si zarezervovat hned první ranní plavbu, potom je to peklo.

Kepler Track u městečka Te Anau je skvělou obdobou známého Milford nebo Routebourn Tracku. Po cestě vás budou pronásledovat papoušci Kea a na výhledy, které na vás po cestě čekají, nikdy nezapomenete.

Wharariki Beach

Pláž Wharariki

Wharariki Beach najdete na severu Jižního ostrova, je to překrásná dlouhá písčítá pláž, kde můžete bez obav pozorovat malá nebojácná tuleňátka.

Národní park Abel Tasman

Zálivy v Abel Tasman

Národní park Abel Tasman najdete na severu Jižního ostrova a patří mezi menší novozélandské parky. Je charakteristický dlouhými plážemi se zlatým pískem. Doporučuji tu jít stejnojmený trek, který je vhodný i pro začínající trekaře (hravě ho ušla i moje mamka po operaci kolene). Trek vede po pobřeží a člověk se může kdykoliv osvěžit v ledovém oceánu. Půjčit si tu můžete i kajaky, takže celou trasu nemusíte jít nutně po svých.

East Cape Lighthouse

Nejvýchodnější bod Nového Zélandu

East Cape je nejvýchodnější výběžek Nového Zélandu. Ke zdejšímu majáku se jezdí pozorovat východy slunce nad široširým oceánem. Nejlepší je z městečka Te Araroa vyrazit ještě za tmy s dostatečným časovým předstihem. Když jsme tuhle trasu projíždeli my, všude kolem nás se pásli divocí koně, kteří tomuhle místu dodávali hodně zvláštní atmosféru a východ slunce, ten za to opravdu stál.

Piha Beach

Na Piha Beach jsme trávili naše poslední dny na Zélandu. Tohle místo je vzdálené kousek od Aucklandu a přitom je tak krásné. Na své si tu přijdou surfaři, ale dají se tu dělat i jednodenní výlety do okolí.

Všechna zmíněná místa najdete v téhle mapce.

Gear list

A ještě přidávám slibovaný gear list věcí, které se vám na Zélandu budou hodit. Gear list je sestavený na měsíc cestování ve dvojici v jarním období samozřejmě pod 7 kilo včetně výbavy na Milford a Abel Tasman Tracky. Byli jsme připravení na teploty od lehce pod nulou výše.

Seznam vybavení na Nový Zéland

Batoh Gossamer Gear Gorilla 50

Ultralehký stan pro dva

Spací pytel Cumulus

Ultralehký kompresní organizér na oblečení Eagle Creek

Trekové hole Fizan Compact

Kšiltovka se skládacím kšiltem

Skládací lahev Platypus

Vodní filtr Sawyer

Ultralehký deštník

Polštář do letadla Travelrest

Ručník Sea To Summit

Sada nádobí GSI


Bára Fialová

Se svým foťákem a batohem se nejradši toulám přírodou, kde nepotkám tolik lidí. Cestovala jsem rok po Novém Zélandu, žila rok v Německu nebo jsem pár měsíců v zimě pracovala na farmě na zmrzlém ostrově Kimitoo ve Finsku. Zážitky z cest sepisuji na svůj web Fijalka.cz.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *