Máte už koupenou letenku, začínáte se těšit na dovolenou a rozhodujete se, jaké zavazadlo zvolit. Většina aerolinek umožňuje cestujícím bezplatnou přepravu jednoho příručního zavazadla. Bohužel ale není dáno, jaké by měly být rozměry příručních zavazadel, a proto je těžké vybrat takové, aby se hodilo na cestování všemi aerolinkami.

Maximální povolené rozměry zavazadla mohou být až 56 cm x 45 cm x  25 cm, častěji se ale setkáme s rozměry o něco menšími. Do povoleného rozměru se obvykle započítají kolečka i madla u kufrů. Kabinová zavazadla nejsou omezena jen rozměry, ale často i váhou, která se pohybuje v rozmezí 5-12 kg v závislosti na dané společnosti. Pokud rozměry překročíte, budete muset doplácet za odbavení zavazadla. V praxi se až tak často rozměry zavazadel nekontrolují, závisí na důslednosti úředníka, ale je zbytečné to riskovat.
Před cestou si na stránkách dané společnosti zjistěte, jestli se nezměnily přepravní podmínky.

Rozměry kabinového zavazadla u nejvyužívanějších aerolinek

  • Ryanair 40 x 20 x 25 cm =10 kg (možnost dokoupení 55 x 40 x 20 cm = 10 kg)
  • Wizz Air  40 x 30 x 20 cm = 10 kg (možnost dokoupení 55 x 40 x 23 cm = 10 kg)
  • easyJet 45 x36 x 20 cm (možnost dokoupení 56 x 45 x 25 cm)
  • Norwegian 30 x 20 x 38 = 10 kg (možnost dokoupení 55 x 40 x 23 cm -> celková váha = 10 kg/15 kg v závislosti na tarifu)
  • KLM / Air France 55 x 35 x 25 cm + 40 x 30 x 15 cm = 12 kg
  • ČSA / Smart Wings 55 x 45 x 25 cm = 8 kg
  • Lufthansa 55 x 40 x 23 cm = 8 kg
  • Volotea 40 x 30 x 20 cm = 10 kg (možnost dokoupení 55 x 40 x 20 cm -> celková váha = 10 kg)
  • British Airways 56 x 45 x 25 cm = 23 kg + 40 x 30 x 15 cm = 23 kg
  • Emirates 55 x 38 x 20 cm = 7 kg (možnost dokoupení zvýšení váhového limitu na 10 kg)
  • Quatar Airways 50 x 37 x 25 cm + kabelka / kufřík = 7 kg
  • Transavia 40 x 30 x 20 cm + 55 x 35 x 25 cm
  • Vueling 40 x 30 x 20 cm (možnost dokoupení 55 x 40 x 20 cm)
  • Eurowings – 55 x 40 x 23 cm = 8 kg + možnost dokoupení 40 x 30 x 25 cm

Jaké koupit příruční zavazadlo

Rozhodujete-li se jaké koupit příruční zavazadlo, ujasněte si, jakým způsobem cestujete a s jakou aerolinkou nejčastěji létáte. Doporučujeme vybírat si takové příruční zavazadlo, které splňuje standard IATA Cabin OK, tj. rozměry max. 55 x 35 x 20 cm. Tento standard je snahou Mezinárodní asociace leteckých dopravců o sjednocení pravidel pro kabinová zavazadla. S tímto máte jistotu, že si zavazadlo budete moci vzít téměř všude jako kabinové, jen u Ryanair a Wizz Air je takové zavazadlo za příplatek.

Zavazadla pevných tvarů, jako jsou kufry, často bývají o něco širší nebo hlubší, i když se tváří jako kabinové – pokud si při nákupu tyto rozměry ohlídáte, ušetříte si v budoucnu potíže. U batohů je třeba dát si pozor zejména na rozměry pevných rámů, ostatní rozměry batohů, jako např. hloubku, lze poté doladit dle naplnění.
Doporučujeme sbalit se pod 7 kilo, protože 7 kg je nejnižší častý limit pro příruční zavazadla, běžný např. v Asii. Méně než 7 je to ve výjimečných případech.

Batoh

Batoh se vyplatí v případě, že často cestujete z místa na místo a kombinujete návštěvy měst s přírodou. Batoh má velkou výhodu v tom, že se lehce tvarově i velikostně přizpůsobí, takže je zde větší možnost, že vás ani nezkontrolují.

Gregory Border Carry-on 40 – batoh, který se hodí jak do měst, tak do přírody. Sice není na nějaké dlouhé trekování, ale oplývá bederákem, který vám odlehčí a užijete si s ním naplno jak město, tak případně návštěvu nějakého kopce.

CabinZero Classic 44 – batoh, který přesně odpovídá rozměrům příručáku. Je ideální zejména na přejezdy z letiště do hotelu. Na výšlapy příliš vhodný není, dlouhodobě by se nenosil příliš pohodlně.

Aevor Travel Pack – vychytaný kabinový batoh se skvělou organizací a spoustou kapes. Nepromokavé látky.

Aevor Trip Packstylový batoh na každodenní použití a kratší cesty. Vhodný jako kabinové zavazadlo pro Ryanair i Wizz Air.

CabinZero Classic 28malé kabinové zavazadlo s rozměry pro Wizz Air a Ryanair. Možné použít také jako „underseat“ zavazadlo.

U batohů určených na  trekování v přírodě, je nutné si rozměry pohlídat. Obecně je výhodné vzít si batoh, který nemá pevný zádový rám (např. Gossamer Gear Kumo) a jde stlačit, nebo batoh s rolovacím uzávěrem (např. Hyperlite Mountain Gear Unbound 40).

Tempest Osprey

Osprey Tempest můžete mít jako příruční zavazadlo

Kufr

Kufr se hodí v případě, že jedete z letiště rovnou do hotelu ať už s cestovkou či na vlastní pěst. Výhodou je, že se dovnitř oblečení snadno a přehledně složí a nepomačká se. Jejich nevýhoda je v tom, že je do rozměrové klece na letištích prostě nezmáčknete.

Litebeam Upright 55 – Látkový kufr od značky Samsonite si díky skvělému poměru cena/kvalita získal velkou oblibu. Poměrně výjimečné jsou i přesné kabinové rozměry, které splňují rozměry IATA cabin OK a které vám zaručí, že si kufr budete moci vzít s sebou do letadla u 99% aerolinek. Použití 2 namísto 4 koleček maximalizuje úložný prostor v rámci předpisových rozměrů.

Airconic Spinner 55 – Skořepinový kufr od značky American Tourister se řadí mezi nejlehčí kufry kabinových rozměrů. Je nadstandartně odolný proti dešti a vyrábí se v různých barvách. Je tak funkční i hezký na pohled.

Kufr s koloběžkou Micro Luggage – Samsonite se spojil se švýcarskými výrobci koloběžek Micro a společně vytvořili tuto letištní vychytávku. Koloběžkokufr se hodí pro byznysmeny, kteří často cestují po velkých letištích a chtějí mít rovné košile a laptop v bezpečí. Skvěle fungují i na veletrhy, které bývají v obřích halách. Tam kufr můžete využít na katalogy zajímavých firem.

Menší příruční zavazadlo

Ryanair a Wizz Air má povolené pouze jedno menší příruční zavazadla, některé aerolinky mají ke standardnímu ještě jedno menší, které by byla škoda nevyužít.

CabinZero Classic 28 – batoh, který odpovídá povoleným rozměrům Wizz Air a po menším zmáčknutí i Ryanair. Krásně se vejde i pod sedadlo, takže je vhodný na kombinaci s kufříkem.

Matador Beast – ve variantě 18 l odpovídá rozměrům příručního zavazadla díky elegantnímu provedení vypadá dobře jak ve městě, tak v přírodě. Díky bedernímu pásu je i velmi praktický na kratší výlety.

Lifeventure Packable Backpack – po sbalení je sice větší, ale jinak ho využijete jako plnohodnotný batoh s několika kapsami. Na příručák do Ryanairu i Wizz Airu je zcela ideální.

Sea to Summit Ultra Sil Day pack – skládací batůžek, který se vejde pod sedadlo před vámi a splňuje rozměry menšího příručního zavazadla.

Kabelka / Batoh Pacsafe – do letadla kabelka k příručáku, kterou pak jednoduše předěláte na městský batoh. Má bezpečnostní prvky stejně jako zmiňovaný Pacsafe Vibe 40.

nano day pack sea to summit

Sea to Summit Ultra Sil Day pack se hodí jak do letadla, tak na menší výlety

A na co dalšího si dát pozor, abyste nemuseli doplácet nic navíc? To se dozvíte v článku Na co si dát pozor u nízkonákladovek.

 

Poslední aktualizace 1/2024







Karolína

Nejradši chodím do hor, nebo lezu po ferratách. Splnila jsem si sen a jela obdivovat krásy Himalájí, kterým jsem naprosto propadla. Studovala jsem semestr v Oslu a na cesty pak vydělávala další půl rok ve Walesu. Na mém blogu www.objevuj.com si o tom všem můžete přečíst.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *