Quilt je v ultralightu populární alternativa ke spacáku. Jaké jsou ale jeho výhody a nevýhody Quiltu?

Princip

Záda spacáku jsou zpravidla plněna menším množstvím peří (v případě spacáků Cumulus je poměr 58 % náplně vpředu a 42 % vzadu). Důvod je jednoduchý – izolaci netvoří samotné peří, ale vzduch. Ten peří nemůže pojmout, když je stlačované. A to je případ výplně zad, na které zpravidla spáč leží a zatěžuje ji. Izolace na zádech je tedy v řadě případů v podstatě k ničemu a její funkci zastupuje karimatka.

Na základě této úvahy vznikl quilt – spacák bez části zadního dílu.


Část určená na nohy zůstává, a v případě Quiltů Cumulus je opatřena zipem a stahováním. Rozepnutím zipu a povolením boxu na nohy vznikne péřová deka skvělá pro spaní v interiéru nebo ve vyšších teplotách.

Jak quilt používat?

Aby quilt správně fungoval, musí být pevně připevněn ke karimatce. Každý quilt je proto vybaven několika popruhy, které navlečete na karimatku a stáhnete. Boky správně připevněného quiltu jsou vedené mezi tělo spáče a karimatku tak, aby nevznikaly průduchy.


Quilt je nutné používat s pevnou karimatkou – buď nafukovací (doporučujeme karimatky Therm-a-Rest NeoAir) nebo samonafukovací. Pěnová karimatka je příliš měkká, její strany se stažením popruhů ohýbají a vznikají průduchy.

Výhody oproti spacáku

  • Při stejné izolaci je lehčí a sbalitelnější.
  • Ke karimatce připevněný quilt zůstává na svém místě – pokud často měníte polohu z boku na bok, quilt se s vámi neotáčí. Maximálně vznikne malý průduch, který jednoduchým zatažením zacelíte. Spacák se s Vámi otočí a kvůli méně plněnému zadnímu dílu spacáku může jít na záda chlad. Pokud ve spacáku ležíte, je velmi pracné ho dostat zpět do správné polohy.
  • Možnost rozdělání na deku (Quilty Cumulus).

Nevýhody oproti spacáku

  • Chybí postranní zip – do quiltu je nutné se „nasoukat“.
  • Chybí kapuce – je nutné počítat s čepicí/kuklou.
  • Nelze použít s pěnovou karimatkou.
  • Složitější manipulace.

Spacák, nebo quilt?

Při rozhodování zda zvolit spacák, nebo quilt, je nutné si rozmyslet celý spací systém.

Asi největší nevýhody quiltu jsou absence kapuce a nemožnost použití s pěnovou karimatkou. Je také potřeba počítat s nutností quilt ke karimatce přidělávat (spacák stačí „hodit“ na karimatku a je hotovo).

Pokud chcete ušetřit váhu, potřebujete mít spací systém co možná nejsbalitelnější nebo se v noci často obracíte, bude pro Vás quilt skvělou volbou. Možnost rozdělání na deku je příjemným bonusem, který oceníte především při spaní v interiéru nebo ve vyšších teplotách.

Právě díky lepší sbalitelnosti jsou quilty populární především mezi cyklisty a motorkáři.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *