Batoh G4-20 s objemem 42 l vyšel vloni jako novinka americké firmy Gossamer Gear. Je novou verzí batohu G4, který si přímo sám pro sebe před mnoha lety navrhl zakladatel značky Glen Van Peski, a rychle se zařadil mezi nejprodávanější modely. U nás ho testuje Adam. Je to jeho první ultralightový batoh a znamenal pro něj značnou redukci objemu i váhy.

Proč jsem si batoh G4-20 vybral

Na všechny svoje výpravy, ať to byla několikadenní dobrodružství nebo jen víkendovky, jsem dlouho nosil velký a zbytečně těžký batoh. Objem 60 l byl sice fajn, ale naplno jsem ho využil jen při opravdu dlouhých cestách a pobytech. Potřeboval jsem něco univerzálnějšího a “gé-čtyřka“ se ukázala jako výborná volba.

Kabinové zavazadlo

Chtěl jsem především, aby batoh splnil rozměrové limity aerolinek pro kabinové zavazadlo. Ty nejčastější jsou 55 x 40 x 23 cm. V mém případě, s největším velikostním provedení zad (L), batoh měří na výšku 59 cm. Zde je velkou výhodou absence pevného rámu, kterým disponují batohy Gorilla a Mariposa. Díky tomu se dá G4-20 s pomocí postranních kompresních lanek zmenšit tak, aby se vešel do kontrolního rámu. Jen nesmí být úplně narvaný. Menší velikostní provedení (S a M) by se G4-20 měly vejít s přehledem.

Variabilní zavírání batohu

G4-20 je vybaven pouze vrchním vstupem. Můžete si vybrat ze dvou variant zapínání batohu. Při první po srolování víka jednoduše obě přezky secvaknete do sebe podobně jako u “loďáků“. Tento způsob jsem si oblíbil při trecích pro rychlost a jednoduchost: srolujete, secvaknete a jdete.

U druhého způsobu se přezky zapnou stranách dolů a stáhnou. Batoh se takto stane o něco kompaktnějším a celistvějším. Tento způsob volím v momentě, kdy batoh nemám úplně plný nebo při cestování letadlem. Postranní přezky se dají z batohu jednoduše odebrat, například pokud překáží při vstupu do bočních kapes.

Batoh Gossamer Gear G4-20 s kapsou na popruh Pod 7 kilo

Úložný prostor

Batoh G4-20 má kromě hlavní vnitřní kapsy také spoustu vnějšího úložného prostoru. Tím největším je přední síťovaná strečové kapsa, kam se vejde pomalu i nemožné. Je opravdu pružná a pevná. Nemusíte se bát ji pořádně napěchovat, nepraskne, je to vyzkoušené.

Postranní kapsy jsou (stejně jako kapsy na bederním pásu) super prostorné. Menší je především pro láhev s vodou, vejde se i dvoulitrová a klidně dohromady s filtrem. Druhá a větší kapsa je vhodná na přístřešek nebo dokonce stan. Menší kapsa je dobře přístupná i za chůze, u té větší si pro tuhle frajeřinku musíte umět lehce vykloubit levou ruku.

Batoh Gossamer Gear G4-20 na Králickém Sněžníku v Jeseníkách Pod 7 kiloNa víku je také menší kapsa na věci, které potřebujete mít k ruce a stahovací popruh. Ten používám hlavně jako držák pro nošení mokrého a zpoceného oblečení, jelikož tam oblečení nepřekáží, dobře schne a větrá. Komu by to nestačilo, může přidat ještě kapsy na ramenní popruhy, úchyt na deštník, na trekovky nebo univerzální stahovací gumičky, které používám na uchycení karimatky.

Výztuha zad

Stejně jako všechny batohy od Gossamer Gear má G4-20 vyjímatelnou zádovou vložku, kterou můžete použít jako podsedák. To je rozhodně praktická věc, ale osobně jsem tuto možnost téměř nevyužil. Oproti ostatním verzím batohů je ale výztuha batohu G4-20 o něco méně prodyšná a batoh tak při nošení hůř větrá.

I přes tento drobný nedostatek považuji batoh G4-20 za skvělou volbu a nedám na něj dopustit.


Kačka

Jsem bývalá posila prodejny a šéf sociálních sítí Pod 7 kilo, momentálně ale na cestách. Mou superschopností je uvařit z ničeho, s balíčkem těstovin nasytím zástupy hladových. Sledovat mě můžete na Instagramu @kacka_the_mudstomper.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *