Než se mi dostal do mého gear listu tento přístřešek, chodil jsem pouze s jednoplášťovým tarpem bez moskytiéry a podlážky. Přechod na The One byl pro mě osobně co do komfortu významným skokem kupředu. Konečně už mě v noci nebudí hmyz. Jednoplášťový přístřešek Gossamer Gear The One jsem poprvé pořádně otestoval na 600 km dlouhém přechodu přes francouzské Alpy, kde jsem v něm žil celkem 21 nocí.

Hlavní výhody

Tento ultralehký přístřešek pro jednoho sám o sobě váží 526 g (bez kolíků), což je podobná hmotnost, jako mají jednoplášťové tarpy. Z hlediska komfortu nabízí díky napevno přidělané moskytiéře s podlážkou pohodlí a prostor regulérního stanu. Staví se na dvě trekové hole, pokud ho chcete mít ideálně vypnutý, je vhodné hole nastavit na 125 cm. Pomocí dvou vypínacích šňůr si pak lze vypnout prostor nad hlavou a nad nohama, což ocení zejména váš spacák, který se po ránu nebude dotýkat stěn přístřešku a nenamočí se.

Detaily

Každý detail je na tomto přístřešku dokonale promyšlený tak, aby z minimální váhy vytřískal hodně muziky. Například uvnitř jsou dvě malá očka na zavěšení šnůry na prádlo. Velkým plusem jsou již z výroby podlepené švy, takže se člověk nemusí starat, jestli je před cestou správně zatřel. Podlážka má ve všech rozích očka, za která ji můžete například pomocí lehkých plastových kolíků Swiss Piranha připevnit k zemi. Vnitřní prostor se tak opticky ještě zvětší a podlážka se vypne. Pro větší životnost podlážky doporučuji pod ni samotnou dávat ještě polycryo nebo tyvek. Já sám jsem si naměřil tyvek na přesný rozměr ukotvené podlážky.

Stabilita a odolnost

Hned první den na trailu jsme spali ve velmi větrných podmínkách, a i když si vítr během noci s přístřeškem značně pohrával, tak na rozdíl od kamarádčina Gatewood Capu, vydržel postavený. Když přišly noci se silným deštěm, přístřešek nepřízeň počasí také přečkal a udržel mě i mé vybavení v suchu. Každý den na trailu jsem se do něj těšil a celkově v něm mám již naspané přibližně 2 měsíce života.

Jediný problém – kondenzace

Rád bych přidal něco k negativním zkušenostem, ale pravdou je, že je lze hledat jen stěží. Jediné, co by mohlo uživateli tohoto ultralehkého ‚‚domečku‘‘ vadit, je vyšší kondenzace po ránu. To je ale pro jednoplášťáky typické a sušení tarpu na obědové pauze je pro trekaře již přirozenou součástí života na trailu. Pokud v přístřešku trávíte horkou a suchou noc, je možné si předsíňku zarolovat do boků a vytvořit si tak uvnitř vzdušnější prostor. Touto jednoduchou úpravou lze také eliminovat kondenzaci uvnitř.

Když vezmeme v potaz poměr hmotnost-komfort, nemá na současném českém trhu příliš mnoho konkurentů.


Jakub Šolc

Kuba je nadšený fyzický geograf, milovník hor, vodních toků a ultralehké výbavy, ale také cestovatel zaměřený na horský trekking a dálkové traily. Již od roku 2017, kdy sám přešel švédský trail Kungsleden, aby si ověřil známý výrok “Happiness is only real when shared”, se pravidelně vydává na dlouhé přechody hor a píše blog www.kubojovycesty.cz. Během léta 2019 absolvoval sólo cestu španělskými Pyrenejemi od Atlantiku ke Středozemnímu moři po trailu GR 11. Právě v Pyrenejích si Kuba sám sobě slíbil, že chce následující léto jít ještě něco delšího a bláznivějšího, a tak se loňské léto vydal na další, ještě delší cestu, na 1600 km dlouhý přechod Balkánu po trailu Via Dinarica. Nedlouho po absolvování tohoto trailu se začal věnovat testování ultralehkého vybavení na cesty pro obchod Pod 7 kilo. Jeho posledním cestovatelským počinem je přechod francouzských Alp po trailu GR 5. O svých cestách rád vypráví a dělá cestovatelské přednášky.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *