Určitě už jste se s pojmem digitální nomád někdy setkali. Možná vám hned přišla na mysl představa celoroční dovolené a idylické fotky s notebookem na pláži. I tak to teoreticky může vypadat, záleží na vás. Jako digitální nomád už žiju déle než rok a z osobní zkušenosti je ale moje každodenní rutina trochu jiná… O něco náročnější a dle mého názoru také o něco zábavnější.

digitální nomád
Takhle to většinou nevypadá...

Proč být digitální domád

Pokud jste dobrodružná povaha, nabízí moderní digitální doba neuvěřitelné možnosti. Téměř jakákoliv kancelářská práce se dá dělat odkudkoliv, kde je připojení k internetu a elektřina. Jako digitální nomád tak každý den poznáváte nová místa a i v pracovní dny můžete zažít úžasná dobrodružství. A na víkend například do Himalájí namísto podvacáté do Krkonoš, i když i tam je krásně.

Navíc jste nejen svým vlastním pánem, ale i pánem ročních období. Nemáte rádi zimu? Naplánujte si léto po celý rok. Pokud to už zase začne být trochu moc, nasednete na autobus nebo letadlo a přestěhujete se do příjemnějšího klimatu.

annapurna base camp trek
Kancelář před víkendovým výšlapem do základního tábora Annapurny

Cestování a zážitky

Pokud pracujete u počítače, nemusíte sedět celý den v kanceláři, když se stejná práce dá dělat odkudkoliv. Digitální nomádství vám dá svobodu a možnost poznávat každý den něco nového.

Jako digitální nomád si i během pracovního dne užijete spoustu zábavy. Koupání v moři, památky a pozůstatky starých i novějších civilizací nebo i kratší pochod do hor. Jsou místa, kde se celkem jednoduše můžete během dne dostat na úpatí šesti nebo i sedmitisícových hor a být zpátky u počítače včas na „odpolední směnu“. I tak si každý rok vybírám pár týdnů opravdové dovolené, kdy na počítač ani nesáhnu, zážitky ale sbírám i během běžného pracovního režimu.

Výlet před prací na indonéskou sopku Ijen

Buďte pánem svého času

Nikdo vám nedýchá za krkem, takže si můžete den plánovat podle sebe. Pokud vám zrovna nehoří deadline, není důvod neudělat si hezký cestovní den a nenechat práci až na večer (opravdu ji pak ale udělejte). Nebo pokud máte zrovna práci hotovou a není do čeho píchnout, nemusíte netrpělivě sedět v kanceláři a čekat, až odbije pátá…

Ušetřete

Tady záleží hodně na vašem vkusu a na zemích, které si budete vybírat. Já mám ráda Asii a „divočejší“ země, které jsou obvykle méně rozvinuté a jsou tím pádem i poměrně levné. Ve spoustě zemí se dá žít skoro zadarmo. I s částečným úvazkem a poměrně obyčejnou prací není problém vyjít s penězi a dokonce třeba i něco ušetřit. Ani s průměrným až podprůměrným platem se tedy nemusíte dvakrát rozmýšlet nad tím, co si koupíte a co ne. Nejdražší jsou vždy letecké přesuny.

Jak a na co se připravit, než se digitálním nomádem stanete

Stejně jako všechno ostatní má i život jako digitální nomád svá pro a proti. Když už jsem vás nalákala, tak pojďme na tu druhou stránku.

Je několik zásadních věcí, na které je dobré se předem připravit a předem si je rozmyslet a zařídit, aby vás potom nezaskočily.

digitální nomádství video meeting
Video meeting v severoafrických horách

Ideální práce pro digitální nomády

Říkala jsem, že jako digitální nomád můžete dělat jakoukoliv kancelářskou počítačovou práci. To je sice pravda, některé práce ale přecijen fungují o něco lépe než jiné.

Flexibilní pracovní doba

Z mé zkušenosti je nejdůležitější flexibilní pracovní doba. Čím flexibilnější, tím lepší. Ideální je, když je vaše pracovní doba kromě občasné komunikace s kolegy čistě na vás a dokud plníte deadliny, všichni jsou spokojení. Díky tomu si můžete udělat hezký den a nechat práci na večer. Také vás nezaskočí změny časových zón, které jinak můžou snadno zařídit, že budete koukat do monitoru do tří do rána. Doporučuji také zkrácený úvazek.

S flexibilitou souvisí i to, jak často pracujete samostatně a jak často potřebujete spolupracovat s kolegy. Pokud máte hodně skupinových projektů nebo potřebujete, aby šéf schválil každý váš krok, ani ta nejflexibilnější pracovní doba vás nezachrání.

Předpracovní procházka pákistánskou pouští
Tipy pro hledání práce

Pokud práci teprve hledáte, zvažte možnost stát se OSVČ, což vám s vašimi specifickými požadavky může rozšířit okruh možností a dá vám to více svobody a možností v případě, že něco nefunguje tak, jak má.

Také se při hledání práce neomezujte na ČR. S evropským občanstvím můžete pracovat v jakémkoliv členském státě EU. Můžete si tak najít práci s lepším platem a větší pravděpodobností, že nebude problém se 100% spoluprací na dálku.

Pro hledání práce pro digitální nomády existují specializované platformy, zatím se mi ale neosvědčily. Svoje dosavadní práce jsem našla na standardních místech jako Jobs.cz nebo LinkedIn. Ideální obory jsou např. IT, digitální marketing, překladatelství, setkáte se také s mnoha grafiky nebo copywritery. Fantazii se ale meze nekladou.

V neposlední řadě si udržujte dobré vztahy s kolegy (i když jste je třeba nikdy neviděli) a pokud to jde, šéfovi o svém životním stylu nelžete. Vaše případné výpadky, ke kterým bohužel někdy nepochybně dojde, tak všichni mnohem lépe zvládnou.

digitální nomád
Kancelář v marockém Atlasu

Time management a pracovní rovnováha

Pokud na nomádský režim přecházíte z klasické práce, bude vám nejspíš chvíli trvat, než přijdete na ten správný systém a rovnováhu mezi prací a volným časem.

Ze začátku jsem měla pocit, že když nesedím v kanceláři, musím to zaměstnavatelům vynahradit přehnanou pílí a nakonec jsem namísto v kanceláři seděla celé dny na hotelu a z cestování jsem stejně neměla nic.

Později jsem přešla do opačného extrému, kdy jsem se každý den začala vracet zase moc pozdě a práci jsem nestíhala dodělat anebo jsem se nemohla donutit si k tomu pořádně sednout. Než se vše ustálilo a zaběhlo, trvalo to určitě měsíc, možná i dva nebo tři.

Dva dny v jednom

Pokud si myslíte, že digitální nomád se pořád jenom fláká a nic nedělá, není to tak docela pravda. Samozřejmě to tak může být, pokud jsou vaším cílem pláže. Pokud ale chcete  možnost práce na dálku využít opravdu naplno a skutečně poznat konkrétní zemi před vypršením víza a stihnout u toho ještě pracovat, je to někdy docela dřina.

Speciálně v zemích, kam potřebujete vízum, které navíc dostanete třeba jenom na měsíc. Měsíc se může zdát jako spousta času, když u toho ale pracujete, je to podle mě na jednu zemi úplné minimum.

Můj běžný den pak často vypadá následovně: ráno vstávám co nejdřív, abych měla co nejvíc času na krátký jednodenní výlet, což může být poznávání okolí města, památky, ale i rychlý výpad do hor. Odpoledne (např. mezi čtvrtou a šestou) dobíhám s jazykem na vestě zpátky do ubytování, abych zasedla k počítači, odkud se po půlnoci překlápím rovnou do postele. Mezitím musím ještě vymyslet, kam vyrazím zítra.

Víkendové stanování v severní Indii

Pracovní prostředí aneb jak je to s tou pláží?

Samozřejmě záleží na každém, co preferuje, jestli budou vaším hlavním cílem hory, pláže, města nebo úplně něco jiného.

Osobně mě pláže vždycky baví pár dní a pak už zase hledám něco akčnějšího. I bez toho ale pláž moje oblíbené pracovní prostředí rozhodně není. Je to sice cool a člověk si připadá, že to konečně dělá tak, jak se to má, ale se vším tím pískem okolo jsem o osud svého počítače snad nikdy neměla větší obavy. Navíc vám do monitoru svítí sluníčko, takže nic nevidíte a pokud jste zrovna sami, nemůžete se jít ani vykoupat, protože byste o počítač okamžitě přišli…

Pokud si své destinace nevybíráte podle toho, aby ubytování či kavárny měly coworkingová prostředí, připravte se na práci v různých zkroucených polohách. Osobně nejčastěji pracuji z postele, na zemi nebo se na tvrdé židli krčím k nízkému konferenčnímu stolku v hotelovém pokoji. O práci z různých dopravních prostředků ani nemluvě. Narazit na pořádný stůl s židlí je pro mě jako svátek.

digitální nomád
Práce v zamrzlém Ladakhu bez stolu a bez topení

Internetové a neinternetové destinace

Když žijete na cestě, připravte se na neustálé každodenní plánování. Jakmile se vrátíte z výletu, hned musíte zasednout k mapě a internetu, jinak zůstanete zítra sedět na hotelu a neuvidíte nic.

Stejně tak si musíte naplánovat přesun do nové země dřív, než vám vyprší vízum a tak, abyste si případně stihli vyřídit nové.

Pokud jako já preferujete ty méně vyspělé země, je dobré předem trochu pohledat na internetu a pokusit se zjistit, jak je na tom vaše příští destinace s internetovým připojením. Rozhodně nespoléhejte, že každé ubytování bude mít funkční Wi-Fi, vždy mějte místní SIM kartu.

digitální nomád sim karty
Moje neustále rostoucí sbírka SIM karet

Nemile překvapená jsem byla například v Nepálu. Jednou jsem se kvůli internetu musela po celodenní cestě autobusem rovnou otočit a výlet odpískat. Internet jsem sice chytla, byla jsem ale sotva schopná poslat email. V Pákistánu jsem zase jednou na poslední chvíli před pracovním videohovorem stopovala na střeše dodávky do vedlejšího města, protože vítr někde poškodil dráty. Nebo se kvůli pravidelným výpadkům elektřiny ubytovávat v dražších hotelech, které mají generátor nebo solární panel. Historek o nahánění internetu mám spoustu…

Digitální nomád a výbava

Jako digitální nomád žijete ve svém batohu celoročně a potřebujete být připraveni na všechny příležitosti. Od moře přes hory až do města a od léta do zimy. Proto mi balení dalo o něco víc práce než předešlá balení na jednu konkrétní cestu nebo trek. Nakonec jsem to ale přecijen zvládla s 50l batohem. A kromě standardních věcí, které jsem zahrnula do gearlistu, jsem tam přidala ještě lezeckou výbavu. Můj kompletní gearlist digitálního nomáda najdete zde.

digital nomad packing list
Se vším svým vybavením

Doufám, že vás poslední odstavce příliš neodstrašily. Ačkoliv má digitální nomádství samozřejmě spoustu úskalí, nabízí cestovní možnosti, které jinak získáte snad jenom výhrou v loterii.

Pokud máte k digitálnímu nomádství další otázky, pište do komentářů.


Kačka

Jsem bývalá posila prodejny a šéf sociálních sítí Pod 7 kilo, momentálně ale na cestách. Mou superschopností je uvařit z ničeho, s balíčkem těstovin nasytím zástupy hladových. Sledovat mě můžete na Instagramu @kacka_the_mudstomper.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *