Aby si péřový spacák dlouhodobě udržel své vlastnosti a nedocházelo k jeho nevratnému poškození, je nutné o něj pečovat. Pokud nevíte jak na to, jste tady správně. Praní a údržba péřových spacáků není složitá věc.

Jak na to?

nikwax down wash direct údržba péřových spacáků

Nikwax Down Wash Direct

Prací prostředek

Jedna možnost je dát spacák do specializované čistírny. V Praze to je např. Profi-steh, kde Vám v případě potřeby spacák i zašijí nebo do něj doplní peří. Je to volba s jistým výsledkem, kterou rozhodně doporučujeme. Navíc to budete mít bez práce.

Pokud se rozhodnete prát svůj spací pytel doma, používejte speciální prací přípravek na peří Nikwax Down wash direct. V žádném případě nepoužívejte běžné prací prostředky!

Postup

Nejlepší je spacák vyprat ručně ve vaně. Tam totiž dostanete dostatečné množství vody na to, aby se spacák zcela ponořil. Navíc tak ohlídáte, že se spacák někde v pračce nezachytí a nepoškodí. Množství pracího prostředku zvolte dle instrukcí na daném prostředku. Teplota vody by neměla být vyšší než 35°C.

Doporučujeme spacák do vody vložit v kompresním obalu a pod vodou ho z něj vyjmout, tím se předem zbavíte vzduchu uvnitř spacáku a ušetříte si spoustu práce. Spacák perte opatrně, není potřeba používat sílu.

nikwax down proof údržba péřových spacáků

Nikwax Down Proof

Po vyprání spacák pořádně propláchněte čistou vodou, aby v něm nezůstaly zbytky pracího prostředku. Rozhodně ho neždímejte, ale srolujte podobně jako pěnovou karimatku, tím vodu vytlačíte.

Pokud je spacák v opravdu špatné kondici a ani vyprání v prostředku Down wash direct mu nepomůže, můžete ho vyprat ještě jednou v přípravku Nikwax Down proof, který na jednotlivých vláknech prachového peří zanechává flexibilní voděodolnou úpravu, čímž umožňuje odpařování, uchovává prodyšnost a optimalizuje účinnost v chladném a vlhkém prostředí.

Sušení

Pokud sušíte v sušičce, doporučujeme program několikrát zastavit a ručně rozdělit hrudky mokrého peří, které se budou tvořit. Hrudkování a slepení peří částečně zabráníte tím, že do sušičky přidáte pár tenisových míčků. Ty budou spacák během sušení pěkně načechrávat.

Spacák můžete sušit také obyčejně ručně, ale zabere to více času. I v tomto případě počítejte s rozdělováním hrudek peří. Doporučujeme spacák položit na zem a otevřenou dlaní do něj lehce mlátit. Pokud spacák pouze vyvěsíte, bude schnutí trvat 2-5 dní v závislosti na množství péřové náplně a výsledek nebude kvůli nerozděleným hrudkám optimální.

Pokud se rozhodnete vyprat spacák doma, vyčleňte si na jeho sušení celý den. Především sušení bez sušičky je opravdu zdlouhavé.

nikwax_tx_direct_spray_on

Nikwax TX Direct Spray-on

Obnova vodoodpudivé úpravy

Svrchní látka spacáků má vodoodpudivou úpravu DWR (durable water repelent). Ta se používáním a praním spacáku po čase opotřebuje. U nového nebo ne příliš intenzivně používaného spacáku k její obnově postačí vyprání v Down wash direct. Pokud spacák používáte intenzivně nebo ho perete už poněkolikáté, je možné, že bude nutné svrchní látku znovu naimpregnovat. K tomu doporučujeme Nikwax TX.Direct Spray-on, kterým látku jednoduše postříkáte.

 

 

 


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *