Jak vybrat správný spacák? Tenhle úkol bývá běh na dlouho trať. Musíte se probrat spoustou značek, typů, modelů, pojmů a čísel. My jsme zvolili kvalitní lehoučké péřové spacáky Cumulus polské výroby. I ty ale mají několik řad, ve kterých bychom Vám teď rádi udělali pořádek. Nejdřív trocha teorie.

Kvalita peří

Spacáky se standartně vyrábí z husího i kachního peří. Cumulus používá prachové husí peří, které oproti kachnímu dosahuje vyšší plnivosti. Peří je navíc získáváno eticky z polských hus chovaných volně a s přístupem k vodě.

Jednotky a normy

měření kvalita peří cuin evropská norma

Kvalita peří se odvíjí od toho, jak moc je peří schopné se „nafouknout“. Označuje se jako plnivost peří a udává se v kubických palcích (CUIN). Čím více CUIN, tím kvalitnější peří a lepší poměr váhy a izolace.

Aby to ale nebylo tak jednoduché, existují dvě různé normy kvality peří: evropská a americká (850 CUIN US = 800 CUIN EU). Proto se někdy u různých prodejců můžete setkat s různými údaji o stejném spacáku. Cumulus používá evropskou normu, tudíž ji volíme i my. Maximální plnivost husího peří podle evropské normy je 900 CUIN, kachní peří dosahuje pouze 750 CUIN.

Měření

Podle evropské normy se měření provádí v normovaném odměrném válci s průměrem 284 mm, do kterého se vloží 28,4 g peří, které se následně zatíží závažím 94,25 g. Ryska, na kterou peří klesne, určuje jeho plnivost.

Teploty

Teplotní rozsah u jakéhokoli vybavení je vždycky do určité míry subjektivní záležitost. U spacáků se obvykle uvádí tři teploty: komfort, limit a extrém. Na tyto teploty existuje norma, ne všichni výrobci podle ní ale oficiálně testují. Oficiálně podle ní netestuje ani Cumulus, jím uváděné teploty jí ale odpovídají a podle našich zkušeností odpovídají i realitě. Pro srovnání různých spacáků různých značek doporučujeme srovnávat množství a plnivost náplně a ne uváděné tabulkové teplotní hodnoty.

Spacáky Cumulus teploty komfort limit extrém

Komfort

Na hodnotu „komfort“ by se měly soustředit především ženy. Je to nejnižší teplota, ve které se mladá žena ve spacáku v uvolněné poloze pohodlně vyspí bez buzení se zimou.

Limit

Teplota „limit“ naopak obvykle funguje mužům. Stanovuje se pro mladé muže ve skrčené poloze (nikoli v uvolněné poloze jako u teploty „komfort“).

Extrém

„Extrém“ je teplota udávaná pro holé přežití, ve které nezmrznete, ale rozhodně už to nebude příjemné spaní. Běžně ji proto není vhodné brát v úvahu.

Ideální teplota

Pro většinu lidí je nejnižší teplota pro pohodlný spánek mezi hodnotami „komfort“ a „limit“. Zkušení uživatelé v dobré kondici a s teplým oblečením mohou spát bez problémů i v nižších teplotách, naopak hodně „zmrzlí“ jedinci by měli k teplotě „komfort“ radši ještě pár stupňů přidat jako rezervu.

Velikost spacáku

Pro pohodlné spaní v teple je také důležité zvolit správnou velikost spacáku. Pokud bude spacák moc dlouhý, bude v něm zbytečné prázdné místo, které budete obtížně vyhřívat a bude Vám chladno. Pokud bude spacák moc krátký, budete na něj nohama tlačit, peří se nebude moct dostatečně nafouknout a na nohy Vám bude táhnout.
U nás najdete spacáky ve třech velikostech: standartní (M), zkrácená (S) a prodloužená (L).

Řady spacáků Cumulus

Spacáky Cumulus Pod 7 kilo

Konečně jsme se přehoupli přes vysvětlování pojmů a dostáváme se k jádru pudla. V naší nabídce najdete celkem pět řad péřových spacáků Cumulus: Magic, Lite Line, X-Lite, Panyam a Teneqa. Každá z nich se hodí pro různé uživatele a do různých podmínek. Název každého modelu se skládá z názvu řady a čísla, které udává hmotnost náplně v gramech. Alternativním řešením ke spacákům jsou quilty. Více o quiltech se dočtete v tomto článku.

Magic – letní minispacák

V naší nabídce najdete jediný spacák řady Magic: Magic 125 Zip. Používá ultralehkou látku Toray Airtastic a peří s plnivostí 900 CUIN. Se svými 240 g je to nejlehčí spacák se zipem na světě. Hodí se do teplot okolo 10°C, tudíž je to čistě letní záležitost. Případně je to také skvělý miniaturní společník na horské chaty. Spacák se vyrábí i ve variantě bez zipu, podle nás je ale zip u letního spacáku nepostradatelný.

Lite Line – třísezónní spacáky

Spacák cumulus Lite Line 300 Pod 7 kilo

Lite Line 300

Řada Lite Line je nejuniverzálnější a dá se říct základní řada našich spacáků Cumulus. Nabízí letní a třísezónní spacáky s rozsahem komfortních teplot od 9°C do 2°C (limit až -4°C) v závislosti na hmotnosti náplně. Používají peří s plnivostí 850 CUIN. Spacáky Lite Line mají pohodlný široký střih. 5mm zip je po celé délce spacáku, takže ho za teplých nocí můžete rozepnout téměř na deku. Jezdec zipu je vybaven chráničem proti zaseknutí látky do zipu. Praktická je také vnitřní síťovaná kapsička na drobnosti s luminiscenčním zipem.

Spacáky Lite Line patří mezi jedny z nejlehčích spacáků na trhu a navíc neomezují pohodlí spáče. Hodí se od jara do podzimu jak pro zkušené cestovatele, tak pro ty, kdo s ultralightem teprve začínají.

Model Komfort Limit Extrém Hmotnost Hmotnost náplně Rozměry
po sbalení
LiteLine 200 9°C 4°C -10°C 495 g 200 g 19 x Ø15 cm
LiteLine 300 4°C 0°C -15°C 600 g 300 g 22 x Ø16 cm
LiteLine 400 2°C -4°C -20°C 705 g 400 g 25 x Ø17 cm

X-Lite – teplejší třísezónní spacáky

Řada X-Lite jsou superlehké teplejší třísezónní spacáky s komfortem od 4°C do -1°C (limit až -7°C). Vše je u nich podřízeno váze. Jsou plněny tím nejkvalitnějším peřím s plnivostí 900 CUIN, pro dosažení stejné izolace jako u řady Lite Line tedy spacákům X-Lite stačí výrazně méně náplně.

Spacáky X-Lite mají v rámci šetření váhy poměrně úzký střih směrem k nohám, který nemusí vyhovovat každému. Oproti řadě Lite Line používají ještě o 10g/m2 lehčí látku Toray Airtastic, která je tím pádem samozřejmě také jemnější a o něco náchylnější. Také mají menší zip (3mm) bez chrániče, takže je potřeba grif a opatrnost, aby se látka při zapínání v zipu nezasekávala. Zip je pouze do 2/3 délky spacáku, tudíž se spacák nedá rozepnout na deku. Také chybí kapsička.

spací pytel cumulus x-lite 300

X-Lite 300

Spacáky X-Lite jsou spacáky špičkové kvality, nejlehčí na světě ve svých kategoriích. Pro úsporu hmotnosti ale musíte obětovat něco z pohodlí. Ke spacáku se také musíte náležitě chovat. Vědět, že jde o ultralehkou výbavu. Doporučujeme ho tedy především zkušenějším cestovatelům, kteří nejsou v ultralightu úplní nováčci.

Model Komfort Limit Extrém Hmotnost Hmotnost náplně Rozměry
po sbalení
X-Lite 200 4°C 0°C -15°C 350 g 200 g 18 x Ø13 cm
X-Lite 300 2°C -4°C -20°C 465 g 300 g 20 x Ø15 cm
X-Lite 400 -1°C -7°C -25°C 575 g 400 g 23 x Ø15 cm

Panyam – lehčí zimní spacáky

Řada Panyam patří mezi velmi teplé spacáky a už se nehodí na letní použití. S teplotním rozsahem „komfortů“ od 0°C do -6°C (limit až -13°C) je můžeme označit za třísezónní. Nikoli ale od jara do podzimu, nýbrž od podzimu do jara. Používají peří s plnivostí 850 CUIN.

Spacáky Panyam mají široký střih a veškeré pohodlí, které nabízí řada Lite Line. Jelikož už se jedná o zimní spacáky, mají kromě klasického stahování kolem hlavy navíc vnitřní límec pro ještě lepší izolaci.

Obzvlášť zmrzlí jedinci verzi se 450 g peří někdy používají i jako klasický třísezónní spacák (tedy i v létě). Pro většinu lidí už je to ale opravdu příliš. Spacáky Panyam tedy doporučujeme těm, kdo se chystají do chladných (nikoli extrémních) podmínek od podzimu do jara.

Model Komfort Limit Extrém Hmotnost Hmotnost náplně Rozměry
po sbalení
Panyam 450 0°C 6°C -23°C 820 g 450 g 26 x Ø18 cm
Panyam 600 6°C -13°C -32°C 970 g 600 g 29 x Ø19 cm
Spacák Cumulus Panyam 600 Pod 7 kilo

Panyam 600

Teneqa – zimní spacáky

Spacáky řady Teneqa obsahují velké množství náplně a s „komfortním“ rozsahem od -10°C do -15°C (limit až -23°C) už se hodí výhradně na zimní použití. Používají peří plnivosti 850 CUIN.

Teneqy mají vše, co mají spacáky řady Panyam. Vzhledem k velkému množství náplně jsou ale ještě o něco širší, aby peří mělo dostatek prostoru, mohlo se plně nafouknout a využilo všechen izolační potenciál.

Model Komfort Limit Extrém Hmotnost Hmotnost náplně Rozměry
po sbalení
Teneqa 700 -10°C -18°C -38°C 1150 g 700 g 33 x Ø20 cm
Teneqa 850 -15°C -23°C -46°C 1310 g 850 g 32 x Ø21 cm
Cumulus Panyam 850 Ultraviktorka Rys

Teneqa 850

Na něco jsme zapomněli? Neváhejte nám napsat. 😉

Kačka

Jsem bývalá posila prodejny a šéf sociálních sítí Pod 7 kilo, momentálně ale na cestách. Mou superschopností je uvařit z ničeho, s balíčkem těstovin nasytím zástupy hladových. Sledovat mě můžete na Instagramu @kacka_the_mudstomper.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *