Firma Therm-a-Rest je již od roku 1972 jedním z předních výrobců campingového vybavení a za dlouhá léta testování se osvědčila i nám. Stejně jako Therm-a-Rest se i my často setkáváme s různými dotazy ohledně vybavení. Dnes se zaměříme na spacáky a karimatky. Mimo jiné se podíváme třeba na to, která strana pěnové karimatky Z-Lite patří nahoru…

Převzato a upraveno z anglického originálu na www.thermarest.com.

Karimatka Z-Lite SOL: kterou stranou vzhůru?

Odpověď: Stříbrnou.

karimatka z lite sol stříbrná stan pod 7 kilo karimatky

Stříbrná nahoru.

Skládací pěnové karimatky Z-Lite jsou mezi cestovateli oblíbené již leta. Jsou vyrobené z kvalitní odolné pěny, díky čemuž nabízí větší tepelný komfort a nižší hmotnost.

Typ Z-Lite SOL navíc využívá dva druhy pěny: odolné (žluté) dno a měkčí (stříbrný) vrch. Je navržená pro maximální pohodlí, odolnost a teplo. Žlutá strana s tužší pěnou slouží k izolazi od země a je odolná vůči hrubému terénu. Druhá, měkčí polovina, se stará o pohodlí. Tato strana je stříbrná a využívá povrchovou úpravu ThermaCapture, která odráží tělesné teplo zpět k vám, čímž tepelný komfort ještě zvyšuje. Proto rozhodně touto stranou vzhůru.

Jaká je nosnost nafukovací karimatky?

Odpověď: Více než 650 kg (statická hmotnost).

karimatky therm-a-rest uberlite v horách pod 7 kilo karimatka

Nafukovací karimatky vydrží víc, než si myslíte.

Tahle otázka je o něco složitější. S klidem ale můžeme říct, že pokud na karimatce Therm-a-Rest jen ležíte, unese vás bez ohledu na fyzické dispozice. Pokud ale na karimatku skočíte nebo náhle přenesete váhu celého těla do jednoho bodu například při prudkém zvedání se přes loket, je to trochu jiný příběh. Stejný problém může nastat, pokud karimatka leží na špičatém kameni nebo větvi.

Pokud máte z nosnosti karimatky obavy, buďte opatrní při uléhání, vstávání a výběru místa nebo přidejte podložku. Během noci pod hvězdami vás ale rozhodně nezradí.

Můžu karimatku nafukovat pusou?

Odpověď: Ano.

Nafukování karimatky pusou dechem ústy karimatka

Nafukovat karimatku dechem je naprosto bezpečné.

Všechny doposud provedené výzkumy se shodují na tom, že nafukování karimatky dechem je bezpečné a nijak nesnižuje životnost karimatky.

Poznámka Pod 7 kilo: při nafukování karimatky dechem se dovnitř dostává vlhkost, která může zapříčinit vznik plísně uvnitř karimatky. Podle informací od výrobce to sice nijak neovlivňuje funkčnost ani životnost karimatky, je ale jasné, že je lepší mít karimatku bez plísně. My osobně proto rozhodně doporučujeme používat přiložený nafukovací vak nebo případně pumpičku.

Proč má vrchní část spacáku víc výplně?

Odpověď: Aby ušetřil váhu a hřál tam, kde má.

spací pytel cumulus x-lite 300 therm-a-rest

Prošití a rozdělení na zóny je pro každý spacák zásadní. Když si do spacáku lehnete a zády ho stlačíte, ztratí výplň (péřová i syntetická) velkou část svých tepelných vlastností.

Tím, že má spacák méně výplně na spodní straně a více nahoře nebo na bocích, se sníží množství „nevýkonné“ stlačené výplně. Výsledkem je teplý spacák s nižší hmotností. Důležitá je také kombinace s kvalitní karimatkou.

Spacák už nehřeje jako dřív. Co s tím?

Odpověď: Nechte ho vyčistit.

Vyprání oživí unavenou výplň vašeho spacího pytle. Odstraní nečistoty a mastnotu, která způsobuje, že je výplň splihlá nebo cuckovatí a ztrácí tak svoje vlastnosti. Doporučujeme neprat spacák doma, ale využít specializované čistírny peří (v Praze například Profi-Steh).

Spaní na karimatce uberlite

Pokud máte další otázky, které tu nezazněly, neváhejte přidat komentář nebo nás přímo kontaktovat. Sladké sny.


Kačka

Jsem bývalá posila prodejny a šéf sociálních sítí Pod 7 kilo, momentálně ale na cestách. Mou superschopností je uvařit z ničeho, s balíčkem těstovin nasytím zástupy hladových. Sledovat mě můžete na Instagramu @kacka_the_mudstomper.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *