Co je projekt  „FKT“? Původně zkratka slučovala slova Fastest Known Time – můj velký sen oběhnout hranice Česka za nejrychlejší známý čas. Děti do toho ale hodily vidle. Po dlouhých přípravách a hledání možností jsem nakonec zkratku přetvořil na Focus Kids Time. A o tomhle celý projekt je – o trávení času s dětmi, aniž byste se museli nutně vzdát celého svého snu. Práce to bylo spoustu, ale povedlo se – na Stezku Českem jsem v květnu 2024 i s prckama vyrazil! Protože to opravdu stojí za to, o to, jak vyrazit na Stezku Českem s dětmi (nebo kamkoliv jinam) se tu s vámi nyní podělím. Včetně gearlistů (seznamů vybavení) podle stáří dětí. 🙂

gearlist - vybavení na stezku českem s dětmi

Jakou roli hraje v mém životě ultralight?

Ultralight je tak trochu má profesní deformace. Pracuju v letecké firmě jako analytik pevnosti a životnosti. Zabývám se tím, jak při minimalizaci hmotnosti vytěžit z konstrukce co nejvíc. Pracuju s duraly, kompozity, těmi nejlehčími materiály na světě a v paměti nosím profesorův apel, že „za jedno ušetřené kilo v konstrukci dopraváku se během jeho provozního života ušetří palivo v hodnotě kilogramové zlaté cihly.“

Z práce jsem si to odnesl i do volného času. Když jsem propadl fastpackingu, vícedennímu běhání bez podpory, a při tom narazil na tenhle ultralight gear, nebylo cesty zpět. Chystal jsem se splnit si převeliký sen o oběhnutí Česka, když jsem poprvé oslovil tuhle super partu Pod 7 kilo. Tenkrát ještě nebyla žádná Stezka Českem a u nás doma nebyly žádné děti. No ve stručnosti, děti byly rychlejší než realizace snu a s jejich přibývajícím počtem (dětí – mám dvě) se sen v podstatě vytratil. Sám už tak na celý měsíc zmizet nemůžu a na běh s oběma dětmi se mi nějak vytratila má jindy nezměrná fantazie. 

Kam s dětma na výlet

Nevytratila se ale touha po dlouhých bězích a nocích pod hvězdnou oblohou. Tak jsem po pár měsících zase psal do Pod 7 kilo, že z toho mého obíhání nic nebude, že běhám leda na víkendové přespávačky s prckem do lesa. K mému velkému překvapení se jim to líbilo víc než nějaký velkohubý ego-honící oběh republiky. Pevně věřím, že to byl jeden z klíčových okamžiků projektu @jenohlave, kdy mi tahle parta, kromě pár kousků výbavy, dodala hlavně pocit, že ukazovat, co s děckama jde, je vlastně super a má to smysl.

spolupráce s Pod 7 kilo

Pak přišel od hikerů úkol: Dát do kupy gearlist pro přespávačky s dětmi. Splněno – sepsal jsem, co jsem se synem tenkrát zrovna používal. Jenže za pár měsíců bylo vybavení k ničemu. Syn poporostl a nevešel se do stanu, spacáku, ani na karimatku. A tak jsem začal nanovo. A za rok zas. A s druhým svištěm ještě jednou. Než jsem jeden gearlist dokončil, bylo třeba ladit nový. Uběhlo pět let, než můžu říct, že jsem s výsledkem spokojený. Pak přišel od hikerů úkol: Dát do kupy gearlist pro přespávačky s dětmi. Splněno – sepsal jsem, co jsem se synem tenkrát zrovna používal. Jenže za pár měsíců bylo vybavení k ničemu.

Syn poporostl a nevešel se do stanu, spacáku, ani na karimatku. A tak jsem začal nanovo. A za rok zas. A s druhým svištěm ještě jednou. Než jsem jeden gearlist dokončil, bylo třeba ladit nový. Uběhlo pět let, než můžu říct, že jsem s výsledkem spokojený.

Velké gearlistové finále

Nakonec se mi povedlo to zredukovat do čtyř seznamů vybavení, které se liší dle věku a počtu dětí, včetně mého sólového fastpackingového gearlistu. Kdo ale kouká pozorně, vykouká z toho kombinací mnohem víc, třeba i pro víkendovou romantiku s partnerkou, když prcky šoupnete babičce. 

  1. Gearlist pro spaní venku s dítětem do 3 let
  2. Gearlist pro spaní venku s dítětem nad 3 roky
  3. Gearlist pro spaní venku se dvěma dětmi
  4. Gearlist pro spaní venku, když jdu sólo

Vedle snahy o minimalizaci hmoty při zachování kvalitního gearu, jsem se snažil i o minimalizaci celkového množství doma skladovaného vybavení a co nejvíc položek používat napříč všemi seznamy (a tím snad ušetřit i trochu peněz). Třeba pokud jste hikovali už před dětmi, ideální, možná už máte doma dvě standardní nafukovačky, které lze pomocí malého prostěradla od Therm-a-Rest spojit ve dvojlůžko. Prcek se vám tak nezakutálí mezi karimatky a nemusíte pořizovat dvojkárošku jako tenkrát já. Tyto dvě karimatky použijeme, i když jdeme celá rodina. Položíme je napříč – prckům vyjdou pod celé tělo a rodiče jsou s dětmi na leccos zvyklí, tak jim stačí podložit torzo, pod hlavu nacpou třeba péřovku a pod nohy batoh.

Pouhé torzo si podkládám, i když běžím sám (zkrácenou Therm-a-Rest Uberlite). Ta shodou okolností pasuje i synovi do rostoucího spacáku Cumulus, což je skvělý, protože tím se řeší jeho noční cesty z karimatky!

MYOG - vyrobeno sobě na míru

Pak tam mám pár MYOG (= make your own gear) projektů a úprav, které, pokud by vás zajímaly, napište mi stranou. Testuji také nosítko vlastní výroby, které lze připnout na batoh a tím je bezkonkurenčně lehké a skladné. Nebo jsem si přes rok vyvíjel uchycení dětského kola na vozík. Nebo jednodušší věc – jak spojit dvě pěnové karimatky. Je třeba tyhle výmysly nejprve podrobit pořádnému zátěžovému testu.

jak na stanování s dětmi
stezka českem s dětmi

Balanc a kompromisy

No, a to je přesně ono. Tak si jednou večer sedím nad svou velkolepou tabulkou s výbavou, za sebou jedno z nejšílenějších období, kdy jsem dostával tvrdou lekci „s tátou ne, všechno jen s mámou“. A pak mi to dojde: „Vždyť já nemusím jen běžet sám nebo s oběma. To přeci nemusí být jen já měsíc bez dětí nebo děti čtvrt roku bez mámy.“ Najednou mě profackovala možnost někde mezi. „Mám tu několik gearlistů, můžu je použít všechny naráz!“ To znamená, že já to poběžím celé, ale děti a jejich počet se bude měnit podle jejich chuti a vůle se na cestě podílet. No a místy se přidá i žena, která tento můj nápad odnese samozřejmě nejvíc, protože tímto se stává supportem a taxikářem jednoho z nejšílenějších fotrovských děti-zahrnujících projektů pod sluncem.

Na stezku Českem s dětmi

Co z toho plyne?

Každopádně, co z toho plyne pro vás? Mé oblíbené „s dětmi to jde“. Ať už vám brání cokoli – nedostatek peněz, času, fyzických sil, nebo nápadů… pevně věřím, že vám nebrání vaše děti. Chce to jen nebýt slepý a hledat cestu. Věřím, že to je to nejvíc, co jim jako rodiče můžeme předat: „Cesta tu je vždy a je to jen o tom, abychom se nepodělali a hledali!“

Děkuju, pokud jste dočetli až sem a pokud vás o projektu zajímá víc, můžete mrknout na můj web jenohlave.cz. nebo mě podpořit sledováním na instagramu @jenohlave.


Filip Wyrwol

Akčňas, zážitkář a v poslední době hlavně zaneprázdněný otec, při jehož dobrodružstvích s prťaty nechybí značná dávka punku.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *