Karimatky Therm-a-Rest Z-Lite jsou až kultovní záležitost. Najdete je v gearlistu  UL hikerů i mezi čundráky. Díky skládacím segmentům ve tvaru harmoniky je jejich skladnost mezi pěnovými kariamtkami nepřekonatelná.

Úprava karimatky Z-Litek není úplně běžná, ale vlastně není důvod si ji nepřizpůsobit své vlastní potřebě. Echt ultralighteři si například zkracují karimatky do velikosti torza – tj. část trupu bez hlavy a končetin s tím, že si pod hlavu dají kus výbavy jako polštář a pod nohy třeba batoh. Jednu Z-litku takto rozdělíte mezi dva lidi. Já jsem k té své naopak potřeboval ještě kus přidělat.

 – Pro jeden a půl člověka je jedna karimatka málo a dvě zase moc! – 

S jedním prťavým díťákem se vměstnáte tam kam většinou pouhý dospělý. Ale na jednu Z-Lite bohužel stěží, pokud se nevydáte právě cestou „já si podložím pouze záda“ popsanou výše. Byla to tenkrát úspora hmotnosti ale i peněz, která mě vedla na spojení dvou půlek Z-litky (právě těch dvou torz) a vytvoření jednoho širšího torza (upraveného na šířku stanu). Já ji měl od lopatek po zadek jako krajní minimalista a prcek se na ni vedle mě natáhnul celý.

řezání karimatkyúprava karimatky Z-litejak přidělat karimatku na kočár
– S přibývajícími dětmi jde ale krajní minimalismus stranou. –

To naopak vyvstává potřeba karimatkami pokrýt co největší plochu stanu (ideálně celou), obzvlášť pokud se vám narodí malí noční cestovatelé, kteří celou noc ze spaní rotují, přemetují, kotrmelcují, přelézají vás a i cokoliv dalšího, co se jim postaví do cesty. I kdyby na zemi zůstala jen sebemenší škvíra, pravděpodobnost, že se ráno probudíte a dítě bude nacpané obličejem na holé zemi, hraničí s jistotou. Proto karimatky lepím dohromady. Zároveň se mi pak lépe připevňují na kočár či vozík.

jak se sbalit s dětmakarimatka pro dětikarimatka pro dva

Jednoduchý návod na spojení karimatek

 Potřebujete následující:

  1. Karimatku Z-Lite – my používáme SOL, která má lepší tepelný odpor.
  2. Stříbrnou pásku – duct tape, tesa, gaffa, má spoustu názvů i barev ale nejčastěji stříbrná, která ladí se stříbrnou vrstvou Z-Lite SOL. V případě nouze lze zakoupit na benzínce cestou na trek.
  3. Nůž nebo nůžky – páska se sice dobře trhá i rukou, ale můžeme být i precizní.

1. V první fázi doporučuji nůžkami odstranit otřep (okraj vzniklý od lisování při výrobě).

úprava karimatky Z-lite

2. Pak si připravíme stříbrnou pásku. Stačí uprostřed nastřihnout nebo natrhnout a pak tahat a trhat, díky struktuře pásky nám vzniknou dva rovnoměrně rozdělené pruhy. Délku odhadněte, proces budeme opakovat. Mě se dobře pracovalo s max půlmetrovými pruhy.

lepení karimatky gafou

3. A lepíme! Tyhle půlpruhy vycházejí akorát na rovný okraj Z-Litek. Dávejte si pozor kolem ohybů, karimatku přizvedněte a trochu složte, ať lepenka přesně kopíruje povrch. Pruhy postupně přidávejte za sebe nebo pro sichr i kousek přes sebe, dokud nemáte oblepeno kolem dokola z vrchní i spodní strany karimatky.

A je to! Z-lite dvojlůžko jako lusk! 

upravená karimatka pro dva

Závěrem asi jen upozorním, že se jedná o téměř nerozebiratelný spoj. Nedoporučuji pásku odlepovat, protože se vám může Z-litka pěkně potrhat. Lepší je použít nůžky a spoj přestřihnout.

Další tipy ohledně karimatek, třeba jakou stranou patří nahoru nebo jakou má nosnost nafukovací karimatka, se dočtete zde na blogu.

 


Filip Wyrwol

Akčňas, zážitkář a v poslední době hlavně zaneprázdněný otec, při jehož dobrodružstvích s prťaty nechybí značná dávka punku.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *