Po Evropě se v dnešní době dostaneme nízkonákladově téměř kamkoliv, letenku seženete klidně už za 100 Kč. Asi si říkáte, že se to nemůže leteckým společnostem vyplatit. Vyplatí. I když vás letenka stojí 100 Kč, každá další služba a lidská neinformovanost či hloupost stojí další stovky korun navíc. Nízkonákladovky navíc prodávají víc míst, než je kapacita letadla, protože prostě spoléhají na to, že někteří cestující nenastoupí či let zruší. A na co si dát pozor, abychom neplatili nic navíc?

Správný výběr letiště

Nízkonákladovky často nelétají na velká letiště, ale spíš na menší a hlavně vzdálenější. Z takových letišť je pak doprava do centra mnohem dražší. Před koupí letenky si zjistěte, jestli se levná letenka opravdu vyplatí. To samé platí i o odletovém letišti. Jste z Ostravy a běžně jezdíte až do Prahy? Mrkněte na polská letiště, ze kterých to létá po celé Evropě za hubičku.
Z letiště Oslo – Torp, kam létají nízkonákladovky, stojí vlak 720 Kč. Z hlavního letiště Oslo – Gardermoen do centra seženete jízdenku za 275 Kč.

Rozmyslete si, jaké zavazadlo povezete

Kupovat zavazadlo se vyplatí víc při koupi letenky, než když ho dokupujete později. Pokud vám stačí příruční zavazadlo, zkontrolujte si rozměry. Například Ryanair má menší rozměry příručního zavazadla než ostatní, a to 40 x 20 x 25. Chcete-li standardní velikost, musíte si připlatit Priority boarding, který se opět vyplatí koupit už při samotné koupi letenky, než pak dodatečně.
Odbavené zavazadlo při bookování letu u Ryanair přijde na 650 Kč, později už 1040 Kč. 

Pozor na rozměry a váhu

Při výběru zavazadla nepodceňte předepsané rozměry. Příruční zavazadla mohou mít většinou rozměry 55 x 35 x 20 cm, které splňují standard IATA cabin OK, ale záleží na pravidlech konkrétní aerolinky. Pokud budete mít větší, tak je možné, že budete muset doplácet. Omezená je i váha zavazadel, kdy příruční zavazadlo smí většinou vážit 5 – 12 kg. Doporučujeme sbalit se pod 7 kilo, protože 7 kg je nejnižší častý limit pro příruční zavazadla, běžný např. v Asii. Méně než 7 je to ve výjimečných případech. Pokud limit překročíte, můžete si obléct větší kousky na sebe. Nikoho z letadla nevyhodí kvůli dvěma svetrům a sukni na kalhotech. Více o rozměrech kabinového zavazadla se dozvíte v článku Rozměry příručních zavazadel.
Poplatek za příliš velké zavazadlo může být i 700 Kč.

Tip: jako příruční zavazadlo se skvěle hodí batoh Cabin Zero nebo propracovanější Gregory Border Carry-on 40. Pokud letíte do hor, projdete i s některými velikostmi (podle délky zad) batohů Hyperlite Mountain Gear

V okýnko a prostor nedoufejte

Aerolinky vám přidělí sedadla automaticky a pravděpodobně to budou přesně ty, které nechcete.
Za výběr sedadla zaplatíte 80 Kč. Pokud chcete i víc místa na nohy připlatíte si už 180 Kč.

Nezapomeňte na check-in

Včasný check-in, který si uděláte jednoduše na mobilu či počítači vám může ušetřit spoustu peněz. Boarding pass si většinou nemusíte ani tisknout, stačí ukázat QR kód přímo z mobilu. Pro jistotu si to ale zkontrolujte, některé aerolinky přímo vyžadují boarding pass na papíře.
Pozdní check-in, který vám udělá Ryanair na letišti stojí 1420 Kč. Doma si ho uděláte úplně zadarmo sami.

Nepodceňte jídlo

Netekuté jídlo si na palubu vzít samosebou můžete. Určitě se vyplatí si doma namazat chleba, než platit za předražené mini sendviče. U nízkonákladovek neočekávejte ani vodu. Vemte si s sebou prázdnou láhev a za kontrolovou si ji doplňte v pítkách.

Tip: geniální lahví na letiště je skládací lahev Platypus. Když je prázdná, tak nezabere žádné místo, za to se vejde pod všechny kohoutky.

Pokud nepodceníte přípravu, tak vás letenka bude stát opravdu jen to, co jste původně zaplatili. A za ušetřené peníze si dovolenou můžete užít o to víc!

 

 

 

 

 

 


Karolína

Nejradši chodím do hor, nebo lezu po ferratách. Splnila jsem si sen a jela obdivovat krásy Himalájí, kterým jsem naprosto propadla. Studovala jsem semestr v Oslu a na cesty pak vydělávala další půl rok ve Walesu. Na mém blogu www.objevuj.com si o tom všem můžete přečíst.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *