Snili jste někdy o tom, pokořit alespoň jeden z Himálajských horských vrcholů? Chtěli jste se vydat na cestu, která může být dalším hodnotným krůčkem nejen ve vašem životě? Já ano. Když jsem se tak v létě najednou probudil v několika tisících metrech nad mořem na benefiční výzvě projektu Brontosauři v Himálajích, chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, že to není sen. 

Co jsou Brontosauři v Himálajích, jak jsem se tam ocitl já a jak se do takovýchto koutů světa sbalit? Pojďte se se mnou na chvíli začíst a zasnít. A možná zasít semínko velkému dobrodružství! 🙂

Co jsou Brontosauři v Himálajích

Brontosauři v Himálajích. Organizace, jejímž cílem je skrze dostupné kvalitní vzdělávání podporovat soběstačnost obyvatel. Udržovat a prohlubovat místní kulturu i přes vzrůstající vliv turismu a západních zvyků. Vzájemně se učit a přejímat to dobré. Organizaci se v Malém Tibetu, kde působí, daří a Češi jsou zde i díky ní velmi vřele vítáni. Podpořit projekt může každý, kdo se přihlásí, a to různými způsoby od dobrovolničení po finanční příspěvky.

Jak jsem se tam ocitl já? (..a nejen já!)

Už od dětství jsem miloval hory. A tak, když mě oslovil ředitel organizace „Brontosauři v Himálajích“, jestli bych se nechtěl zapojit do jejich projektu s názvem „Benefiční Himálajská výzva“ a přispět tak na dobrou věc, neváhal jsem ani chviličku a rovnou jsem přihlásil i své dva syny Fredericka (11 let) a Sebastiana (9 let). S klukama jsme se rozhodli pustit se vstříc novému dobrodružství a ještě k tomu pomoci tam, kde nám to dává smysl. V Malém Tibetu, konkrétně k rozvoji školy ve vesnici Mulbekh.

Alexander Salák a Brontosauři v Himálajích

První dojmy?

Vesnice i města se na první pohled zdají být poněkud rušná, ale i přesto tu na člověka dýchá taková zvláštní, klidná atmosféra a pocit pohody. Ačkoliv jsem nečekal, že se po Nepálu budeme prohánět Uberem, i tak mě místní doprava překvapila. Většina cest se odehrává pěšky, na koních nebo na jácích. Je to mnohem zábavnější než hokejový zápas, věřte mi. 

Dorozumět se s místními bylo i přes jazykovou bariéru díky jejich ochotě komunikovat o něco jednodušší. Velký úspěch mělo cestovatelské triko Icebreaker Travel Bible SS z obchodu Pod 7 kilo, které je potištěné jednoduchými obrázky pro dorozumívání se. Pochopí je každý, ať už je z Nepálu nebo ze Slovenska.

Jak jsme se tedy na cestu zabalili?

Z Pod 7 kilo jsem neměl jen tričko. Mám Pod 7 kilo rád a když jsem začal přemýšlet, kde se na tuhle výpravu vybavit, měl jsem jasno. Balení bylo trochu jiné než na rodinnou dovolenou u moře a byl jsem rád za pomoc. Tým zkušených odborníků z Pod 7 kilo nám pomohl vybrat věci, ve kterých nezmrzneme a zároveň se pod jejich tíhou nesložíme k zemi. 

Balení dětí vynechám. Jediné, co bych zmínil, byly spacáky, které jsem původně pořizovat nechtěl. Nakonec byli ale hlavně kluci rádi, že teplé spacáky měli. Šlo o Cumulus Junior 500 s nastavitelnou výškou spacáku, aby mohl nějakou dobu „růst“ společně s nimi.

Seznam věcí pro mě (jednoho dospělého):

Už beru jedině péřový, oproti syntetice má spoustu výhod. Cumulus Lite Line 400 posloužil skvěle, využiju ho navíc téměř celoročně i u nás v Česku.

Fizan Compact – za mě super trekovky. V ultralight komunitě jsou obecně hodně oblíbené i díky přijatelné ceně. Zároveň mi slouží jako podpěrná tyč ke stanu.

Batoh jsem zvolil svůj, na který jsem zvyklý. Kdybyste ale chtěli odlehčit, v Pod 7 kilo by vám doporučili například model Gorilla 50 od značky Gossamer Gear, nebo nepromokavý batoh Unbound 40 od Hyperlite Mountain Gear. Třetí varianta s odvětrávanými zády je Osprey Eja (dámský) nebo Osprey Exos (pánský).

Měl jsem s sebou klasické pohorky a na přezutí a kratší přesuny Altra Lone Peak – za mě nejlepší ultralehké boty se širokou špičkou. Extrémně pohodlné.

Stan jsem s sebou nakonec nepotřeboval, spali jsme v již postavených expedičních stanech pro více lidí. MSR Front Range 4P  a jeho vnitřní mesh jsem použil až v Česku se svojí rodinou.

Péřová bunda Cumulus Incredilite Endurance – absolutní nezbytnost. Výborná teplá péřovka doporučovaná i na „ostřejší“ podmínky. Hodně se ji chválí lidé i na dálkových trecích, díky hydrofóbní úpravě peří je odolnější proti vlhkosti a peří déle drží tzv. loft (schopnost „nafouknout se“ a tím pádem lépe izolovat).

Mikina Montane Protium Lite Hoodie Pull-on – skvělá univerzální mikina. Prodyšná, lehká a přitom v kombinaci s větruodolnou vrstvou překvapivě teplá. Na aktivní pohyb ideální, vřele doporučuju.

Tričko Icebreaker Tech Lite II SS – na trhu najdete merinových věcí spoustu, Icebreaker je ale záruka kvality a šetrnosti k životnímu prostředí. Potisk „Travel Bible“ je navíc skvělý do podobných koutů světa, kde se někdy není lehké dorozumět. Díky kresleným ikonkám vám pomůže popovídat si třeba i s místními dětmi.

Na čepici jsem moc nedbal a vzal jsem, co jsem měl, nicméně v Pod 7 kilo mi doporučili univerzální čepici z merino vlny Icebreaker pocket Hat, nebo teplejší a techničtější variantu od japonské ultralightové značky Montbell – Stretch Exceloft Watch Cap.

Já měl svoje už nějakou dobu používané rukavice, protože mi přišlo zbytečné kupovat si nové, nicméně Montane Prism Glove vypadají jako dobrá volba.

Obzvlášť v chladných dnech je skvělé prádlo z merino vlny. Je přírodně antibakteriální, nesmrdí a přijemně reguluje teplotu. Některé lidi, kteří jsou citlivější, může merino trochu svědit, procento těchto případů je ale nízké. 🙂

Lehký filtr na vodu značky Platypus je dodávaný i s originální lahví, která je sbalitelná, takže se s ní dobře manipuluje. Zároveň má tento filtr relativně velký průtok, takže mě filtrování zásadně nezdržuje. 

Lékárničku je vždycky dobré upravit si podle svých vlastních potřeb, doplnit spotřební léky a podobně. Dobrý základ mi ale lékárnička Supportmed poskytla. 

Kartáček, pasta a univerzální mýdlo. Víc na tuhle cestu nepotřebuju. 🙂

Opalovací krém Lifesystems Sport má UV ochranu 50+, seženete ho v kompaktním balení, dobře se roztírá, je šetrný k přírodě i pokožce a příjemně voní.

Mobil, nabíječky apod. Vše jsem vzal se svých zásob. Pokud sháníte kvalitní lehkou powerbanku, koukněte na Nitecore GEN 10000.

gearlist brontosauři v himálajích - co zažíž a jak se sbalit

Nepálci jsou v mnoha ohledech pro nás Čechy docela „střelci“. Jsou schopni se vydat na trip do hor klidně v pantoflích a s 50kg batohem na zádech, což nám, “zhýčkaným středoevropanům”, přijde jako totální úlet. Ale věřte mi, že na takové tripy je dobrá výbava opravdu důležitá a rozhodně by se neměla podceňovat.

Vrstvení oblečení je klíčové – pamatujte na to, že v horách je jen zřídka kdy „mírně chladno“. Může být buď krásně slunečno nebo mrazivě studený vítr. Je tak potřeba, aby věci byly funkční. Z Pod 7 kilo jsou ještě navíc ultralehké, což oceníte hlavně při delším treku, nebo v našem případě při výstupu na vrchol šestitisícovky. 

A k čemu vlastně všechny ty přípravy?

V rámci „Benefiční Himálajské výzvy“ jsme měli za úkol zdolat tři úkoly. Během našeho pobytu si lidé mohli vsadit na to, zda jednotlivé výzvy zdoláme. Všechny vsazené peníze poté byly určeny na podporu místní školy. 

1) Motorky

Největší respekt jsem měl z první výzvy – jízdu na motorkách k ledovcovému jezeru Pangong (cca 300 km) – která se ve finále ukázala jako ta nejsnadnější (i přesto velice náročná) a kterou jsem jako jedinou s klukama zdolal. 

2) Rafty

Druhá výzva – rafting na řece Indus – skončila pro polovinu naší skupiny skoro dříve, než začala. Po 20 vteřinách na vodě jsme se „cvakli“ na obrovské peřeji. Následovalo asi 10minutové topení a lokání špinavé vody. Naštěstí zvítězil zdravý rozum a respekt k přírodě nad naším egem a v této výzvě jsme se rozhodli nepokračovat. 

3) Výstup

Poslední výzvu – výstup na šestitisícovku – dokončilo z celé skupiny asi 5 lidí, štěstí nám opět moc nepřálo. Hned první den jsme zmokli a museli se vrátit zpět.

snídaně v himálajích
summit to eat večeře

Nicméně, troufnu si tvrdit, že výzvy účel splnily a my s pokorou a nabití nevšedními zážitky přenechali tohle místo svému životu, místním obyvatelům a dalším neohroženým dobrodruhůmV Himálaji je každý krok výzvou, ale také příležitostí k učení a seberozvoji. Prožijete tam momenty, které nezapomenete a které vás mohou inspirovat k velkým věcem. Takže se nebojte a vydejte se na cestu!

Pokud se na podobné místo chystáte, mohl by vás zaujmout článek “Co si sbalit na treky do Nepálu”.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *