Poutní cesta, která přitahuje lidi z nejrůznějších koutů světa. Potkáte tu právníky, zubaře, studenty, truhláře i ty, kteří zrovna práci opustili. Všichni se tu setkávají v míru a v jakési zvláštní pospolitosti, čímž je Svatojakubská cesta výjimečná a pro každého poutníka jedinečná.

Jak se trasa značí, kde se ubytovat a jak si místa jednoduše zarezerovat? Tyto i další užitečné informace, jak se na cestu připravit jsme sepsali tu: „Camino de Santiago – co je dobré vědět než vyrazíte„.

katedrála svatého jakuba

Balení na takovou cestu ale může být oříšek, proto pro vás máme kompletní gearlist, neboli seznam věcí, které si s sebou sbalit, včetně pár tipů, na které je dobré myslet, než vyrazíte. Na úvod si dovolím dvě zásadní rady. 

1) Neneste zbytečnosti, uskromněte se a těžkou výbavu vyměňte za lehčí. Přece jen si ji ponesete na zádech desítky, nebo spíš stovky kilometrů a na takové vzdálenosti už cítíte každý gram. 

2) Je pochopitelné, že někdy není možné pořídit si novou odlehčenou kompletní výbavu, na čem se ale nevyplatí šetřit je batoh a boty. Opravdu není nutné cestu protrpět s puchýři a bolavými zády. 🙂

1) Batoh a organizace

Velikost batohu se odvíjí od množství a velikosti věcí, které s sebou budete na pouti chtít mít a jakým stylem budete chtít cestu absolvovat. Pokud uvažujte využívat poutnických ubytování, vystačíte si batohem mezi 25 až 40 l. Například Gossamer Gear Kumo 36Patagonia Terravia Pack 36 nebo Hyperlite Mountain Gear Unbound 40. Pokud hodláte kombinovat poutnická ubytování nebo to celé absolvovat se spaním venku, je třeba přemýšlet nad batohem s větší litráží (35 litrů a více). Například Osprey Eja 48 (dámská), Osprey Exos 48 (pánský), Gossamer Gear Gorilla 50. Důležité je zaměřit se na správnou velikost zádového systému a dobře vypolstrovaný bederní pás, který výrazně pomůže rozložení váhy batohu při nošení. Pamatujte, že batoh ze zad téměř nesundáte, proto by vám měl maximálně sedět.

Ne vždy bude slunečno, proto je třeba počítat i s mokrou variantou poutě a zajistit, aby obsah vašeho batohu zůstal suchý. K tomu můžete využít pláštěnku (Osprey Ultralight raincover), která ochrání batoh a jeho vnější kapsy z venku, nicméně vám tam může stále zatéct (ať už zády, nebo třeba stržením pláštěnky deštěm či větrem). Z toho důvodu je pak lepší dát nejdůležitější věci do nepromokavých obalů, buď do několika menších (Sea to Summit Ultra-Sil Dry Bag) pro lepší organizaci nebo do jednoho velkého (Osprey Ultralight Pack Liner), který vložíte zevnitř do batohu jako když do koše dáváte odpadkový pytel

Je dobré mít kosmetiku pohromadě a ochránit zbytek věcí od jejího případného vylití. Zároveň sáček s kosmetikou rychleji v batohu najdete a to se vyplatí nejen při každodenním vybalování, ale i při kontrole na letišti. Minimalisti si vystačí s taštičkou Montbell U.L. Paper Pouch, pro ostatní jsou na výběr i další lehké taštičky na hygienu.

Může se stát, že svůj batoh sundáte a budete chtít někam z ubytování vyběhnout – ať už do restaurace na místní jídlo nebo třeba jen na nákup. Na to se hodí sbalitelná kabelka (Montbell U.L. Mono Pouch) nebo batůžek (Sea to Summit Ultra Sil Day pack), který se ve své sbalené formě vejde třeba do kapsy kalhot a neváží téměř nic. Navíc u sebe stále budete moct mít své doklady a cennosti.

2) Spaní

Poutnické ubytovny, obzvlášť ty městské, jsou velmi skromné a bez lůžkovin v základní ceně. Proto je vhodné mít nějaký slabší spacák, který vám dá jistotu, že každý večer budete mít něco svého a ne deky, pod kterými spalo milion dalších poutníků, nebo v horším případě ani to). Po covidu je už běžné dostávat jednorázové prostěradlo na matraci a povlečení na polštář. Některé ubytovny mohou být v chladnějších měsících studené nebo málo vytápěné, proto bych vždy volila spíše spacák než pouze vložku do spacáku.

Pokud plánujete spaní pouze v ubytovnách (tzv. albergues), bude vám stačit slabší spacák. Přes vrchol léta doporučujeme Cumulus Magic 100, pro chladnější období jako jaro / podzim můžete sáhnout i po teplejší variantě Cumulus Lite Line 200 nebo Cumulus Lite Line 300.
Pro spaní venku od jara do podzimu je nejuniverzálnější variantou Cumulus Lite Line 300, případně Cumulus Lite Line 400.
Pokud chcete z hygienických důvodů (ať už kvůli ochraně vlastního spacáku nebo nedůvěře v místní povlečení) vlastní vložku do spacáku, sáhnout můžete například po hedvábném spacím vaku Lifeventure Silk Ultimate Liner.

Karimatku budete potřebovat v případě spaní venku. Základní varianty jsou dvě – karimatka pěnová nebo nafukovací. U pěnové se nemusíte bát žádného poškození, zacházení s ní je velmi jednoduché a dá se snadno a rychle rozložit třeba na poobědové šlofíky. 🙂 Nafukovací karimatka je podstatně pohodlnější, nabízí větší tepelný komfort, ale zacházet s ní musíte opatrněji. 

Nejlepší volbou mezi nafukovacími karimatkami na trhu je podle nás momentálně Nemo Tensor All-Season. Z pěnových nedáme dopustit na klasiku Therm-a-Rest Z-Lite.

Pokud s sebou neponesete žádnou karimatku nebo se rozhodnete pro nafukovací variantu, není od věci mít s sebou pěnové sedátko Robens ZigZag seat, které se hodí pro příležitostná posedávání během dne. 🙂

Pro sólo cestovatele se hodí přístřešek pro jednoho Gossamer The One, nebo novinka (a úplná pecka!) na českém trhu stan Durston X-Mid 1 nebo pro fajnšmekry X-Mid 1 Pro
Všechny tyto přístřešky / stany mají i verzi pro dva.


(Upozornění: Pro stavbu všech těchto přístřešků / stanů  jsou potřeba trekové hole, případně musíte pořídit zvlášť tyčky.)

Pokud letíte letadlem a zavazadlo neodbavujete, dopourčujeme sáhnout po plastových kolíkách Swiss Piranha – na letištních kontrolách s nimi nebývá narozdíl od kovových žádný problém.
Jestli to chcete risknout nebo zavadlo odbavujete, můžete sáhnout po klasických kovových MSR Ground Hog Stake

K většině přístřešků / stanů existuje i originální podlážka, pokud však chcete trochu ušetřit, univerzální a absolutně dostačující podlážkou je Tyvek, který si můžete vystřihnout na rozměry, které potřebujete. 

3) Oblečení

Aby člověk byl v suchu a teple i za nepříznivého počasí, hodí se membránová bunda. Kromě výše vodního sloupce, je dobré se zaměřit i na paropropusnost, třívrstvé membrány budou odolnější než méně vrstvé. Šikovné jsou též zipy v podpaží, kterými si můžeme větrat i za deště. Nejodolnější třívrstvou bundou, kterou mám i já a můžu ji jedině doporučit na dlouhé cesty, je Montbell Storm Cruiser Jacket (dámská / pánská). Pokud se ale do Santiaga vydáváte v létě a nečekáte žádné dlouhé deště, lepší variantou může být například dvouvrstvá bunda Montbell Versalite Jacket (dámská / pánská), která je o něco lehčí, sbalitelnější a extrémně dobře větrá.

Kalhoty by v první řadě měly být pohodlné, obzvlášť v pase a nejlépe z rychleschnoucího materiálu. Výborným kouskem můžou být Terravia Trail Pants od značky Patagonia. Kdo má radši elastický pas, dobrou volbou mohou být legíny (pánské / dámské). Extrémně pohodlné kalhoty na cesty  jsou také Patagonia Terrebone Joggers (dámské / pánské).

Dobré je vybírat takové, aby měly pas, který nebude tlačit pod bederním pásem batohu (platí i u kalhot). Doporučuju dásmké kraťasy Montane Tucana Lite Shorts a pánské kraťasy Patagonia Multi Trail Shorts.

V létě stačí jedna, pro chladnější měsíce volím radši dvě. Jedna slabší se zipem jenom u krku, např. Montane Protium Hoodie (dámská / pánská), druhá silnější se zipem až dolů, já jsem si hodně oblíbila mikinu Patagonia R1 Air full-zip Hoody (dámská / pánská). Když je navrstvíme na sebe, je to skvělá zateplovací kombinace. Pozor na kapuce, ať je nemáte všude, může se to nepříjemně hromadit za krkem.

Materiál merino je zázračný v tom, že odolává déle zápachu, hřeje a chladí, kdy má, a zároveň rychle schne. Pro prodloužení cyklu mezi praním ho pomáhá dát vyvětrat. Minimalisti si vystačí s jedním, minimum pro mě jsou dvě. Na trhu je merina už spousta, ale není merino jako merino. Kvalitou i šetrností k životnímu prostředí vychází dlouhodobě nejlépe Icebreaker. Druhou variantou do parných letních dnů jsou trička syntetická – doporučuju Patagonia Cap Cool Daily Shirt (dámské / pánské) – rychleji zasmrádnou, ale zase jsou extrémně pohodlná, příjemně chladí ve vedru a varianty s dlouhým rukávem můžou posloužit i jako lehká ochrana proti slunci.

Jedná se o nejspodnější vrstvu, co máte na kůži, proto by vše mělo sedět, jak má, aby vás to neomezovalo a necítili jste se nekomfortně. Výborné je opět merino, co se týče výdrže bez zápachu a údržby. Při volbě tmavší barvy se dá spodní prádlo použít jako nouzové plavky. Jako minimální počet kalhotek, aby člověk nemusel pořád prát, volím 3 ks, sportovní podprsenku 1-2 v závislosti na jak dlouho jedu a jakou oporu prsa potřebují. Kluci si merinové trenky chválí také, případně jsou prý pohodlné Saxx boxerky s vnitřním „úložným prostorem“.  

Darn Tough, Darn Tough, Darn Tough. 
Nejlepší merino ponožky, za které navíc zadarmo dostanete nové, až je prochodíte. 

Další volitelné položky dle počasí / pohodlí / místa v batohu 🙂

Bridgedale Storm Socks -oblíbený kousek, který nic moc neváží a zároveň udrží vaše nohy v suchu. Skvěle se doplňují k bezmembránovým botám.

Pokud je pravděpodobnost deště malá, můžete si v létě vystačit jen s pláštěnkou na batoh v kombinaci s nepromokavou bundou. Další variantou je pončo pláštěnka, jejíž výhodou je, že zakryje jak vás, tak i batoh a část nohou. Zatím ne moc častá, ale přitom zajímavá varianta je lehký trekový deštník, který zároveň na horkých nezastíněných cestách může posloužit jako slunečník.

Šátek se dá použít jakou pokrývka hlavy, rouška, spací maska přes oči a pro krátkovlasé lidi je zároveň to skvělá ochrana proti spálení zadní části krku. Zároveň je to i kus látky, která se dá použít v rámci nouzového řešení nějakého zranění.
Čepice (kšiltovka) je méně univerzální, ale oblíbená varianta. Proti slunci určitě poslouží. Stejně tak klobouk, který oproti kšiltovce chrání lépe i zadní část krku.

Pokud je větrovka dobře sbalitelná a lehká (např. Montbell Ex Light Wind Jacket), může se vyplatit si ji s sebou sbalit, protože se v ní člověk nezapotí tolik, jako v bundě proti dešti. Zároveň je to ale kousek, který lze oželet, obzvlášť pokud s sebou bundu proti dešti máte.

Nepromokavé kalhoty se hodí, když dlouho prší, nebo když kvůli větru pak prší ze všech stran. Membrána by se neměla nosit na holé kůži, aby se nezkrátila její životnost. Některé mají zipy po stranách nohavic, které umožňují si je rychle navléknout či svléknout bez nutnosti sundávaní bot a zároveň fungují jako větrání. Dělají ale kalhoty méně sbalitelné a o něco těžší oproti kalhotám bez postranních zipů.
Pokud si je s sebou vzít nebo ne, bych volila podle předpokládaného počasí, délky a konkrétního úseku trasy. 

4) Boty

Podobně důležitou věcí jako batoh, je správná obuv. Samotné cesty nevedou žádným složitým terénem, daleko častěji půjdete po upravených pěšinách a častěji okusíte i asfalt. V letních měsících lze očekávát i vyšší teploty. Není nutné tak mít vysokou kotníkovou obuv s membránou, spíše je vhodnější lehká běžecká bota se širokou špičkou a tlumením. Taková bota je lehká, prodyšná a při namočení rychle schne.

Osvědčenou a bezkonkurenční botou jsou Altra Lone Peak (pánské) / (dámské), kterou opravdu vřele doporučujeme.

Kromě tenisek je dobré mít i druhou obuv na přezutí. Super variantou jsou sandále Bosky, které si můžete vzít jak na procházku po okolí v místě ubytování, tak třeba do sprchy. Jsou pohodlné, jednoduše se nazouvají a fungují skvěle s ponožkami Injinji. Navíc nezabírají díky svému tvaru téměř žádné místo.

5) Hygiena

Já nedám dopustit na Curaprox v cestovní sadě i s mezizubním kartáčkem a pastou.

(Pasta není tak koncentrovaná, vydrží zhruba týden, jde ale dokoupit zvlášť. Stejně tak jdou dokoupit i náhradní hlavice na kartáček, sada vám tak s drobnými obměnami vydrží spousty let.)

Pastu si můžete vzít svoji oblíbenou a podle délky poutě si ji přemačkat do menší nádobky, abyste nemuseli tahat celé množství. A nebo si můžete vzít koncentrovanou pastu Ajona, které stačí na jedno vyčištění opravdu maličko. Moje nejoblíbenější nádobka na pastu je prázdná tuba od pasty Curaprox, kam si Ajonu přestříkám stříkačkou.

Suchý a voňavý ručník se s délkou poutě stává luxusním zbožím. Proto je dobré jeho svěžest a suchost zachovávat a k tomu napomáhá tento rychleschnoucí ručník Sea to Summit AIRlite. Při zvolení největší velikosti se s ním můžete i omotat kolem těla. Na ručník jako součást ubytování narazíte jen výjimečně (pokud budete chtít jít tou nejlevnější variantou).

Na mýdlo narazíte mnohem častěji než na suchý ručník, ale i tak je dobré mít v rukávu nějaký vlastní zdroj. Oblíbeným mýdlem na tělo, vlasy a občasné praní je tuhý šampon Ponio šampúch v kombinaci s nepromokavým obalem na mýdlo. Nemusíte se tak bát, že se vám mýdlo někde vylije nebo řešit limity na letišti. Praní můžete také vyřešit pracími plátky nebo tekutým mýdlem Lifeventure (možnost přelití do menší lahvičky).

Je to sice váha navíc a merino zvládne hodně, nicméně dost často se budete pohybovat mezi lidmi a v civilizaci, byla bych tedy ohleduplná k okolí. Možnou variantou je přírodní deodorant Ponio, ze kterého si klidně část můžete odkrojit, abyste ho nevláčeli celý.

Zcela volitelná položka, kterou si každý musí vyřešit dle svých potřeb. 🙂

Život je plný překvapení a takové překvapení, jako chybějící toaletní papír na záchodě, jsme zažili už určitě všichni. Mít aspoň kus s sebou je tedy více než užitečné. Na frekventovaných úsecích je spousta možností, kam si civilizovaně dojít na záchod, pokud ale půjdete nějakou odlehlou trasu, doporučujeme mít s sebou i toaletní lopatku a dodržovat pravidla chození na toaletu v přírodě.

K pohodlnému zvládnutí menstruace na cestách bezesporu patří kalíšek. Jedna malá věc na celou menstruaci, k výměně stačí pouze omýt vodou. Nevzniká žádný odpad, který byste museli někam vyhazovat, navíc o kalíšku v batohu ani nevíte.

Nemusíte brát celé láhve a tuby vašich oblíbených produktů nebo kupovat drahé miniatury. Stačí vaše oblíbence přelít/přemačkat do lahviček a nádobek všeho druhu. V Pod 7 kilo jsou k dispozici zdravotně nezávadné malé cestovní lahvičky a nádobky.

6) Jídlo, pití, vaření

Pitná voda se dá doplňovat každý den (často i víckrát za den), proto bych se snažila udržovat max 2 l. Lepší než jedna 2litrová láhev jsou dvě 1litrové. Lépe se s nimi manipuluje a nekazí celkové těžiště batohu při uložení do postranních kapes. Skládací láhve Platypus mají také výhodu, že prázdné nezabírají žádné místo – při jejich nepoužívání je jen srolujete. Díky měkému tvaru se vejdou pod každý kohoutek. 

Pokud se nechcete zastavovat a sundávat batoh nebo třeba nedosáhnete rukou pro láhev do batohu za chůze, může vám vyhovovat hydrovak. Dalším plusem je, že člověk může pít častěji po menších douškách a dodržovat tak správný pitný režim.

Doplňovat nebo mít možnost se někde občerstvit je každý den, proto není třeba nosit nějaké velké zásoby. Stačí oblíbené kafe/čaj na ráno, tyčinku a případně připravit svačinu, kdyby bar byl až za dlouho. V některých neobydlených úsecích se ale může hodit i zásoba jídla – doporučuju chutné a výživné Summit to Eat.

Lžíce se nikdy neztratí. Vyhnete se tak situacím, kdy budete tápat, čím jíst jogurt, co jste si právě koupili v supermarketu nebo jak máte vydlabat ten meloun. 

Na vodu, na víno, ráno na kaši/čaj nebo třeba kafe. Skládací hrnek v placatém stavu nic nezabere.
Tip: Širší a nižší skládací miska se hodí se i jako cestovní miska pro psa.

7) Elektronika

Může se stát, že budete vycházet brzy ráno nebo naopak docházet za tmy. V takových případech se čelovka určitě hodí. Využijete ji i na drobné opravy, kdy si posvítíte při špatném osvícení např. zašívání/tahání klíštěte atd.

Každý den máte možnost dobíjet elektroniku na ubytování/kavárnách, proto powerbanka není úplně nutná. Může se ale stát, že někde budou všechny zásuvky obsazené/vypadne proud atd., takže se powerbanka menší kapacity určitě neztratí. Vozím Nitecore 10000 GEN2 a jsem spokojená. 

Vychytávka, která není nutná, ale usnadní manipulaci při dobíjení i balení. Díky navíjecímu USB kabelu se vám kabely nebudou zamotávat a plést do ostatních věcí.

8) Lékárnička

Nikdy nevíte, kdy se vám nebo někomu v okolí může něco stát, proto je dobré mít nějakou lékárničku vždy u sebe. Můžete mít kupovanou a doplněnou o základní léky (proti bolesti, teplotě a průjmu) a další věci, co potřebujete, případně si vytvořit svoji vlastní. Nezapomeňte ani na něco pro uvolnění svalů a péči o případné puchýře. Na lékárnu cestou určitě narazíte, nemusíte se tedy bát, že byste výbavu nemohli doplnit.

9) Ostatní

Credenciál nebo taky průkaz poutníka. Pořídit si ho můžete jak tady v Česku, tak na poutních místech vzahraničí. Více se dozvíte v článku „Camino de Santiago – co je dobré vědět než vyrazíte„.

Ochranu proti slunci bychom neměli zanedbávat. Kromě vysokého SPF je dobré kouknout na odolnost proti vodě a potu. Příjemný, kvalitní a kompaktní opalovací krém je Lifesystems Sport SPF 50. Proti slunci se také dá chránit oblečením – existuje tzv. „sun hoodie“ (mikina proti slunci), která je nejlepší na období, kdy ještě není vedro k padnutí, ale slunce pálí ostře. 

Pokud se chcete víc kochat než mžourat, rozhodně brýle přibalte.

Terén v nejpopulárnější části camina není nikterak složitý, aby byly hole potřeba při prudkých sestupech nebo výstupech. Nicméně vám můžou pomoct s rozložením váhy těla a batohu, zapojením celého těla do pohybu a zvýšením rychlosti chůze. Navíc je můžete při spaní venku využít ke stavění přístřešku. Moje oblíbené hole jsou Fizan Compact
Pozor – pokud letíte jen s příručním zavazadlem, může se stát, že vám je na letišti seberou. Mně prošly mnoha evropskými letištními kontrolami a nikdy mi je nevzali, ale náhoda je blbec. Pro zvýšení své důvěryhodnosti jsem je převážela v rozloženém stavu na 3 díly, se zakrytými hroty a doufala.. 🙂

Na úsecích některých tras je stín nedostatkovým zbožím a deštník kromě ochrany proti dešti může dobře posloužit i jako ochrana proti slunci.

Bohatě postačí repelent bez složky DEET. Repelent Incognito navíc mohou používat už děti od 6 měsíců.

Při spaní ve společných ložnicích jsou tyto dvě věci nepostradatelné, ne-li poklad. Minimálně jeden člověk v ložnici vždy chrápe, další jde spát později než vy a další bude vstávat brzy nad ránem. Takže pokud se chcete vyhnout hluku a svícení baterkou všude kolem vás, nezapomeňte si špunty do uší ani masku na oči přibalit.

Dokumenty a doklady spolu s credenciálem je dobré dát do nepromokavých obalů, ať se nestane nehoda, když se vedle nich v batohu bude vyskytovat něco špinavého, lepkavého nebo mokrého.

Doufám, že vás seznam inspiroval a ještě umocnil chuť vydat se na vaši vlastní cestu! Pokud by vás něco zajímalo nebo vám přišlo, že jsem na něco zapomněla, dejte vědět do komentářů. 🙂


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *