Digitální nomádství nabízí svobodu pracovat odkudkoli na světě. Můžete si plánovat čas podle sebe a každý den poznávat nová místa bez čekání na dovolenou. Když ale máte k dispozici doslova celý svět, výběr destinace může někdy dát pěkně zabrat. Rozhodně není nutné omezovat se jen na klasické nomádské destinace. Na co si dát pozor, aby vám nomádský životní styl nepřidělal víc vrásek než radosti?

Připojení k internetu

Spolehlivý a rychlý internet je pro výběr destinace pro digitální nomády na prvním místě a je to jedna z mála věcí, přes kterou nejede vlak. Obecně najdete dobré připojení s dobrým pokrytím v rozvinutých moderních zemích například v západní Evropě nebo třeba v Japonsku. Také v určitých oblastech populární jihovýchodní Asie jako třeba některé části Thajska. Nečekejte tu ale, že to platí pro celou zemi.

Pokud vás lákají spíše méně rozvinuté, dobrodružnější nebo vysokohorské destinace, nemusí to s internetem být tak jednoduché. V takovém případě je dobré držet se v pracovní době v blízkosti větších měst a turisticky co nejpopulárnějších míst. Velmi dobrým pokrytím a rychlým a levným připojením nejen ve městech, ale i v menších vesnicích v horách mě moc mile překvapil Kyrgyzstán.

Pokud se chcete vydat do nějaké odlehlejší oblasti, kde vám nebude stačit víkend a nejste si internetovou situací jistí, můžete se zeptat ostatních cestovatelů. Například prostřednictvím Facebooku, kde najdete mnoho diskuzních skupin snad pro každou zemi a oblast na světě. Nebo můžete kontaktovat místní ubytování a dokonce i poprosit třeba o screenshot testu rychlosti internetu. Nejhorší situaci jsem zatím zažila v Pákistánu, Tádžikistánu a Etiopii.

digitální nomád sim karty

Vždy si pořiďte místní SIM kartu s internetem, která vám v mnoha případech může zachránit kůži. Na internetu si vyhledejte porovnání místních mobilních operátorů ideálně i s mapou pokrytí jelikož v některých zemích ne všichni operátoři pokrývají všechny oblasti.

Při výběru ubytování čtěte recenze a zaměřte se na kvalitu WiFi, také nutně nevybírejte vždy úplně nejlevnější možnost, jelikož tím zvyšujete riziko pomalého připojení.

Ujistěte se také, že v dané zemi nejsou blokované některé internetové služby od sociálních sítí až po služby Google. V takovém případě si včas pořiďte kvalitní VPN. Tu je obecně z bezpečnostních důvodů dobré mít, jelikož se budete často připojovat k veřejným sítím.

Životní náklady

Životní náklady jsou zásadním faktorem při výběru jakéhokoliv životního stylu. Cena žití se po celém světě výrazně liší a digitální nomádství vám v tomto směru dává obrovskou výhodu. Například v mnoha zemích východní Evropy nebo pak především v Asii jsou životní náklady minimální. I za velmi průměrný český plat nebo i jen částečný úvazek se tu dá žít na vysoké noze a užívat si bez omezení všechny cestovatelské a turistické aktivity.

I když budete bydlet v hotelech, jíst v restauracích, každý den jezdit na výlety a platit za dopravu, vstupné atd., je obecně cestování konkrétně v Asii mnohem levnější než obyčejný život a bydlení v nájmu například v Praze. Dokonce se tak dá i ledacos našetřit. Jen pozor na výběr konkrétní oblasti, abyste se nedostali do křížku s internetem.

Naopak pokud máte rádi vyspělé země a láká vás západní kultura, města, památky a moderní život v západní Evropě nebo třeba v USA a Kanadě, připravte se na to, že standardtní české platové ohodnocení nemusí na dlouhodobý pobyt v těchto zemích stačit, pokud se nechcete příliš omezovat.

Destinace pro digitální nomády

Víza, podnebí, časová pásma a další náležitosti

Jakožto občani Evropské Unie nebudete mít ve většině zemí s pobytem žádný problém. Přesto je potřeba si vždy před vstupem do dané země ověřit konkrétní aktuální podmínky vstupu, povolené délky pobytu a případné vízové povinnosti, abyste se nedostali do problémů.

Obzvlášť důležitá je délka povoleného pobytu. Jelikož budete pracovat, budete cestovat pomaleji, než můžete být zvyklí z klasické dovolené, kde máte 100% času pro sebe. Lehce se vám stne, že se přiblížíte k povolené hranici. S tím vám mohou pomoci speciální víza pro digitální nomády, která nabízí stále více zemí. Umožní vám zůstat ve vaší vysněné destinaci mnohem déle než se standardním turistickým vízem.

Také než vyrazíte, zkontrolujte bezpečnostní, politickou a zdravotní situaci v zemi, kam se chystáte. Nechcete se dostat do válečné zóny, do oblasti, kde zrovna řádí přírodní pohromy nebo třeba tropické epidemie a další. Pro základní informace o všem výše uvedeném jsou nejjednodušší stránky Ministerstva zahraničí.

Také se ujistěte, že vám při práci nebude vadit místní časová zóna a že je pro návštěvu dané země vhodné období. Z našich podmínek jsem dříve byla zvyklá dávat si pozor hlavně na zimu. Jak jsem byla překvapená, když jsem se nečekaně ocitla v Indonésii v období dešťů, na Taiwanu v období tajfunů nebo v Maroku v padesátistupňových vedrech.

Digitální nomádství

Osobní preference a pohodlí

Konečně když máte v hlavě všechny potenciálně problematické faktory, může začít zábava. Vyberte si, jak chcete cestovat a jak pracovat. Ať už dáváte přednost tropickým plážím, rušným městům nebo přírodě, pro každého se najde vhodná destinace.

Vyberte si také jakékoliv pracovní prostředí, které vám vyhovuje. Mě nejvíc motivují místa s pěkným výhledem. Ve městech a v populárních destinacích se množí coworkingové prostory, které mohou zlepšit vaši produktivitu pohodlným prostorem s kvalitními židlemi a klidnou pracovní atmosférou. Zároveň se zde také můžete lehce seznámit s komunitou podobně smýšlejících lidí. Můžete také zvolit staré dobré kavárny anebo klid a soukromí hotelového pokoje. U levných pokojů ale často narážím na problém se stolem a židlí, které buďto bývají nepohodlné anebo chybí úplně.

Ideální destinace je pro každého digitálního nomáda jiná. Někdo preferuje profesionální prostředí v coworkingových prostorech, někdo pohodlí v hezkém hotelu u moře s drinkem v ruce a někdo se rozhodne pro trochu risku a polní pracovní podmínky výměnou za šanci prozkoumat vzdálená a netradiční místa. Stanovte si své vlastní priority, začněte u blízkých a jednodušších destinací, než si na nový životní styl zvyknete a postupně experimentujte. Digitální nomádství nabízí téměř neomezené možnosti.

Další tipy pro digitální nomády najdete v článku zde, můj kompletní gearlist digitálního nomáda zde. Šťastné cesty!

Destinace pro digitální nomády Gruzie

Další užitečné informace a cestovatelské tipy také na našem Instagramu, Facebooku nebo YouTube! 🙂


Kačka

Jsem bývalá posila prodejny a šéf sociálních sítí Pod 7 kilo, momentálně ale na cestách. Mou superschopností je uvařit z ničeho, s balíčkem těstovin nasytím zástupy hladových. Sledovat mě můžete na Instagramu @kacka_the_mudstomper.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *