Kyrgyzstán se stává stále populárnější destinací a rozhodně ne neprávem. Je to krásná a levná země se skvělými a pohostinnými lidmi a treky v Kyrgyzstánu mohou být nekonečné.

Proč vyrazit do kyrgyzstánu

Do Kyrgyzstánu jsem poprvé vyrazila v létě 2021 a strávila jsem tam tři měsíce. Byla jsem tak nadšená, že o dva roky později jsem se tam vydala na další tři měsíce. I po tom Kyrgyzstán stále zůstává mojí nejoblíbenější zemí se spoustou neobjeveného, kterou bych doporučila úplně každému.

Na poměrně malém území najdete kromě tropů snad všechny druhy krajin od zelených luk přes poušť až po vysoké zaledněné hory. Co v Kyrgyzstánu nenajdete, jsou historické památky, ale milovníci přírody a treků si tu rozhodně přijdou na své. Můžete si vybrat z bezpečných a dobře prošlapaných cest, ale stejně tak se můžete vydat na dobrodružství do míst, kde nepotkáte živáčka.

Navíc v Kyrgyzstánu kupodivu dobře funguje hromadná doprava: autobusy-maršrutky a sdílené taxi. Také je tu překvapivě rychlý internet a pokrytí téměř všude, kde je aspoň malá vesnička, tudíž je to výborná destinace i pro digitální nomády.

treky v Kyrgyzstánu
Letní pastviny pohoří Čon Alaj v jižním Kyrgyzstánu

Treky v Kyrgyzstánu

Do článku jsem vybrala několik jednodušších a známých tras, které byste při první návštěvě Kyrgyzstánu neměli minout. Přidala jsem ale také nějaké odlehejší nebo náročnější treky pro dobrodruhy. Treky v Kyrgyzstánu jsou ale neomezené. Můžete se vydat téměř kamkoliv a vždycky tam bude hezky. I uprostřed divočiny narazíte na milou rodinu v jurtě, která vás pozve na několikachodový čaj nebo rovnou na večeři i s přespáním. Rozhodně zde nejsou všechny možnosti, které Kyrgyzstán nabízí. Do mapky níže jsem přidala i další zajímavá místa, která se do článku nevešla nebo i typy na ubytování.

Ala Arča

Ala Arča

Dolina Ala Arča leží jen asi 30km jižně od hlavního města Biškeku a je tedy ideálním místem, kde začít a rozkoukat se. Anebo naopak kde skončit, pokud vám přebývá pár dní do odletu.

Jezero Ala-Kul

Do Ala Arči se můžete vydat jak na jednodenní výlet z Biškeku a jentak se procházet po zelených lukách nižších nadmořských výšek. Můžete tu také celkem jednoduše bez speciálního vybavení vystoupat na některé z okolních několikatisícových vrcholků. Také se ale můžete vydat na několikadenní trek a přes téměř čtyřtisícová sedla přejít do vedlejší doliny Alamedin nebo i dál.

Treky v Kyrgyzstánu, Ala Arča
Ala Arča před bouří

Jezero Ala-Kul

Pokud jde o treky v Kyrgyzstánu, tak trek k jezeru Ala-kul je asi nejpopulárnější v celém Kyrgyzstánu. Jedná se o dvou až třídenní trek k blankytně modrému jezeru Ala-kul, za kterým se tyčí divoké ledovce. Trek začíná z města Karakol na východním břehu jezera Issykkul, odkud vás městská maršrutka odveze k bráně přírodního parku, odkud začíná stoupání. Přespat můžete na divoko anebo pohodlně v jednom z jurtových kempů přímo na břehu jezera. Cestou zpět do Karakolu se můžete odměnit teplou koupelí v termálních pramenech Altyn Arašan.

Treky v Kyrgyzstánu, Ala Kul
Jezero Ala-kul v pohledu ze stejnojmeného sedla ve výšce 3 920 m.n.m.

Pokud vám pár dní nestačí, můžete si trek zase podle chuti prodloužit a z Altyn Arašanu pokračovat dál přes údolí a dojít k jezerům Boz Učuk nebo ještě dál až do oblasti Jyrgylanu. Pozor na počasí, oblast Karakolu je v Kyrgyzstánu jedna z nejbláznivějších, není problém tu zažít všechna roční období několikrát za den. Speciálně budete rozhodně potřebovat kvalitní nepromokavé vrstvy.

Když už budete v Karakolu, nezapomeňte navštívit místní pravoslavný dřevěný koslet, dunganskou mešitu a ochutnat místní speciální studené nudle ašlanfu.

Inylček

Karakol Kyrgyzstán
Karakolský kostel

Inylček

Trek po ledovci Inylček k patám Vrcholů Chan Tengri (6 995 m.n.m.) a Pikk Pobedy (7 439 m.n.m.), dvěma z nejvyšších hor Kyrgyzstánu, je jedním z divočejších a náročnějších treků v odlehlé části kyrgyzstánu, který vás dovede až na hranici s Čínou a Kazachstánem. Čeká vás divoká příroda, dobrodružné brodění ledových horských řek a nikde ani živáček.

Trek není extra dlouhý, ale jeho velká část vede po moréně ledovce, kde žádná oficiální cesta není. Každý se musí suťovými poli morény nahoru dolu proklopýtat sám. Pokud si chcete užít i den odpočinku v základním táboře a užít si pohled na oba velikán, doporučuji počítat s deseti dny.

Když vyrazíte v hlavní sezóně, potkáte cestou pravděpodobně několik táborů místní kanceláře AkSai Travel, kde se případně můžete schovat před nepřízní počasí. To je ale dobré předem ověřit, protože tábory nestojí každý rok. Také si nezapomeňte včas zažádat o pohraniční permit, například tady.

Kumtor

Treky v Kyrgyzstánu, Inylček
Ledová jeskyně na ledovci Inylček

Kumtor

Náhorní plošina Kumtor na jižním břehu jezera Issykkul je dalším z méně objevených míst. Pokud máte málo času, dá se tam dojet i autem na jednodenní výlet z městečka Barskoon. Pokud to ale chcete mít dobrodružnější, vydejte se tam trekem.

Na neuvěřiteně krátké vzdálenosti se dostanete z téměř pouštní krajiny jižního Issykkulu, kde si lehce můžete připadat jako někde u moře až na travnaté planiny pod zaledněnými téměř pětitisícovými vrcholky planiny Kumtor, kdy vás i v létě může zastihnout sněhová vánice. Nachází se zde také obrovský čínský zlatý důl, kam vás ovšem bohužel nikdo jentak nepustí. Jen o pár kilometrů dál ale na skále najdete petroglyfy vytvořené kdysi dávno původními kočovníky.

Když budete mít štěstí, potkáte nahoře přátelské pastevce v jurtách, se kterými můžete posedět a poklábosit. Nebojte se také zeptat na půjčení koní a na další průzkum můžete vyrazit na koňském hřbetě.

Cestou z sem z Karakolu se také nezapomeňte zastavit v kaňonu Skazka a užít si kamenné pouštní formace.

Tash Rabat

Kaňon Skazka Kyrgyzstán
Kaňon Skazka s jezerem Issyk Kul v pozadí

Tash Rabat

Tash Rabat je jedno z mých nejoblíbenějších míst v Kyrgyzstánu. Byla to zastávka karavan na Hedvábné stezce a je to jedna z několika málo kyrgyzských histrorických památek. Velmi dobře zachovalá kamenná budova karavanseráje leží uprostřed ničeho schovaná v horách jihovýchodního Kyrgyzstánu na samé hranici s Čínou.

Díky jeho odlehlé poloze, nočnímu vytí vlků a mystické atmosféře karavanseráje si tu lehce můžete připadat, jako byste se vrátili v čase na starověké dobrodružství Hedvábnou stezkou. A to i přes pohodlí jurtového tábora přímo naproti karavanseráji, který je ideálním výchozím bodem.

Tash Rabat
Tash Rabat karavanseráj při východu slunce

Pik Lenina

Většina turistů, cizích i místních, přijíždí jen na otočku na jeden den. Podle mě ale stojí za to strávit alespoň jednu noc v jurtovém táboře u milé místní rodiny a pak se vydat libovolným směrem prozkoumávat divočinu. Anebo na osvědčenou trasu přes čtyřtisícové sedlo Panda Pass k jezeru Čatyr Kul na samotné hranici s Čínou a zpět.

Trasu můžete jít pěšky nebo na koni. I když cesta vede složitým kamenitým horským terénem, není z nejdelších, tudíž je to ideální uvedení do koňského života, který ke Kyrgyzstánu neodmyslitelně patří. Pokud si na koni nejste sami dostatečně jistí, majitel kempu půjde rád s vámi.

Pokud půjdete jen ke karavanseráji a blízkém okolí, nepotřebujete pohraniční permit, pokud ale budete chtít dojít až k jezeru, nezapomeňte si ho obstarat, jelikož jezero leží těsně před hranicí a na jeho břehu břehu najdete malý vojenský tábor.

Pik Lenina base camp

Leninův vrcholek je se svými 7 134 m.n.m. druhou nejvyšší horou Kyrgyzstánu. Leží na samém jihu země na neklidné hranici s Tádžikistánem. Opět si tedy nezapomeňte zařídit pohraniční permit.

Cesta do základního a prvního tábora ve výšce 4 400 m.n.m. by se daly označit za jednoduchou vysokohorskou turistiku. Pokud si tedy chcete vyzkoušet, co s vámi dělá nadmořská výška a chcete jednoduše a bez předlouhých pochodů zblízka vidět sedmitisícové obry, vydejte se právě sem.

Pokud už jste pokročilejší a láká vás zkusit nějakou tu sedmitisícovku pokořit, vydejte se sem taky. Pik Lenina je považován za jednu z nejjednodušších sedmitisícovek na světě, jelikož nemá žádné technické úseky, kde by byly potřeba horolezecké zkušenosti a je tedy velmi oblíbený mezi horolezci-začátečníky. Stejně ale v žádném případě nezkoušejte lézt nahoru bez přípravy, správného vybavení a zkušeného doprovodu!

Stanování pod ledovou stěnou Lenina

Koně

Do základního tábora můžete dojet dokonce i autem (4×4) anebo tam z poslední vesnice na opravdové silnici dojdete pohodlným aklimatizačním pochodem. Odtamtud je to pak další necelý den chůze s úchvatnými výhledy do následujícího tábora přímo u Leninova úpatí. Tam se můžete za poměrně tučný poplatek ubytovat v luxusním expedičním stanu jednoho z táborů anebo si zdarma můžete kdekoliv postavit stan vlastní.

Pokud nebudete mít problémy s nadmořskou výškou, můžete si v táboře přidat ještě jednu noc a vylézt na přilehlý pětitisícový vrchol Pik Yukhina, odkud je úchvatný výhled a kam horolezci chodí přespávat kvůli aklimatizaci. Cesta nahoru je strmá a kamenitá, ale nezahrnuje ledovce ani lezení a horu tedy můžete lehce zdolat i v teniskách. Jen těsně pod vrcholkem bývá sníh, takže doporučuji přibalit s sebou nesmeky.

Výhled na tábor cestou z Piku Yukhina

Treky na koni

Koně jsou obrovskou součástí kyrgyzské kultury, kolem nich se točí život a i vy byste měli aspoň jednou na nějaký výlet na koni vyrazit. Cena se pohybuje mezi 1000-2000 somů (200-400 Kč) na den (v roce 2023) podle toho, jste zrovna v turistické oblasti.

V populárních turistických oblastech najdete oficiální agentury, kde bude cena vyšší a dostanete klidného a dobře vycvičeného koně, na kterém se nemusí bát ani začátečníci.

Levnější varianta je dojít kamkoliv do hor, kde žijí pastevci a půjčit si koně přímo od nich. Tímhle způsobem se navíc většinou dostanete na divočejší a zajímavější místa. Koně budou opět perfektně vycvičení, ale bývají větší, silnější a dost temperamentní. Jednodenní výlet zvládnete i bez letitých zkušeností, ale pro úplně začátečníky to není zrovna nejlepší volba.

Jestli máte víc času a jste opravdu zkušení koňáci, můžete se na treky v Kyrgyzstánu vydat na koni ve velkém. Oblíbeným trendem se teď stává koupit koně na trhu, strávit dva týdny nebo i několik měsíců trekováním na koňském hřbetě a pak koně opět prodat. Do toho se ale nepouštějte bez dostatečných zkušeností, jinak budete trpět vy i kůň.

Už víte, kam vyrazíte?

Treky v Kyrgyzstánu na koni
Treky v Kyrgyzstánu na koni si nesmíte nechat ujít

Kačka

Jsem bývalá posila prodejny a šéf sociálních sítí Pod 7 kilo, momentálně ale na cestách. Mou superschopností je uvařit z ničeho, s balíčkem těstovin nasytím zástupy hladových. Sledovat mě můžete na Instagramu @kacka_the_mudstomper.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *