Snad každý horský nadšenec se touží podívat do Nepálu a nejvyšší hory světa, které jsou v Nepálu doma. Zejména v hlavní sezóně vás může zaskočit, jak jsou hlavní treky přelidněné. Pokud hledáte něco divočejšího, častýmdalším nepříjemným překvapením bývá povinnost přidat se k organizovanému treku nebo mít alespoň průvodce. Výjimkou je Makalu Bese Camp trek.

Makalu Base Camp trek je pro všechny, kdo se chtějí vyhnou davům a zároveň se vydat na stále bezpečný samostatný trek v Himalájích.

makalu a mount everest
Výhled na Makalu a Mount Everest za mrakem

Trek a trasa

Makalu je pátá nejvyšší hora světa s výškou 8 463 m.n.m. Leží ve východním Nepálu pouhých 22 km od Mount Everestu, který při dobré viditelnosti můžete po cestě vidět.

Trasa

Makalu Base Camp trek začíná ve vesničce Num a v jednom směru je dlouhá 55 km. To se nezdá být moc. Co dělá trek náročným, je nadmořská výška a převýšení.

Nejnižší bod treku je v pouhých 750 m.n.m., odkud nejprve se musíte vyšplhat do sedla Shipton La ve výšce 4 250 m.n.m., následně slézt zpět dolů k řece Barun do výšky 3 300 m.n.m. a konečně dojít až do základního tábora pod horu Makalu do výšky 4 850 m.n.m. Na oněch 55 km vás tedy celkově čeká téměř pět a půl tisíce metrů nahoru a přes dva tisíce metrů dolů. Z toho většina po schodech, takže si připravte svaly.

Dobrou zprávou je, že Makalu Base Camp trek je tzv. Tea House trek, což znamená, že po cestě najdete turistické ubytovny s možností jídla. Ty jsou od sebe přibližně 5-10 km. Není tedy potřeba hystericky plánovat každý kilometr ve strachu, že do večera nikam nedojdete. I když Makalu Base Camp trek nepatří k nejjednodušším, může se na něj díky Tea Housům vydat každý.

makalu base camp trek

Na jak dlouho si Makalu Base Camp trek naplánovat

Jak dlouho na Makalu strávíte záleží jen na vás a vašich možnostech a schopnostech.

Pokud si netroufáte vyrazit sami nebo si chcete užít pohodlí s nosiči, je třeba vyhradit si minimálně 14 dní. Pokud jste v kondici a opravdu dobře aklimatizovaní, dá se celý trek tam i zpět včetně jednoho celého dne v samotném base campu zvládnout i za pouhých pět dní a to stále poměrně volným tempem. Záleží opravdu pouze na vás.

Pro krátký pětidenní itinerář se rozhodněte, pouze pokud už máte dostatečnou aklimatizaci! Například pokud už za sebou máte další nepálské treky a zbývá vám týden do odjezdu.

makalu

Jak se dostat na začátek treku

Makalu leží v poměrně odlehlé oblasti ve východním Nepálu a dostat se na začátek treku zabere poměrně dost času.

Káthmandú - Tumlingtar

Z Káthmandú máte dvě možnosti. Můžete jet lokálním přímým autobusem, což ovšem na místních silnicích bude znamenat téměř dva dny utrpení. Druhou a mnohem pohodlnější možností je letět z Káthmandú do městečka Tumlingtar, což netrvá ani hodinu. Pokud jste navíc nadšenci do letadel a zvolíte společnost Yeti Airlines, budete mít navíc šanci proletět se miniletadlem 9N-AET a cestou si popovídat s pilotem.

letadlo 9N-AET
Tumlingtar - Num

Z Tumlingtaru je potřeba se autobusem nabo místním taxi přesunout do městečka Khandbari, kde najdete přímé spoje do vesnice Num, kde Makalu Base Camp trek začíná.

Opět máte dvě možnosti. Autobus a sdílený taxi Jeep. Naprosto jednoznačně zvolte možnost číslo dvě. Jeep je jen nepatrně dražší, ale doveze vás do cíle za poloviční čas a mnohem pohodlněji.

Pokud máte zájem o  autentickou zkušenost a zvolíte autobus, buďte připraveni na to, že v autobuse bez klimatizace bude dvojnásobek lidí než míst a třicetikilometrová cesta zabere v závislosti na počasí lehce i osm hodin.

makalu base camp trek

Jídlo, ubytování a co si zabalit

Jak jsem už bylo řečeno, na trase Makalu Base Camp treku najdete dostatek Tea Housů nabízejících možnost ubytování a jídla. Není tedy potřeba nosit stan, karimatku, jídlo a vaření.

Rozhodně s sebou ale mějte dobrý spacák. Trek sice začíná v teplé džungli, ale končí na ledovci, kde noční teploty mophou klesnout i hluboko pod nulu a ne všechna ubytování mají dostatek teplých dek. S tím samozřejmě nezapomeňte dostatek teplého oblečení.

Co nenesete na zádech, ponesete v peněžence. Za jídlo a ubytování počítejte 2000-2500 rupií na den (300-400 Kč).

Další speciální tipy na to, co si sbalit na treky v Nepálu najdete v našem článku zde.

Šťastnou cestu!

tábor yangle kharka makalu base camp trek
Tábor Yangle Kharka

Kačka

Jsem bývalá posila prodejny a šéf sociálních sítí Pod 7 kilo, momentálně ale na cestách. Mou superschopností je uvařit z ničeho, s balíčkem těstovin nasytím zástupy hladových. Sledovat mě můžete na Instagramu @kacka_the_mudstomper.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *