Tento příspěvek bude možná trochu intimnější povahy. 🙂 Ačkoliv se téma vykonávání potřeby v přírodě významně týká mnoha z nás (hikerů, turistů, cykloturistů..), stále je tak trochu neatraktivní, možná i poněkud tabu. Péče k přírodě v podobě toaletní lopatky a zakopávání svých stop už se přece jen do povědomí dostává. Co ale péče o svůj vlastní zadek? Jak provést potřebu tak, aby neutrpěla ani příroda, ani naše pokožka? Odpovědí je toaletní sprcha či cestovní bidet! Pro mě se tahle univerzální věc stala neodmyslitelnou součástí mé cestovatelské výbavy a věřím, že nejsem jediný, komu usnadní cestování. Zde tak dávám k dispozici návod na to, jak si tu nejlepší (nejlehčí, nejskladnější a regulovatelnou) toaletní sprchu (cestovní bidet chcete-li) vyrobit.

cestovní bidet sprcha

Výhody této cestovní sprchy

Na našem trhu moc na výběr nemáme a když už se sem tam něco objevilo, tak mi to nevyhovovalo. Dlouho jsem tedy přemýšlel, jak takovou sprchu vyrobit a co by měla splňovat za požadavky:

  • Lehká (18 g)
  • Sbalitelná (do dlaně)
  • Vodotěsný uzávěr
  • Regulovatelný proud
  • Po zavěšení může fungovat i jako „mikro“ sprcha
  • Přijatelná cena

Dlouhou dobu jsem sjížděl internet, všechny možné zdroje, nic takového jsem nikde nenašel. Nezbývalo než vymyslet vlastní řešení. A zde je tedy moje „Modrá fontána”.

Návod na výrobu

Co budete potřebovat?

  • Modrý SoftFlask z Decathlonu 500ml (termoplastický polyuretan)
  • 3D tiskárnu pro výtisk trysky (nebo nás můžete kontaktovat pro výtisk)
  • Ostrý odlamovací nůž (případně ruční fréza)

1) Pružnou láhev z Decathlonu musíme nejprve náležitě upravit.

Odstraníme část původního “dudlíku”. Horní okraj upravíme ostrým nožem do roviny.

V boku ventilu pomocí nože (jde to lépe pomocí ruční frézy) vytvoříme dvě protilehlé štěrbiny. Ty budou důležité pro usazení ventilu. Bude pevně držet a nebude případně prokluzovat při otáčení.

jak si vyrobit cestovní bidet

2) Na 3D tiskárně vytiskneme čepičku ventilu. Ostré okraje orientačních výstupků ztupíme pomocí nože.

ventilek z 3D tiskárny
ventilek z 3D tiskárny

3) Originál ventilu (ventil na láhvi) zdrsníme smirkovým papírem. Naneseme lepidlo (nejlépe Gear Aid Aquasure +SR). Čepičku nasadíme (je třeba trochu hrubé síly) na ventil. Necháme 24 hodin zaschnout.

Hotovo.

Tipy, jak sprchu / bidet používat

cestovní sprcha

Naplníte vodou (max 40-50°C), uzavřete a můžete odkráčet (či odsprintovat) na “onu místnost”. Množství vody regulujete natočením ventilu na láhvi. Pokud si umýváte pozadí, tak vodu  je nejlépe nechat stékat dolů z konce zad. Dobré je k omytí použít ruku, kterou nepoužíváte k obsluze potravin. 🙂 Následné omytí rukou dezinfekčním gelem je důležitá samozřejmost!

Sprchu nemusíte používat pouze v přírodě, ale kdekoliv místo bidetu. Po zavěšení můžete „Modrou fontánu” využít i jako standardní mikro sprchu.

Při používání toaletní sprchy lze dodržovat pravidla na ochranu naší čisté přírody „leave no trace“ mnohem snáz. 🙂

Zajímají vás tipy na výrobu dalších vychytávek? Mrkněte například, jak vyrobit závětří na vařič z plechovky nebo neoprenový obal na lahev. 🙂 

„Make Your Own Gear“ aneb „Vyrob si své vlastní náčiní“. 

Někdy pár drobných úprav dokáže zpříjemnit používání vybavení natolik, že nechápete, jak jste bez nich mohli až do teď fungovat. Nemluvě o skvělém pocitu z toho, že si kus výbavy vyrobíte vlastníma rukama!


Roman

Kolem obchodu Pod 7 kilo jsem chodil tak dlouho, až jsem zde zakotvil (mrkanec)

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *