„Nejlehčí čtyřsezónní rodinný přístřešek na trhu.“

 

Žádné z těch slov rozhodně není velkohubé. Vezměme to popořadě a začněme váhou. První (a případně i jediný) díl stanu je vrchní tarp: MSR Front Range 4P. V Pod 7 kilo naváženo 974 gramů. S tímhle už lze v podstatě vyrazit. Pokud chceme dostát i slovu „rodinný“, navýšíme komfort vnitřním meshem, tj. moskytiérou s podlážkou: MSR Front Range Bug/floor insert, která váží 1060 gramů. I při použití v pouhých dvou lidech se pořád můžeme bavit o ultralightu, obzvlášť pokud každý ponese jednu část. Jenže on není pro dva, je pro čtyři. Dvoukilový stan pro čtyři lidi! Pravda, ještě to není vše. Tarp i moskytiéra se staví pomocí jedné „tyčky“ dlouhé cca 162 cm. Tu nikdo nevážil, ke stanu se nedodává, místo ní obě balení (jak tarp, tak moskytiéra) obsahují dva pásky. S jejich pomocí k sobě stáhnete dvě trekové nebo lyžařské hole.

Zkoušeli jsme ho od léta do zimy. Sám výrobce jej prezentuje jako přístřešek vhodný pro skialpinisty a do zimy opravdu použitelný je.

 

přístřešek MSR Front Range 4P v zimě

 

4P v názvu odkazuje na velikost přístřešku „4 persons“, tj. pro čtyři osoby. Rozměr půdorysu samotného tarpu je 274×274 cm. Mumie v sarkofázích naskládané v levé pyramidě na obrázku níže dobře vykreslují, jak obří plocha to je. Vnitřním meshem si sice tenhle prostor osekáte na 223×223 cm, ale i při uvažování šikmých stěn je to dost místa pro čtyři, přes dva metry vysoké chlapy nebo pro průměrně vysoké lidi včetně menší bagáže (obr. vpravo). Kolik se na tuhle plochu reálně vejde dětí, si raději ani nechci představovat. Tedy ano, rodinný rozhodně je.

 

kolik je místa v přístřešku MSR Front Range 4P

 

Konstrukce přístřešku

Tarp je z materiálu 20D ripstop nylon. Materiál je mírně šustivý a příjemný na dotek, nebudí ale nedůvěru, že by nevydržel zacházení, které ho tam venku v lesích, horách a na loukách čeká. V rozích a středech, kde jsou přichycena poutka pro kolíky, je materiál podšit a vyztužen odolnější tkaninou. Stejně tak ve špičce, kde se dotýkají hole.

Zip vchodu je uprostřed přední stěny. Zip vchodu se mimochodem otvírá až úplně dovrchu a plachtu vchodu můžete na obou stranách srolovat a přichytit. To je fajn nejen na výhledy. Vznikne tak epesní pártystan, ve kterém můžete třeba vařit. Vespod je zip pojištěn proti rozjíždění trojzubcem, tj. plastoá spona (bývá na batozích).

Obdobně je konstruován vnitřní mesh. Vyztužen je v rozích i uprostřed, kde dochází k opření hole. Nahoře je z vyztuženého materiálu vytvořen jakýsi tubus, do kterého se zasouvají hole při stavění. Zde jen pozor při používání vnitřního meshe v kombinaci s lyžařskými holemi, protože do tubusu by se nemusel vejít širší talířek hole.

 

rodinný přístřešek MSR Front Range 4P na podzim

 

Stavění přístřešku

Stavění přístřešku je rychlé. Vybalíte, zakolíkujete ve čtyřech rozích, vypnete do čtverce a dovnitř vpravíte svázané hole. Nejtěžší je trefit čtverecový tvar podlahy. Doporučuji nastřelit a tvar opravit, až budou uvnitř hole a bude vidět výsledný tvar. Při použití moskytiéry je odhad čtverce o něco snadnější.

Speciální pozornost si zaslouží „tyčka“ stanu. Primárně výrobce zamýšlel, že se přístřešek bude opravdu stavět pomocí trekových a lyžařských holí. Přiložené pásky jsou z odolné gumy, která po roce používání nejeví žádné stopy opotřebení. Nebojte se toho a pásky pořádně utáhněte. Hole mají jinak tendenci přes noc pod tíhou našponovaného stanu vůči sobě sjíždět, což může vést k prověšení tarpu. Možná se u toho jednou, dvakrát vzteknete, jakmile se vám hole vůči sobě při svazování začnou pootáčet, ale po pár opakováních získáte potřebný cvik. Ještě doporučím si na holích vyznačit bodem jejich vzájemnou polohu, ať nemusíte při každém stavění přeměřovat, jak je vůči sobě posunout, aby měl stan požadovanou výšku.

 

Rodinný stan MSR Front Range 4P

 

Hole můžete nahradit jakoukoli tyčí, nebo třeba klasickou skládací tyčkou, stačí dodržet délku 162 cm. Nám se dobře osvědčil obyčejný klacek. Obzvlášť pokud stan stavíte s tím, že bude stát delší dobu na jednom místě. Třeba budete chtít někam vyrazit a používat u toho hole. Zde jeden pro-tip. Hole lze nahradit sekerkou! Ta sice nemá požadované centimetry, ale s její pomocí si osekáte libovolný klacek na potřebnou délku. No a jako bonus máte připravené třísky na večerní oheň.

Odolnost vůči dětem

Dostal jsem pár dotazů na odolnost stanu proti řádící smečce pacholků. Za mě dobrý. Tyčka se povětšinou do měkkého podkladu lehce zapíchne a stan napínám fest, takže vydrží hodně. Nepamatuju si, že by mi tyčku syn zkopnul a stan zbořil, ale i kdyby se tak stalo, tak není nic jednoduššího, než povolit napnutá lanka, tyčku zpět postavit a lanka opět našponovat. Taková situace ale nenastala ani při týdenním stanování v kempu u rakouského jezera s celou rodinou.

 

děti ve stanu, rodinný přístřešek

 

Balení přístřešku

Oba díly, tarp i mesh, jsou dodány v dostatečně velkých pytlích. Vlastně až děsivě velkých. Tarp jde složit asi do třetinového rozměru, než má jeho obal. To oceníte, když balíte nevysušený tarp ve spěchu. Do obalu se totiž vejde přístřešek i mokrý a zmuchlaný. Součástí obou balení jsou již zmíněné pásky pro svázání holí a kolíky. Tarp je dodáván s odolnými Groud hog kolíky, které doporučují pořídit i k moskytiéře. Kolíky díky jedinečnému tvaru (v řezu vypadá jako zatočená trojcípá hvězda) zalezou pod nátlakem vaší podrážky nebo palice (nebo sekerky!) i do kamenité, suché a udusané půdy a nemusíte se bát, že se ohnou.

Nevýhoda přístřešku

Ať to není jen o pění ód na dokonalý stan. Všechno má svou cenu a čím platí za lehkost, skladnost a velikost zde? Největší nevýhoda stanu je zřejmá, není samonosný. Tady se omlouvám za nesprávné názvosloví – MSR Front Range 4P totiž není rodinný stan, je to tarp. Tarp vám nikdy nebude stát sám od sebe. Vždycky k němu potřebujete provázky, které buď zakolíkujete nebo za něco přivážete a napnete. Při pořizování musíte holt myslet na to, že si tohohle fešáka na skále jen tak nepostavíte.

Závěrem

Pro jeho jednoduchost už není o čem se víc bavit. Původně jsem pátral po ultralehkém stanu pro tři. Pátrání trvalo přes dva roky. Vyhrál MSR Front Range se slovy „vždyť je to vlastně fajn, mít jen jeden přístřešek pro tři i pro čtyři“. Nakonec po něm sahám, když jdeme se ženou nebo se synem jen ve dvou, když jdu se dvěma děcky, když jdu s celou čtyřčlennou rodinou nebo i když jdu se čtyřmi dětmi (dvě půjčené :)). Tenhle přístřešek je jedna z nejoblíbenějších, nejspolehlivějších a prostě top položek naší výbavy. Radost, láska na první pohled a tak… God bless the Mountain Safety Research!

 

Pár dalších super tipů najdete v dalším článku od Filipa: Tipy punkového otce pro stanování s dětmi.

 

 


Filip Wyrwol

Akčňas, zážitkář a v poslední době hlavně zaneprázdněný otec, při jehož dobrodružstvích s prťaty nechybí značná dávka punku.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *