Můj vlastní páreček pacholků mě často rád mučí kňouráním, řevem nebo odmlouváním. No a já často rád mučím je čerstvým vzduchem, přehršlí pohybu, přírodními živly a spaním mimo civilizaci pod hvězdnou oblohou. Za těch pár výstupů z komfortu jsme nastřádali hrst rad a postřehů. Tipy punkového otce pro stanování s dětmi vám tak třeba ušetří trochu času, energie i zmařených investic.

tipy pro stanování s dětmi

(1) Motivujte je

Většina rodičů tuší, jak to dopadá, když svému děcku naruší zajetý rituál. Obzvlášť pak ten večerní, uspávací. Čím víc se blíží noc, tím vyšší je pravděpodobnost, že se dítě přetáhne, nedej bože upadne do hysteráku. Ze své chabé zkušenosti dvojnásobného otce doporučuji tyhle rituály (nejen doma) co nejvíce podporovat.

Pokud by však k jejich narušení mělo dojít, vyplatí se nad tím přemýšlet a nastavovat to výhodně pro obě strany. Tak třeba: když se navečer ptáme 2,5letého, jestli se chce jít koupat nebo sprchovat, často nechce ani jedno. To se po celém dni kňourání a vztekání musíme hodně držet, aby nezvítězila naše lenost a nešel spát neumytý, přesně jak si přeje. Ve výjimečných případech (když se nám to vážně hodí) ho ale necháme, čímž se rázem z nekoupání stává neřest, na kterou se těší. Hned je na světě výhoda pro spaní venku. Prcek se těší, že se nebude mýt!

Taky radno mít těch motivací víc, ideálně nespočet. Když se totiž v našem konkrétním případě posuneme o půl roku v čase, zrovna koupání prcek miluje a z výhody je rázem nevýhoda. Je to boj, ale motivací může být cokoli. Od opékání buřtů, přes vyprávění příběhů před spaním, po prachobyčejné úplatky typu „když mi teď necháš klid na uspání ségry, tak to ráno vezmeme přes cukrárnu“. Pachole by se mělo na něco těšit od startu až do cíle.

kočár na cestování v přírodě

(2) Trénujte, v čem máte rezervy.

Vzpomeňte, kolik vám zabere uspávací proces doma. Teď jej přenesete ven a spojte to s hledáním místa a stavěním stanu, nafukováním karimatek, rozděláváním ohně, přípravou večeře v přespolní kuchyni a přebalováním v jehličí.

Rád říkám, že život s prcky je příležitostí dohnat v mládí prošvihnuté věci od zanedbaných dětských publikací až po nevyzkoušené sporty. Stanováním s prťaty máte jedinečnou možnost konečně si dokonale nacvičit ty úkony, ve kterých si nejste jistí v kramflecích.

U mě je to rozdělávání ohně nejen v nemilosrdných podmínkách. S hladovými dětmi ho opravdu nechcete zakládat natřikrát. Stále bych se však nenazval pánem plamene. Proto se někdy stává řešením studená večeře, která zabere jednoznačně nejméně času nebo ohřátí dětské kaše na vařiči. Vařič táhneme téměř vždy, syn si teď navykl usínat s teplým čajíkem.

U věcí, které mohou ohrozit zdraví, by měla vítězit spolehlivost a bezpečnost nad váhou. Nenechte se zviklat jako já nejlehčím a cenově přijatelným hořákem z Aliexpressu a raději investujte do otestovaného a dobře hodnoceného Robense. Ty jednotky gramů navíc za to stojí.

stanování s dětmi

(3) Laďte rychlost a šetřete čas!

Co se stavění stanu týče, je to něco, co chcete mít fakt rychle, protože jedno dítě většinou křičí hlady a druhé únavou. Přístřešek, který jsme si oblíbili nejen díky rychlosti stavění, je MSR Front Range 4P. Píchnout čtyři kolíky do čtverce, vložit trekové hole či cokoli, co měří 160 cm a vnitřní mesh stojí. Přes něj jen přehodit tarp, pro sichr taky zajistit dvěma kolíky a můžete dovnitř házet karimatky, spacáky, děti,… (ideálně v tomto pořadí). Dopnout vnější plachtu můžete po uspání, až budete mít klid.

Když už to všechno spí, tak si vedle zhltávání jejich zbytků můžete připravit horkou vodu na noční míchání mléka. To vám pak ráno ušetří hodně času. Na nocování venku, na sport s miminem za bílého dne či obyčejné cajdání po městě, na horkou kojeneckou vodu používáme téměř denně termosky. Pár už jsme jich zlikvidovali, ale tahle Montbellka zatím drží dobře. Žádné zbytečné mechanismy, co nevydrží necitlivé zacházení vzteklého rodiče a jako bonus je nejlehčí na světě!

termoska na mléko a čtení před spaním

(4) Zapojte dítě.

Chcete-li předejít stresu, že vám dítě spadne do potoka, než postavíte stan, nebo odbrzdí kočár s miminem a zmizí díky gravitaci z dohledu, nechte je přiložit ruku k dílu. Co si budeme povídat, známe to z domova. Zapojíte je do vaření… jídlo všude, všechno upatlaný, trvá to dvojnásobek času a výsledek stojí za prd, ale! Když se nad to povznesete, užijete si spolu kopec srandy a děcko stráví nějaký čas s vámi. Venku to navíc nemusí být tak stresové jako mezi bílými stěnami. Může třeba zapichovat kolík (většinou opravdu jeden, zatím co vy postavíte zbytek stanu), nebo sbírat klacky na oheň.

Základ je odprezentovat mu ty činnosti jako nesmírnou zábavu, na kterou čekal všech XY měsíců, co je na světě, viz bod (1). No a když ho chcete zabavit na delší čas, půjčte mu třeba křesadlo nebo jiné hračky, které by před mámou neprošly.

stanování s dětmi

(5) Zkoušejte!

Nějakému nadšenému skoro-rodiči jsem nedávno napsal „Dream big but approach step by step“. Inu, než s ratolestmi vyrazíte na Camino de Santiago nebo PCT, vyplatí se párkrát přespat nanečisto na zahradě nebo blízkém kopci. Zjistíte tak detaily o výbavě. Ať už jde o megadetaily typu, že ten teplej spacák od Cumulu je fakt do zimy kolem nuly a že pokud s přibývající teplotou nad 5 stupňů nezačnete zip postupně pootevírat, tak se vám dítě uvaří ve vlastní šťávě. Až po ty menší detaily, jako na které straně má být prcek, kvůli zapínání zipu, ať se k němu do spacáku dostanete.

Projdete si všechny předchozí body od (1) po (4) a vyladíte si vlastní vychytávky jako třeba přivázání dudlíku na šňůrku od spacáku, čímž se vyhnete nočnímu hledání. Zjistíte, že když vám mimino cestuje doma v posteli, tak vám bude cestovat i po podlaze stanu. Aby se nerozjížděly karimatky a prtě nerylo čuňou v zemi, dají se dvě karimatky Z-lite SOL slepit k sobě duck tapou. (Tesa, stříbřenka… každý jí říkáme nějak, ale všichni víme, že spolu s kladivem a WD-40 jsou to ta nejlepší nářadí.) Na dvou se jeden dospělý a dvě mini děti vyspí.

Dokud byl prcek jeden, dovolil jsem si do malého stanu karimatky ořezat na menší rozměr. Pro sebe od lopatek po zadek, což vycházelo i s rezervou pod celého prcka vedle mě. Já si pak pod hlavu dal péřovku do dry sacku a pod nohy batoh. Nicméně takovýto krajní minimalismus doporučuji ozkoušet už tuplem.

spacák a karimatka pro děti

(*) Pro tip na závěr.

Když se vám narodí opravdový dobrodruh zvyklý cestovat i v noci, stane se, že vycestuje i ze spacáku. Pro osmiměsíční batole používám péřové kombinézy poděděné po starším sourozenci. Výhoda je jedna zásadní, z komba se mi nikam v průběhu noci nevysouká a já mohu na chvíli zamhouřit oka. Pár kvalitních kombinéz se slušnou plnivostí na trhu dohledáte, nebo mi napište a poradím.

Kdybyste přemýšleli, kam s dětmi vyrazit, mohl by pro vás být inspirací článek o dálkových trasách po Česku.  🙂

 


Filip Wyrwol

Akčňas, zážitkář a v poslední době hlavně zaneprázdněný otec, při jehož dobrodružstvích s prťaty nechybí značná dávka punku.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *