Dominanci Therm-a-Restu na trhu nafukovacích karimatek asi nemusíme příliš připomínat. Letos však přišla americká firma Nemo s novou verzí své karimatky Tensor, která se podle nás stala minimálně konkurentkou oblíbené Xlitky. Kdo tedy pokukuje po nové třísezónní karimatce na treky, měl by u tohoto srovnání nafukovacích karimatek NEMO Tensor vs NeoAir Xlite zbystřit.

Karimatky Therm-a-Rest NeoAir Xlite - žlutá, NEMO Tensor Insulated - oranžová

Izolace

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru karimatky je koeficient tepelného odporu R, který poukazuje na izolační schopnosti karimatky. V tomto ohledu jsou na tom obě karimatky stejně. Obě mají tepelný odpor 4,2. Zde však můžeme zmínit, že předchozí verze Tensorky měla hodnotu R 3,5, ale model pro sezónu 2022 má už R 4,2. U tohoto parametru tedy letošní verze Tensorky dohnala Xlitku použitím přidané vnitřní izolační vrstvy, čímž zmírnila tepelné ztráty. Obě karimatky tedy izolují stejně dobře a můžete je využívat při spánku v teplotách i pár stupňů pod nulou.

Srovnání: remíza

Pohodlí

Pohodlí při spaní na nafukovací karimatce může ovlivňovat hned několik faktorů, ke kterým patří výška, šířka a tvar komor. Prvním je výška karimatky, která je u Xlitky 6,4 cm a u Tensorky dokonce 8 cm. Z hlediska šířky se obě karimatky dodávají ve dvou šířkách – standartní 51 cm a rozšířená 64 cm. Rozdíl je však v obdélníkovém tvaru u Tensorky a mumiovém tvaru u Xlitky. Obdélníkový tvar u Tensorky společně s konstrukcí Spaceframe zajišťuje vyšší stabilitu při spánku a při otáčení. Když ležíte na boku blíže kraji karimatky, budete pravděpodobně vnímat větší stabilitu u Tensorky.

Srovnání: vítěz Nemo Tensor Insulated

Jaká karimatka je pohodlnější

Hmotnost

Z hlediska hmotnosti je na tom lépe Xlitka se svými 380 gramy (velikost standartní) oproti Tensorce, která ve standartní velikosti váží 435 gramů. Tento rozdíl je dán odlišným tvarem karimatek a použitým materiálem.

Srovnání: vítěz Therm-a-Rest NeoAir XLite

Šustivost

Řada lidí u karimatek řeší i šustivost, aby se při otáčení nebudili nebo aby nebudili vedlejší spáče. Velká šustivost je do jisté míry subjektivním ‘‘problémem‘‘, který bývá Xlitce často vytýkán. V tomto ohledu je karimatka Tensor výrazně tišší. Je dokonce jednuou z nejtišších karimatek ve své kategorii.

Srovnání: vítěz Nemo Tensor Insulated

Ventilek

Karimatka Therm-a-Rest NeoAir XLite se nafukuje ověřeným, šikovným a praktickým WingLock ventilkem se zpětným uzávěrem umístěným zboku karimatky. U Tensorky je k nafukování využit Laylow ventilek, rovněž se zpětným uzávěrem, který je zapuštěný do těla karimatky a umístěný v pravém horním rohu. Pokud budete chtít karimatku nafukovat pusou, přijde mi jednodušší systém Therm-a-Restu.

Ventilek od Nema má dvě části. V první části můžete otevřít krytku ventilku, pod kterou je zpětný uzávěr, jenž slouží k nafukování a pozvolnějšímu vyfukování, když na něj zatlačíte. Pokud chcete karimatku vyfouknout rychleji, lze ‘‘odšpuntovat‘‘ i tento zpětný uzávěr a doslova se podívat dovnitř karimatky. Karimatka se vám tímto způsobem sice vyfoukne rychleji, ale zase riskujete, že se vám dovnitř dostanou nečistoty.

Srovnání: vítěz Therm-a-Rest NeoAir XLite

Venitilky karimatek Therm-a-rest a NEMO

Nafukovací vak

Pokud nechcete po náročném dni na treku trávit několik minut nafukováním karimatky z vlastních plic, je dobré použít nafukovací vak, který je součástí balení obou karimatek. V tomto ohledu je nafukovací vak od Nema výrazně lepší. Jednodušeji se nasadí na ventilek, a když do vaku naženete vzduch, na dvě naplnění vaku nafouknete celou karimatku během minuty. Xlitku nafouknete pomocí vaku výrazně pomaleji. Navíc budete muset vak naplnit až 6x, abyste ji nafoukli celou. Při použití standartního vaku od Therm-a-Restu vzduch dokonce utíká přes jeho švy. To je hlavním důvodem, proč nafukování trvá tak dlouho.

V čem je ale vak od Therm-a-Restu dobrý, je to, že má širší vlez a je možné ho využít například jako vak na oblečení nebo na jinou část výbavy. To u vaku od Nema možné není, protože má vlez hodně úzký. Hmotnost nafukovacích vaků je téměř totožná – 54 g (vak Nemo) a 52 g (vak Therm-a-Rest).

Srovnání: vítěz Nemo Tensor Insulated

Nafukovací vaky na karimatky NEMO a Therm-a-Rest

Specifika

Firma Therm-a-Rest má téměř celosvětové pokrytí svými pobočkami a nabízí na své produkty doživotní záruku na výrobní vady. Nemo nabízí také doživotní záruku, ovšem pokrytí pobočkami nemá tak výrazné. Karimatka Nemo Tensor Insulated má ve své horní části malé očko, díky kterému si ji můžete za něco přichytit, abyste neklouzali dolů po nakloněném povrchu. Spodní strana Tensorky je navíc šedivá, díky čemuž nebude po čase používání působit tak špinavým dojmem jako Xlitka, která je celá svítivě žlutá. Součástí balení obou karimatek jsou opravné sady. Po sbalení do kompresních obalů jsou obě karimatky stejně velké.

Velikost karimatek NEMO a Xlite po sbalení

Shrnutí

Jelikož cenově vychází obě karimatky přibližně stejně (cca 5000 Kč), bude potřeba se rozhodnout podle svých vlastních preferencí. Pokud hledáte nejlepší poměr hmotnosti/ izolace a nevadí vám šustivost nebo delší doba nafukování, bude pro vás lepší karimatka Therm-a-Rest NeoAir Xlite. Pokud je pro vás důležitější větší pohodlí, malá šustivost nebo rychlejší a snadnější nafukování pomocí nafukovacího vaku, tak vám zřejmě nebude vadit těch pár desítek gramů navíc a zvítězí u vás karimatka Nemo Tensor Insulated.

Jak se leží na nafukovací karimatce

Doufáme, že je pro vás toto srovnání nafukovacích karimatek NEMO Tensor vs NeoAir XLite užitečné a pomůže vám ve výběru té pravé. 🙂

Zajímají-li vás informace o dalších karimatkách Therm-a-rest, případně ostatní tipy na spaní, můžete mrknout na náš další článek „Spaní: jak patří karimatka a další palčivé otázky“.


Jakub Šolc

Kuba je nadšený fyzický geograf, milovník hor, vodních toků a ultralehké výbavy, ale také cestovatel zaměřený na horský trekking a dálkové traily. Již od roku 2017, kdy sám přešel švédský trail Kungsleden, aby si ověřil známý výrok “Happiness is only real when shared”, se pravidelně vydává na dlouhé přechody hor a píše blog www.kubojovycesty.cz. Během léta 2019 absolvoval sólo cestu španělskými Pyrenejemi od Atlantiku ke Středozemnímu moři po trailu GR 11. Právě v Pyrenejích si Kuba sám sobě slíbil, že chce následující léto jít ještě něco delšího a bláznivějšího, a tak se loňské léto vydal na další, ještě delší cestu, na 1600 km dlouhý přechod Balkánu po trailu Via Dinarica. Nedlouho po absolvování tohoto trailu se začal věnovat testování ultralehkého vybavení na cesty pro obchod Pod 7 kilo. Jeho posledním cestovatelským počinem je přechod francouzských Alp po trailu GR 5. O svých cestách rád vypráví a dělá cestovatelské přednášky.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *