V rámci tříměsíční cesty po Kyrgyzstánu jsem přístřešek The One od Gossamer Gear testovala v různých situacích. Během toho se skvěle popral s terénem i s počasím, ale to, co na mě udělalo největší dojem, bylo něco úplně jiného: zjistila jsem, že se v něm bez problémů a vcelku pohodlně vyspí dva. Právě to je hlavním tématem článku, celkovou recenzi přístřešku najdete zde.

Přístřešky od Gossamer Gear, The One i The Two, mě od začátku fascinovaly svou prostorností. Pokud si v nich ustelete v předepsaném počtu osob, připadáte si jako v paláci. To mi na ultralight připadalo až nemístné. Dlouho mi vrtalo hlavou, jestli by se tam nevešla další osoba nad plán. Pak jsem před trekem uslyšela: „…ale já nemám stan, budu si někde nějaký muset půjčit.“ The One nakonec sloužil jako obydlí pro dva dobrých čtrnáct dní.

Dva spacáky v The One na Piku Lenina

The One jako expediční stan.

Prostor

Vnitřek přístřešku The One je šestiúhelník. Na délku měří 213 cm, na šířku od hlavy do pasu 84 cm a následně se směrem k nohám zužuje na 54 cm. Ačkoli se kvůli zkosení stěn nedá využít celých 213 cm, většina dvojic pořád může délku stanu využít ke spaní „posunutě“. Tedy k tomu, že jeden spí blíž k hornímu okraji a druhý blíž k dolnímu. Tím oba získáte místo navíc a vyhnete se tomu, že se neskladné části těla (ramena, boky) potkají v jednom bodě. Předsíňka je dostatečně prostorná na to, aby se do ní vešly dva batohy.

Karimatky a lidé

Gossamer Gear The One Pik Lenina

The One pod Pikem Lenina

Spaní v The One ve dvou jsem vyzkoušela s různými lidmi a na různé zůsoby a rozhodně ne všechny byly stejně pohodlné. Asi je zbytečné říkat, že čím drobnější postavy bude každý z dvojice (například dvě slečny), tím pohodlnější bude spaní. Bez obtíží se vejde také smíšený pár (jeden velký a jeden malý). Pro urostlou či ramenatou dvojici už to ale nejlepší volba není.

1. Dvě pěnové karimatky

Jako nejlepší a doopravdy dlouhodobě použitelná varianta se mi jednoznačně osvědčila kombinace dvou pěnových karimatek. Jakékoli dvě karimatky se standardní šířkou se vedle sebe sice nevejdou, ty pěnové ale není problém dát dle potřeby přes sebe.

Tím vznikne jakési karimatkové letiště zakrývající celou podlahu přístřešku se spravedlivým prostorem pro obě osoby. Není dokonce ani nutné spát stylem hlava/nohy, i když pak je prostoru samozřejmě o něco víc. Obzvlášť, když se jeden posune „výš“ a druhý „níž“.

2. Nafukovací a pěnová karimatka

Kombinace nafukovací a pěnové karimatky je možná, ale není zrovna spravedlivá. Jedinec na nafukovačce má totiž 100% svého obvyklého prostoru, kdežto ten druhý je nafukovací karimatkou značně utlačený. Nafukovací karimatka navíc musí být ve standardní velikosti a „mumiová“, která je na jedné straně užší. S obdélníkovou už by se druhý nevešel (například u karimatek Thermarest funguje velikost „regular“, ale velikosti „L“, „WIDE“ nebo „MAX“ fungovat nebudou).

3. Dvě nafukovací karimatky
Spaní ve dvou v C1 Piku Lenina

Spaní hlava/nohy na dvou nafukovačkách

Prostorná předsíňka the one

Dva batohy se do předsíňky vejdou dokonce s rezervou

Podle předchozího bodu by se mohlo zdát, že se dvěma nafukovačkami to rozhodně nepůjde. Všechno ale jde, když se chce. Už je to ale spíše frajeřinka, než že bych to opravdu doporučovala. Rozhodně je potřeba mít „mumiové“ karimatky a naaranžovat je stylem hlava/nohy. Navíc minimálně jedna z karimatek musí být dostatečně měkká, aby se dala ohnout a částečně opřít o stěnu stanu, což by dlouhodobě nedělalo dobře ani stanu, ani karimatce. A velké pohodlí to ostatně také nebylo.

Kondenzace

Kondenzace je obecný a známý problém jednoplášťových stanů, na který se dá poměrně rychle zvyknout. Tentokrát jsem se ale bála, aby dvojnásobné množství výdechových par nezpůsobilo, že se ráno probudíme v louži. Nic takového se nestalo. Dokonce jsem ráno při otírání stěn ani nepoznala rozdíl oproti běžné situaci. Jakmile se kondenzace jednou utvoří, už nezáleží na tom, jestli je tam o pár kapek víc, nebo míň.

The One obstál na trávě i na kamení, ve větru, v dešti i v mrazu. Minimalismu se meze nekladou a pokud nehledáte palác, můžete spaní pro dva vyřešit pouhými 625 gramy.

Gossamer Gear The One AlayPamir Kyrgyzstan


Kačka

Jsem bývalá posila prodejny a šéf sociálních sítí Pod 7 kilo, momentálně ale na cestách. Mou superschopností je uvařit z ničeho, s balíčkem těstovin nasytím zástupy hladových. Sledovat mě můžete na Instagramu @kacka_the_mudstomper.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *