Jaké boty si vybrat na dlouhé (ale klidně i krátké) pochody? Rozhodně lehké, prodyšné a s dostatečným prostorem pro chodidlo. Altra Lone Peak jsou jedny z bot, které tohle splňují. Často se však vedou debaty o trvanlivosti lehkých trailových běžeckých bot (nejen Altra Lone Peak), která je pochopitelně menší než třeba u klasické celokožené pohorky. Máte-li trpělivost číst, rád vám narovinu povím, jak se věci podle mě mají.
Altra Lone Peak roky nosím já i moji kolegové z Pod 7 kilo, kde je taktéž prodáváme. Máme mnoho zkušeností, co se trvanlivosti týče a taktéž jsme o ní mnohokrát vedli debaty. Chceme prodávat kvalitní věci a je nám trochu proti srsti používat něco s omezenou životností i z hlediska životního prostředí. Zrovna začátek letošní sezóny byl pro mě impuls udělat si znovu revizi trhu lehkých trailových bot, kterou jsem strávil asi 2 dny.

boty na dálkové pochody Altra Lone Peak - barvy

Tým Pod 7 kilo v Altrách 🙂

Čím je trvanlivost lehkých trailových bot omezena?

Věc se má na základě mých znalostí a zkušeností tak: Všechny lehké trailové boty mají očekávanou průměrnou životnost cca 800 km (některé třeba jen 500 a některé 1000, u Altra Lone Peak odhadujeme cca 900 km). Průměrná znamená, že pár lidem vydrží mnohem kratší dobu a pár lidem zase mnohem delší (běžně se v týmu dostaneme i přes 1300 km). Hraje tam roli nekonečně individuálních faktorů. Hmotnost, styl chůze, tvar nohy, terén, zvolená velikost, údržba (či její absence), intenzita užívání bot (jestli mají mezipodešve čas se „regenerovat“) a další.
Také to znamená, že první známky opotřebení se běžně začnou vyskytovat už při mnohem menší vzdálenosti. S tím je třeba počítat. Co je možné ignorovat (kosmetické vady, oděrky) můžeme nejdřív řešit drobnou opravou – na to je super lepidlo Gear Aid Aquasure + SR alá „podrážka v tubě“ nebo jehla a nit.

spravované boty Altra Lone Peak 6

Altra spravovaná lepidlem Gear Aid Aquasure

trvanlivost Altra Lone Peak 6 po sezóně

Altra Lone Peak 6 po 800 km v Pyrenejích

Ano, s konečnou životností musíme u lehkých trailových bot počítat. Většinou se prochodí mezipodešev, ochodí podrážka, na svršku se udělá mnoho děr nebo se boty úplně rozpadnou. Je to prostě jejich vlastnost a zatím se ŽÁDNÉMU výrobci nepodařilo tohle zásadně změnit. Jestli vám někdo tvrdí, že např. Altra, Topo, Hoka nebo La Sportiva jsou trvanlivější než ostatní, nevěřte mu. Individuální zkušenost má v tomto nulovou vypovídající hodnotu (jsou v ní obrovské rozdíly, viz faktory výše).

Informace z celého trhu indikují, že žádné zázraky se nedějí a procento spokojených a nespokojených zákazníků je u top značek z dlouhodobého hlediska více méně stejné. Taktéž žádná z velkých značek není schopná uhlídat kontrolu kvality na 100 % (zejm. v Asii), takže mají všechny i velmi podobné procento vad z výroby. Vyrábět ve velkém dnes nejspíš o moc lépe nelze. Navíc se kvalita velmi liší model od modelu i modelový rok od roku! Některý rok se boty povedou víc a jiný míň a výrobci je stále mění… Porovnávat tedy má smysl pouze konkrétní modely a nejlépe konkrétní modelové roky s jinými, nikoli celé značky mezi sebou.

 

Proč jsou lehké trailové boty k nezaplacení?

Omezená životnost je u trailových bot na dlouhé pochody daň za extrémní pohodlí. Žádné puchýře a žádné negativní dopady na nohu, často také ustoupí bolest v kolenou. Opakované zvedání těžké boty je pro klouby i celkovou zátěž energeticky mnohem náročnější, než chůze v lehkých trailových botách. Zjistíte, že díky ušetřené energii jste najednou schopní ujít i mnohem delší vzdálenosti. Kdo pěje ódy na pohorky při použití na dlouhé vzdálenosti, je buď horal s nohami z ocele, nebo puchýřový masochista nebo s tím nemá osobní zkušenosti. (Na běžné výlety a přechody do hor jsou samořezjmě v pohodě.)

Druhá věc je, že na dnešním trhu bot je extra trvanlivá bota iluze. A to jak pohorkového, tak nízkého, pevnějšího typu, pokud se nejedná o extra robustní a těžké kousky, ve kterých se ale na dlouhé vzdálenosti chodit nedá. I tyto typy bot trpí na sešlapání mezipodešve, rozlepení podrážky, odlepení segmentů nebo různé výrobní vady a lokální opotřebení. Byť kvalitní, čistě kožená bota je co do svršku trvanlivější než látková, zase se v ní víc potí noha. Tvrdší mezipodešev a tlustší podrážka také vydrží déle, pohodlí je tím však značně omezeno.

 

Jak si správně vybrat trailové boty na dlouhé pochody?

Jestli chcete, aby vám trailové boty vydržely co nejdéle, kupte si přesně takové, které vám sedí na 100 % a mají správnou velikost. Dále se zaměřte na to, jak moc má bota složitou konstrukci. Čím více slepených kusů, barevných prvků a futuristických designových otvorů, tím větší šance, že se bota na některém z těchto míst začne rozpadat. 

Musím říct, že nejnovější model Altra Lone Peak 7 je aktuálně jedna z mála bot, která má téměř celistvou podrážku. I svršek byl oproti původním verzím zjednodušen co do počtu prvků a švů. Má tak předpoklady být jednou z nejtrvanlivějších bot ve své kategorii na trhu. Historicky je to nejspíš i nejkvalitnější a nejspolehlivější model značky Altra, za jejíž jiné modely bych ruku do ohně nedal. Stačí se podívat na podrážku. Když k tomu připočtete jednu z nejširších špiček na trhu (pro optimální roztáhnutí prstů), extrémní pohodlnost celé boty a pro průměrného člověka optimální polstrování, zjistíte, že jsou to dneska (stejně jako před lety) pořád nejlepší trailové boty na dálkové pochody, co si můžete koupit. A z těchto důvodů je to také pořád nejoblíbenější bota v této kategorii v západním světě.

 

lehké trailové boty Altra Lone Peak 7 a ponožky Darn Tough

Nový model (2023) Altra Lone Peak 7

trvanlivost trailových bot Altra Lone Peak 7

Nový model (2023) Altra Lone Peak 7

Rozhodnutí je na každém z nás

Ve výsledku si každý musí rozhodnout, jestli a kolik je ochoten zaplatit za pohodlně odšlapané kilometry bez puchýřů. A zároveň se smířit s očekávanou životností v celé téhle kategorii bot. A vůbec u bot v dnešní době – 99 % všech bot z botníku průměrného Čecha by bylo po 800 km intenzivnějšího používání v terénu na odpis. Nejspíš mnohem, mnohem dříve.

Lehké trailovky přispěly k tomu, že i netrénovaní lidé chodí rekreačně běžně bez problémů ultra dlouhé vzdálenosti. To tu historicky asi nikdy nebylo a neberme to jako samozřejmost. Buďme za to vděční, ale mějme reálná očekávání o jejich výdrži. Ty boty trpí, aby vaše nohy nemusely a opotřebovávají se za ně. Tvrdé trvanlivé boty vydrží víc, ale zase v nich víc trpí noha.

Myslím, že občasné rozladění uživatelů kvůli výdrži je hlavně problém rozdílu mezi očekáváním a realitou, což bych rád tímto článkem změnil. Chyba může být na straně prodejce, že nepodá relevantní informace, i uživatele, že se nedostatečně vzdělá ohledně toho, co kupuje. Zároveň je taky dobré tlačit na výrobce, aby dělali boty co nejtrvanlivější a nejkvalitnější, protože rezervy tam jsou. To je do určité míry na spotřebitelích.

 

Díky, že jste se dočetli až sem, a šťastné kilometry všem!

 

Pokud by vás zajímal názor testera Pod 7 kilo, Kuby Šolce, můžete mrknout na jeho článek o modelu Altra Lone Peak 5.


Štěpán Trojánek

Láska k cestovatelským vychytávkám a nenávist k těžkým zavazadlům mě dovedla k založení Pod 7 kilo s dlouholetým kamarádem Romanem. Miluju objevování všeho druhu, ať už jsou to skryté vodopády na vzdálených koncích naší planety nebo malebná zákoutí českých měst s překvapením v podobě útulného obchůdku nebo místní restaurace se skvělým jídlem. Cesty plánuji s minimálním předstihem a užívám si na nich pocit svobody a možnost nechat se zavát někam náhodně osudem. Snažím se nespěchat a nenechat se spoutat představou o „povinných aktivitách“ na daném místě.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *