Švýcarské stanové kolíky Swiss Piranha jsou s hmotností 3 gramy při délce 9 cm nejlehčími kolíky na světě. Jsou vyrobeny z plastu, projdou tedy i v příručním zavazadle v letadle. Plast je odolný a neláme se, přeci jen se ale při použití v tvrdé zemi sem tam nějaký kolík ohne, obzvlášť při zatloukání kamenem. Kolíky lze narovnat do určité míry ručně za studena. Jako optimální ale výrobce doporučuje kolíky rovnat zahřátím v troubě na 160°C. Jak přesně postupovat?

Kolíky Swiss Piranha se mohou při používání ohnout

Kolíky Swiss Piranha jsou vyrobeny z plastu a mohou se při používání ohnout

Kolíky nejprve očistíme od hlíny. Troubu předehřejeme na 160°C a pokud máme horkovzdušnou troubu, zapneme větrák.

Kolíky rovnáme v troubě předehřáté na 160°C

Kolíky rovnáme v troubě předehřáté na 160°C

Kolíky následně vložíme nejlépe na rošt tak, aby ležely rovně. Je důležité, aby se neopíraly o hlavičku, jinak může dojít naopak k jejich zkřivení. Pokud je to možné, položíme je tak, aby se prohnutí mohlo v důsledku gravitace lépe srovnat samo – tj. kolík položíme tak, aby na roštu udělal spíše kopeček, než-li důlek.

Kolíky položíme nejlépe na rošt tak, aby hlavičky byly ve vzduchu

Kolíky položíme nejlépe na rošt tak, aby hlavičky byly ve vzduchu

Nyní kolíky zahříváme cca 5 minut. Jedná se ale o hrubý odhad času, jelikož každá trouba ohřívá trochu jinak. Kolíky by se měly do určité míry při zahřátí srovnat sami (ne však zcela). Je dobré je sledovat a vyndat je dříve, než příliš změknou a začnou se prohýbat v důsledku gravitace třeba na druhou stranu. Po vyndání z trouby lze kolíky snadno dorovnat ručně, jelikož jsou ještě měkké (pozor, abyste se nespálili!).  Následně je necháme vychladnout na vzduchu opět položené tak, aby se neopíraly o hlavičku.

Kolíky necháme vychladnout tak, aby se neopíraly o hlavičku

Kolíky necháme vychladnout tak, aby se neopíraly o hlavičku

A máme hotovo!

Narovnané kolíky připravené k dalšímu použití

Narovnané kolíky Swiss Piranha připravené k dalšímu použití

Kolíky Swiss Piranha jsou k zakoupení na našem e-shopu.


Štěpán Trojánek

Láska k cestovatelským vychytávkám a nenávist k těžkým zavazadlům mě dovedla k založení Pod 7 kilo s dlouholetým kamarádem Romanem. Miluju objevování všeho druhu, ať už jsou to skryté vodopády na vzdálených koncích naší planety nebo malebná zákoutí českých měst s překvapením v podobě útulného obchůdku nebo místní restaurace se skvělým jídlem. Cesty plánuji s minimálním předstihem a užívám si na nich pocit svobody a možnost nechat se zavát někam náhodně osudem. Snažím se nespěchat a nenechat se spoutat představou o „povinných aktivitách“ na daném místě.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *