Právě jste si koupili jeden z nejlepších a nejlehčích přístřešků vůbec. Pokud jste přístřeškoznalec, tak určitě víte, jak ho postavit co nejefektivněji. Pokud ale teprve začínáte, bude se vám hodit pár tipů do začátku. Přístřešek Gossamer Gear si natolik zamilujete, že už nebudete chtít nikdy žádný jiný.

Jak přístřešek postavit?

Nejprve si najděte pokud možno rovné a dostatečně velké místo. V případě větrného počasí umístěte přístřešek tak, aby nebyl k větru otočený jedním ze vchodů.

Základna

Po vybalení stanu přikolíkujte jednu z kratších stran přístřešku pomocí poutek v rozích (A viz obr.). Kolíky by měly být vůči přístřešku umístěny v úhlu zhruba 45°. Poté stejným způsobem přikolíkujte rohy na opačné straně přístřešku. Přístřešek zatím nevypínejte nadoraz.

Předsíňky

Nastavte trekové hole na délku 125 cm.

Madlo hole zapřete do lůžka v tropiku přístřešku a hrot hole umístěte do očka u podlážky přístřešku. Předsíňku zapněte a přikolíkujte (B viz obr.). Hůlka nebude s podlahou svírat úhel 90°, ale bude lehce nakloněná k vám.

Stejný postup opakujte u druhé předsíňky.

Závěr

Dopněte předsíňky a přístřešek tak, aby byl vrchol vypnutý a hole byly vykloněné pod podobným úhlem.

Nakonec vypněte rohy přístřešku tak, aby se na stěnách nedělaly „vlnky“.

Podlážka bude levitovat kousek nad zemí (můžete tak nechat). Pokud ji chcete lépe upevnit, vezměte ještě čtyři kolíky a přikolíkujte poutka v jejích rozích. (C viz obr.)

Pro prodloužení životnosti podlážky doporučujeme používat Polycryo, nebo jinou podložku pod stan (např. z tyveku).

Co dělat, když je hodně větrno?

Přístřešky The One a The Two jsou opravdu prostorné. Tím pádem jsou se do nich vítr může občas pořádně opřít. Nejjednodušší obranou je výběr místa. Snažte se tedy hledat místo, které je před větrem samo o sobě kryté.

Alespoň na návětrné straně přikolíkujte podlážku.

Oba přístřešky mají přídavná očka, kterými lze protáhnout další lanka a přikolíkovat na dvou dalších místech (D viz obr.).

V případě opravdu velmi špatného počasí můžete kolíky zatížit kameny.

Údržba

Po návratu z cest stan otřete vlhkým hadrem a nechte pořádně vyschnout.

 

Stavbu přístřešku si můžete prohlédnou na přiloženém videu.

 


Karolína

Nejradši chodím do hor, nebo lezu po ferratách. Splnila jsem si sen a jela obdivovat krásy Himalájí, kterým jsem naprosto propadla. Studovala jsem semestr v Oslu a na cesty pak vydělávala další půl rok ve Walesu. Na mém blogu www.objevuj.com si o tom všem můžete přečíst.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *