Spacáky Cumulus jsou pro děti na trhu dva a v podstatě nemají konkurenci. Ozkoušeli jsme dětské spacáky Cumulus Junior 500 a Cumulus Junior 300. První v zimních podmínkách, druhý se nám osvědčil spíš jako ideální třísezónní spacák. Obecně si o spacácích Cumulus pro dospělé můžete počíst zde.

 

spací pytel pro děti

 

Najít na trhu lehký péřový spacák pro děti je poměrně slušná výzva. Dětské vybavení si povětšinou klade za cíle nezničitelnost a nízkou cenu. Málo který výrobce se u prcků zaměřuje na výbavu do náročnějších podmínek, na kterou by byl spoleh. Nebo ještě jinak. Výrobci se spíše soustředí na nepříznivé podmínky, které spacákům zařídí jejich zabahnění dětští uživatelé než ty, kterým je vystaví okolí, v němž jsou používány. Díky značce Cumulus to ovšem neznamená, že jako rodič, který chce dětem dopřát od mala parádní výlety s nocemi pod hvězdnou oblohou, máte útrum. Nemáte, obalte je peřím!

Existuje i pár jiných firem, které vyrábějí péřové spacáky pro děti. Při pátrání jsem narazil na malé rodinné firmy. Nikdo však nenabízel pytel pro děti ve školkovém a menším věku, který by budil důvěru, že zvládne noci okolo 0°C nebo nižší. Nejen že jsem plánoval i noci na sněhu, ale věděl jsem, že syn je zmrzlina, které se neprokrvují končetiny, a řve jak tur, už když má ruce nebo nohy vlažné. Zrovna jsem se uchyloval k zakázkové výrobě a šití na míru, když parta z Pod 7 kilo objevila u dodavatele spacáky Junior, které jsem při dřívějším průzkumu zavrhnul, že jsou pro větší děti. Nevšimnul jsem si totiž malé gumičky, která z něj dělá spacák rostoucí.

 

spaní s dětmi venku

 

Výška a věk dítěte

Výrobce udává potomkovu maximální výšku 145 cm, což tabulkově vychází na asi 12 let. Stahovací gumička omezí výšku na cca 110 cm. Syn má teď metr a je mu tam fajn. No jo, ale co minimální výška, od kdy? My jej testujeme od synových dvou let, kdy měl 85-90 cm. Odmala je hubeňour a ve spacáku, který má uspokojit i větší děti, dost plaval. Po stažení šňůrky vznikne u nohou neobyvatelný prostor plný peří, který může jen tak volně ležet ladem anebo jej můžete právě u menších dětí zastrčit do spacáku jako na fotce a vnitřní prostor tak docela výrazně vyplnit.

Mimo to zimní verze Junioru disponuje krom šňůrky pro růst spacáku a klasického stahování kolem hlavy i izolačním límcem kolem hrudi, který lze také stáhnout a tím regulovat šířku spacáku a únik tepla. Třísezónňák tohle nemá, ale můžete si pořídit obdobnou jednoduchou gumičku kterou spacák lehce stáhnete zvenčí. My šířku pytlů většinou řešíme jinak. Do větší zimy navyšuji synovi tepelný komfort péřovkou. Zbylý prostor s ním často obývá plyšák, kterého táhne na každý výlet a taky ho učím, že je fajn, vystlat si spacák věcmi na další den a tím si je zahřát a připravit na studené ráno. Navíc naše dítě nesnese stísněný prostor, takže mu volnost ve spacáku vyhovuje a může se celou noc vrtět dle libosti a neustále mě budit.

 

spacák pro děti cumulus junior         spací pytel pro děti cumulus junior

Teploty

Ohledně teplot, syn opravdu špatně snáší zimu. Na jednu stranu útrapy, na druhou stranu, když je mu kosa, dá okamžitě vědět. S Juniorem 500 jsme spali několikrát pod nulou a nikdy si nestěžoval. Nejméně asi -5°C, ale troufli bychom si i na nižší teploty. Už jsem ale zmiňoval, že oblékáme péřovku, to většinou právě když klesne teplota pod nulu. Jinak má na sobě prcek jen spodní vrstvu z merino vlny. Opačný problém je teplo. Při nočních teplotách nad 10°C už v zimním začíná syn vařit a různě rozepínáme. Proto máme i třístovku, která je určená do příznivějšího počasí. Upozorňuji, že teplotní rozsahy a použitelnost spacáků bude mít každé dítě jinak, což mohou potvrdit i naše zkušenosti s druhým dítětem, dcerou. Nicméně, domnívám se, že náš synátor může posloužit jako dobrá reference těch zimu hůře snášejících dětí.

 

jaký spacák pořídit dětem

 

Balení spacáku

Spacáky jsou dodávány spolu se skladovacím síťovaným pytlem a s tenounkým, lehoučkým obalem. Vzhledem k tomu, o jak cenný náklad se jedná, a že ve stavu největší nouze je spacák pro mého dítěcího parťáka přesně ten nejposlednější kousek, na kterém bych opravdu chtěl něco podcenit, tak používáme nepromokavé Dry sacky od Sea to Summit a vám to doporučuju také. Mokrý dětský peří prostě nechceš!

 

dětské spacáky cumulus junior          sbalené dětské spacáky, kompresní obaly na spacáky

 

Paramentry obou spacáků lze porovnat v tabulce. Vzhledem k tomu, že máme zímní verzi Juniora, tak jsme zatím netestovali úplně na doraz J300 a neumím říct jeho minimální teplotu použití. Věřím ale, že hodnota udávaná výrobcem nebude daleko od pravdy, i kdyby bylo třeba prcka lehce přiobléct.

 

Cumulus Junior 300 Cumulus Junior 500
Výplň Husí peří 850 cuin Husí peří 850 cuin
Komfortní teplota dle výrobce 5°C -3°C
Ozkoušená komfortní teplota zatím jsme nezkoušeli -5°C (s péřovou bundou)
Hmotnost peří 300 g 500 g
Hmotnost (váženo v Pod 7 kilo) 550 g 760 g
Objem kompresního obalu 2.8 l 5.7 l
Velikost používaného Dry sacku 4 l 8 l

 

dětský spacák cumulus junior 500

 

I vzhledem k ceně bych spacáky Cumulus Junior asi nepořizoval dítěti, které se chystáte jednou za rok vyslat na dětský tábor a tím jeho angažmá za prahem dveří teplého a suchého domova hasne. Ne že by dětský tábor Junior nezvládnul, ale asi se shodneme, že tam by jeho potenciál úplně nevyniknul. Tenhle spacák je určen spíš pro děti outdoorově švihnutých rodičů, které jsou spaním venku od mala poznamenány a jsou od útlého věku vedeny k tomu, že o takovou výbavu se musejí patřičně starat. Jak se o spacáky Cumulus pečuje se dočtete zde.

 


Filip Wyrwol

Akčňas, zážitkář a v poslední době hlavně zaneprázdněný otec, při jehož dobrodružstvích s prťaty nechybí značná dávka punku.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *