MYOG z anglického Make Your Own Gear aneb vyrob si své vlastní náčiní.

Někdy pár drobných úprav dokáže zpříjemnit používání vybavení natolik, že nechápete, jak jste bez nich mohli až do teď fungovat. Nemluvě o skvělém pocitu z toho, že si kus výbavy vyrobíte vlastníma rukama!

 

Tentokrát MYOG – vychytávky na úpravu stanu

Stan Hubba NX od MSR mám už několik let. Je spolehlivý a robustní. Chtěl bych Vám popsat několik drobných úprav, které mi používání tohoto stanu usnadňují.

 

Cestuji nalehko

Pokud chci cestovat hodně nalehko, případně chci ušetřit místo, tak doma mohu nechat vnitřní moskytiéru (400 g). K postavení základní duralové konstrukce mi poslouží jednoduchý rám, který je vyrobený z kloboukové stuhy a kompletně váží pouze 30 g. V rozích jsem použil oka vytištěná na 3D tiskárně.

MYOG - vychytávky na úpravu stanu - rám pro stan vyrobený z kloboukové gumy
Rám je vyrobený
z kloboukové gumy
MYOG - sbalitelný rám na stan vyrobený z kloboukové gumy
Rám je skladný
a lehký
MYOG - vychytávky na úpravu stanu - oko pro hliníkovou konstrukci stanu vytištěné na 3D tiskárně
Oko pro hliníkovou konstrukci stanu je vytištěné na 3D tiskárně

Podlážka (footprint)

Nevlastním originální footprint (138 g) a proto jsem si z Tyveku vyrobil vlastní podlážku(140 g). Je o 2 g těžší, ale to jen proto, že kopíruje celý půdorys stanu včetně trojúhelníkové předsíňky, což originál nenabízí. V rozích podlážky jsou našitá oka z opletené gumy o průměru 3mm. Footprint by měl být vždy o něco menší než vlastní stan, aby nesbíral skapávající vodu od tropika.

MYOG - vychytávky na úpravu stanu - vlastnoručně vyrobená podlážka z tyveku

 

Moskytiéra

Když vyrážím bez originální moskytiéry a přesto chci řešit ochranu proti havěti, tak sebou beru Nano Mosquito Pyramid Net Single (89 g). Tato moskytiéra lze jednoduše zavěsit na duralovou konstrukci stanu. Když mohu očekávat teplou noc bez deště, ale s komáry, tak nemusím vůbec stavět tropiko a postavím pouze zmiňovanou moskytiéru. Tu zavěsím na konstrukci stanu.

vychytávka na úpravu stanu - moskytiéra na stan přichycená k rámu stanu

 

Kompletní váha stanu sestávající se z tropika, duralových prutů, lehké moskytiéry a Tyvek footprintu je 870 g (bez kolíků).

Na ukotvení cípu předsíňky stanu a footprintu nepoužívám standardní kolíky, protože o ně neustále zakopávám. Vyrobil jsem si z obyčejných hřebíků kolíky vlastní, které jednoduše kompletně zamáčknu do země. Za šňůrku je potom vytáhnu.

MYOG - vlastnoručně vyrobený stanový kolík
MYOG - vlastnoručně vyrobený stanový kolík
MYOG - koncovka vlastnoručně vyrobeného kolíku vytištěná na 3D tiskárně
Koncovka „hřebíkového“ kolíku

Nosná konstrukce

Při stavění nosné konstrukce stanu dávejte pozor, aby všechny segmenty tyčí byly do sebe zcela zasunuty. Pokud toto nemáte pod kontrolou, tak se vám může stát, že některou trubku můžete poškodit resp. roztrhnout. Když trhlina není příliš velká, tak není hned nutné objednávat nový segment. Stačí trhlinu zafixovat vyvrtáním malé dírky (cca 2mm) na jejím konci. Trhlina by se dál už šířit neměla.

jak opravit tyčku na stan
opravená tyčka na stan

 

 


Roman

Kolem obchodu Pod 7 kilo jsem chodil tak dlouho, až jsem zde zakotvil (mrkanec)

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *