Téměř každý z nás má doma nějaké membránové oblečení. Víte ale, co to membrána je a jak o ni správně pečovat?

Jak membrány fungují

Pórézní membrány fungují na jednoduchém principu – póry membrány jsou příliš malé na to, aby jimi prošla voda (asi 20000x menší než kapka vody), ale dostatečně velké na to, aby jimi mohla projít vodní pára (asi 700x větší než molekula vodní páry). Celé je to ale samozřejmě složitější.

Voda v kapalném skupenství má vysoké povrchové napětí a její molekuly jsou tak přitahovány k sobě. Kontakt s další látkou s vysokým povrchovým napětím (membránou) způsobí vytvoření kapky. Jednotlivé molekuly vody by membránou mohly projít, ale právě díky povrchovému napětí se shlukují do kapky a k průniku nedojde. Membrány jsou vyrobené z teflonu, podobný princip tedy můžete pozorovat při nalití vody na teflonovou pánev.

Jak funguje membránové oblečení

Kapičky vody na membránové bundě.

Vodní sloupec

Schopnost membrány odolat vodě se uvádí jako „Vodní sloupec“ v mm. Např. 10 000 mm znamená, že látka odolá tlaku 10 metrů vody. Údaj je pouze laboratorní a je potřeba brát ho spíše orientačně. Žádná membrána není 100% nepromokavá.

Jako nepromokavou je možné označit látku s vodním sloupcem už od 2000 mm. Oblečení z takové látky ale nepromokavé rozhodně nebude. Dá se říct, že dostatečnou voděodolnost nabízí membránové oblečení s vodním sloupcem alespoň 15000 mm. K tomu je nutné započítat vnější vlivy: přidaný tlak větru, popruhů batohu, ohýbání látky atd. Při silném a dlouhodobém dešti ale nakonec promokne každá membrána.

Membránové nepromokavé kalhoty

Membrány do deště i do sněhu.

Paropropustnost/prodyšnost

 

Paropropustnost se udává v g/m2/24hod. Platí, že čím vyšší, tím lepší.

Někdy se paropropustnost zaměňuje s prodyšností. Oba údaje popisují stejnou vlastnost, ale prodyšnost uvádí odpor vůči permanentnímu odpařování vlhkosti. Naopak tedy platí, že čím nižší, tím lepší. Uvádí se v RET.

Pro převod mezi prodyšností a paropropustností se používá následující tabulka:

Prodyšnost Paropropustnost
RET <6 > 16 000 g/m2/24hod
RET 6-13 6 000 – 15 000 g/m2/24hod
RET 13-20 4 000 – 5 000 g/m2/24hod
RET >20 < 4 000 g/m2/24hod

Typy membránového oblečení

Dvouvrstvý laminát

Membrána je nalaminovaná na svrchní tkaninu. Ochranu membrány zajišťuje volná síťovaná podšívka. Dvouvrstvé membránové oblečení je objemné a těžké.

Dvou a půl vrstvý laminát

Na rozdíl od dvouvrstvého laminátu ochranu membrány nezajišťuje síťka, ale ochranný film nanesený přímo na membránu. Membrána má nižší hmotnost, vyšší sbalitelnost, ale menší mechanickou odolnost. Vhodný je především pro záložní oblečení, které chcete mít v batohu, ale neočekáváte jeho časté nebo dlouhodobé nošení. Z naší nabídky se jedná například o bundy Montane Minimus Jacket.

dvou a půl vrstvý laminát membránové oblečení

Dvou a půl vrstvý laminát na bundě Montane Minimus Jacket.

Třívrstvý laminát

Oproti předchozím laminátům je přímo na membránu nalaminovaná ještě podšívka. Tím vznikne jeden celek, který je mechanicky velmi odolný. Oblečení z třívrstvého laminátu je možné používat i do extrémních podmínek a odolává i dlouhodobému nasazení. Váha je zpravidla o něco vyšší než u 2,5 vrstvého laminátu a sbalitelnost je také horší, ale rozdíly nemusí být nutně dramatické. Například bunda Montbell Storm Cruiser Jacket.

DWR

DWR je zkratkab pro „Durable water repellent“.  Nejedná se přímo o membránu, ale značí povrchovou úpravu látek proti průniku vody. Svrchní vrstva látky díky tomu nenasaje vodu (ta po ní stéká). Bez této úpravy klesá paropropustnost membrán (svrchní vrstva nasáklá vodou odvodu par brání). Používá se také jako základní ošetření proti vodě a nečistotám u výrobků, které membránou opatřené nejsou – větrovky, spacáky, kalhoty, atd.

DWR úprava dešti neodolává příliš dlouho a není to tedy rozhodně náhrada membrány. Při dlouhodobém nebo silném dešti je potřeba počítat s tím, že proprší. V případě oblečení s membránou postupu vody dál zabrání membrána, ale sníží se její schopnost paropropustnosti (budete se více zapařovat). V případě výrobků bez membrány už průniku vody nic nebrání. Např. u spacáků tedy slouží DWR úprava jako ochrana před ranní rosou, ale rozhodně ne před deštěm.

Údržba

Stejně jako u každého výrobku je potřeba se i o membránové oblečení správně starat. Nečistoty z těla (pot, mastnosta, atd.) membránu „ucpávají“ a ta nemůže plnit svojí funkci. Dlouhodobé působení solí a tuků z těla navíc může membránu poničit (nejčastěji se tak děje u límce).

Membránové oblečení

Membrány u bund jsou nejnáchylnější v oblasti límce.

Oblečení je tedy nutné pravidelně prát k tomu určenými pracími prostředky. Samozřejmě je nutné se vždy držet pokynů výrobce, protože použité látky se u jednotlivých výrobků často liší. Také DWR úprava se časem opotřebuje, látka začne nasákávat vodu a tím klesá prodyšnost oblečení. I tu je možné obnovit nanesením vhodné impregnace.

To, že je oblečení potřeba vyprat, i když není vyditelně příliš znečištěné, poznáte tak, že svrchní látka začne při dešti velmi rychle nasákávat vodu. Na jejím povrchu se tedy přestanou tvořit kapičky, které sklouzávají po látce pryč. K praní a impregnování takového oblečení doporučujeme výrobky značky Nikwax, které jsou dlouhodobě nejlépe hodnocenými pracími a impregnačními prostředky na trhu.

Postup

Postup se liší v závislosti na stáří oblečení a intenzitě jeho používání. Relativně nové, nepříliš používané nebo pravidelně udržované oblečení stačí pouze vyprat ve speciálním prostředku. Naopak oblečení starší, intenzivně používané a neudržované bude potřebovat celkovou obnovu DWR úpravy.
Obzvlášť citlivé kusy vybavení (např. s poškozeným lepením švů) perte raději ručně.

Čištění

Na čištění doporučujeme Nikwax Tech wash, který odstraní nečistoty a pomůže k obnově vnější úpravy DWR. Pro čištění odolných skvrn použijte neředěný Tech wash a houbičku nebo měkký kartáč.

Obnova DWR

Pro obnovení DWR úpravy je nutné oblečení nejprve vyprat v pracím prostředku. Poté je praní opakujte. Tentokrát v přípravku impregnačním (doporučujeme Nikwax TX.DIRECT Wash-in). Tento druhý cyklus praní DWR úpravu zcela obnoví. Oblečení mezi oběma cykly nesušte!

DWR úpravu lze obnovit také pomocí spreje (doporučujeme Nikwax TX.DIRECT Spay-on). Toto řešení je praktické především v případě, že je ochrana na většině oděvu v pořádku, ale nejvíce zatížená místa vyžadují její obnovu (např. ramena bundy namáhaná popruhy batohu). Sprej nanášejte na vyčištěný a mokrý oděv.


Karolína

Nejradši chodím do hor, nebo lezu po ferratách. Splnila jsem si sen a jela obdivovat krásy Himalájí, kterým jsem naprosto propadla. Studovala jsem semestr v Oslu a na cesty pak vydělávala další půl rok ve Walesu. Na mém blogu www.objevuj.com si o tom všem můžete přečíst.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *