Icebreaker je nejznámější značka merino oblečení z Nového Zélandu. Objevte s námi příběh této značky, která změnila svět sportovního i všedního odívání.

merino vlna ovce icebreaker

1995

Mladý Jeremy Moon držel poprvé v ruce triko z merina a cítil, že to je to ono. Došlo mu, že polyester je plast, který nikdy nebude mít tak dobré vlastnosti jako přírodní vlákna. Navíc přírodní materiály jsou narozdíl od plastu dlouhodobě udržitelné. Jeremy ukončil zaměstnání, zastavil dům, našel investory, kteří mu pomohli s jeho business plánem a Icebreaker byl na světě. Po pár letech byla značka rozšířená už v mnoha zemích a v roce 2003 přesunula výrobu do Šanghaje.

Icebreaker – breaking the ice znamená prolamování ledů mezi lidmi a přírodou, mezi přírodními vlákny a lidským tělem.

Blízko přírodě

Icebreaker jako první zakazuje kruté a nehumánní zacházení s ovcemi. Firma uzavírá smlouvy s farmáři, se kterými se shodují v otázkách týkajících se chovu ovcí a dopadech na životní prostředí.
Udržitelnost a návrat k přírodě jsou pro Jeremyho naprosto klíčové. Firma poslední usilovně pracuje na nahrazení obalů šetrnějšími a biologicky rozložitelnými alternativami, k čemuž od roku 2019 postupně dochází. V roce 2020 přišly na trh i produkty barvené čistě přírodními barvivy. Bohužel kapacita takové výroby je omezená i v důsledku ručního sběru surovin na barvení, momentálně není proto možné barvit takto celou kolekci.
Ve vývoji je také nahrazení syntetických vláken, které jsou obsaženy v některých výrobcích z důvodů zvýšení trvanlivosti, přírodní alternativou.

Více se dočtete v Transparency Reportu, kde se Icebreaker mimo jiné také zavazuje, že všichni lidé, kteří se podílejí na výrobě, pracují za férových podmínek.

merino vlna ovce

 

Jednou merino, navždy merino

Jak si jednou vyzkoušíte nosit merino, tak už ho za syntetiku nebudete chtít nikdy vyměnit. V čem je tak výjimečné?

  • Nezapáchá ani po několika dnech nošení – gramáž 150 cca 4 dny, 200 cca týden a 260 i dva týdny.
  • Rychle schne.
  • Je udržitelné.
  • Je funkční – prodyšné, odvádí pot, mokré nestudí.
  • Pomáhá termoregulaci – v zimě hřeje, v létě ochlazuje, zejména edice Cool Lite.
  • Jednoduchá údržba (praní na 40 s běžným pracím prostředkem, bez aviváže).
  • Nízká hmotnost.
  • Velmi pohodlné – příjemné na dotek, lehce strečové, nekouše (pokud vás merino oblečení kouše, doporučujeme ho před prvním vypráním obléct na jiný kus oděvu a pár hodin ho takto nosit. Tím se zbavíte volných vláken z výroby, která kousání způsobují).

Proč Icebreaker merino z Nového Zélandu?

Novozélandské ovce žijí ve výškách až 2000 m.n.m.. Jejich jemná vlna je v létě chrání před horkem, před zimou se zahuňatí a jsou chráněny před teplotami až do – 20°C. Tím, že zažívají takové teplotní rozdíly, je jejich vlna mnohem kvalitnější než od merino ovcí, které žijí jen v teple.

merino ponožky icebreaker

Icebreaker za lepší svět

Ben Lecomte, plavec na dlouhé vzdálenosti, spojil síly s Icebreakerem a vznikl skvělý projekt The vortex swim.

Možná už jste slyšeli o sedmém kontinentu v Pacifickém oceánu, který je 4x větší než Německo a je složen pouze z odpadků! Ben se rozhodl, že zvýší povědomí o hrozbě plastového odpadu a nebezpečí mikrovláken tím, že přeplave sedmý kontinent (300 námořních mil), který představuje 300 mil. tun plastů.

Samotné plasty se ovšem rozkládají na mikročástice, které se pak dostávají do potravního řetězce, a to i k nám do Česka. Přes 35% z 1.5 mil. tun mikroplastů (tzn. mikrovlákna) pochází ze syntetických textilií, které se do vody dostávají každým praním. Icebreaker díky své #movetonatural misi motivuje zákazníky nakupovat oblečení z přírodních udržitelných materiálů.

Nás Icebreaker přesvědčil. A co vás?

Icebreaker seženete na našem e-shopu.

 


Karolína

Nejradši chodím do hor, nebo lezu po ferratách. Splnila jsem si sen a jela obdivovat krásy Himalájí, kterým jsem naprosto propadla. Studovala jsem semestr v Oslu a na cesty pak vydělávala další půl rok ve Walesu. Na mém blogu www.objevuj.com si o tom všem můžete přečíst.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *