Cestování letadlem je jeden z nejoblíbenějších a nejrychlejších způsobů, jak se někam dostat. S příchodem nízkonákladovek a zároveň touze tahat, co nejméně věcí, lidé cestují často jen s příručním zavazadlem. Výhodu je jasná, nemusíte být na letišti tak brzy, kufr neváží 20 kilo a nečekáte na odbavení. Hlavní nevýhoda ale je, že si nemůžete na palubu vzít vše, co chcete. Víte, co vše nesmí být v kabinovém zavazadle?

Zbraně

Veškeré své zbraně, pistole, hračky, které vypadají jako zbraně, šípy a harpuny nechte zamčené doma v šuplíku. Stejně tak ochromující předměty jako spreje, slzné plny a paralyzéry. Na letišti v Praze nejsou oficiálně dovoleny ani repelenty. Zřejmě kvůli špatnému překladu evropských pravidel z angličtiny, kdy měly být zakázány repelenty např. na medvědy, nikoli na komáry. V jiných zemích jsou repelenty často oficiálně povoleny. V praxi ovšem s nimi člověk běžně bez problémů projde i v Praze, pokud jsou do 100 ml a součástí sáčku s hygienou.

Ostré předměty

Cepíny, sekáčky, sekery, jehly, jehlice, břitvy na holení, řezáky, výbava na bojové sporty s ostrými hroty, multitooly a meče. Víme, že šavle je na cestách nezbytná, ale holt si budete muset připlatit za odbavené zavazadlo.
Nože i nůžky mohou mít v EU čepel dlouhou max. 6 cm, takže s menšími by teoreticky neměl být problém. V praxi, ale záleží na štěstí a konkrétním pracovníkovi, jestli vás s tím nechá projít a většinou vám z naší zkušenosti zbydou oči pro pláč. Takže běžné nože a nůžky nedoporučujeme v kabinovém zavazadle přepravovat.

Utili key

Swiss+Tech Utili-key 6 in 1 provezete v příručáku

Nejlepším nožíkem na palubu je multifunkční nástroj Swiss+Tech Utili-Key, který jednoduše připnete mezi 2 jiné klíče a na rentgenu není pak vidět (třeba si ohlídat, že je mezi nimi schovaný). Za několik let, co ho prodáváme, prošel snad úplně všude i na letištích jako JFK v USA a dokonce i v Izraeli. V EU je díky krátké čepeli navíc zcela v souladu s pravidly.

Tupé předměty

Pálky, hole a obušky. K tomu nic víc netřeba říkat.

Výbušniny a zápalné látky

Pyrotechnika, miny, granáty, rozbušky, dýmovnice, střelný prach. Sami víte, jak jsou na tyto věci na letištích citlivý. Pozor i na plynové kartuše, ani ty si s sebou nesmíte vzít. Tyto srandy nesmíte mít ani v odbaveném zavazadle.

Pracovní nářadí

Páčidla, vrtačky, šroubováky, pily i sponkovačky. Prostě vše, čím jste chtěli opravit jejich rozviklaná letadla, musíte nechat doma.

Šňůry delší než 1 metr

Včetně kabelů či špagátů k hamace. Projít mohou, ale nemusí. Stejně tak lepicí a elektrikářské pásky. Pokud chcete vyhrávat po ulicích na vaše benjo, náhradní struny nechte doma. Pokud jste dobří, brzy si vyděláte na nové. Pokud ne, nechte doma i to benjo.

Výbava na kemping

Trekové hole bývají zakončeny kovovým hrotem, kterým nikoho vyloženě nepobodáte, ale bolet to bude. Nepomůže ani gumová koncovka. Ta se dá lehce sundat a zase to někoho může bolet. Hole tedy většinou neprojdou.

Stan, to je věčný problém. U kovových tyčí konstrukce je šance na projití tak 50 na 50 a vzhledem k ceně stanů se nevyplatí to riskovat. Kovové kolíky vám neprojdou téměř určitě. Naštěstí to hravě vyřešíte plastovými kolíky Swiss Piranha, které jsou na palubách odzkoušené. Kolíky můžete zkombinovat s přístřeškem a ušetříte jak místo a hmotnost, tak obavy, jestli o vše nepřijdete.

Piranha kolíky

Kolíky Swiss Piranha vám kontrola nezabaví

S vařiči obecně nebývá problém, byť oficiálně jsou v některých případech povoleny pouze vařiče nové, nepoužité (nepáchnoucí palivem). Palivo ale budete muset koupit na místě, pokud nevaříte na tekutý líh, který přelijete do 100 ml lahviček (viz níže).

Jídlo a pití

Jídlo si na palubu vzít můžete, ale pozor na marmelády, pomazánky, krémové sýry a další nekonzistentní věci, které už jsou považovány za tekutiny. V případě, že se jedná o dětské přesnídávky, toto omezení neplatí.

Pití si naberte do lahve až za celní kontrolou, jinak přijdete i o flašku. Skvělé jsou k tomuto účelu skládací lahve Platypus, které se vejdou pod každý kohoutek i fontánku.

Platypus Wild Blue

Lahev Platypus naplníte až po kontrole

Tekutiny

Šampony, mýdla nebo pálenku a další nezbytnosti si jednoduše přelijete do maximálně 100 ml lahviček a vložíte všechny do jednoho maximálně litrového průhledného sáčku. K tomuto účelu se nám nejvíc osvědčila toaletní taška Osprey Wash Bag Carry on, která sáček nahradí a pohodlně se používá na celou cestu. Málo trvanlivým, ale levným řešením je běžný uzavíratelný sáček na jídlo nebo tento trvanlivější sáček od Eagle Creek. Sáček mějte po ruce, na některých letištích, vč. toho pražského, je třeba sáček před rentgenovou kontrolou ze zavazadla vyndat.

Zajímavým zlepšovákem je Lifeventure All-Purpose Soap, mýdlo, se kterým se umyjete, vyperete i umyjete nádobí a je tak koncentrované, že vám vystačí i na několik týdnů. Na tuhá mýdla se omezení nevztahují vůbec, pro některé účely, např. na praní a holení je skvělé mýdlo v plátcích.

Léky

Léky mít samozřejmě můžete, a to i ty v kapalné podobě. U větších balení nad 100 ml mějte raději i potvrzení od lékaře, abyste předešli zbytečným problémům.

A co naopak na palubě být musí?

Tyto předměty nesmíte mít v odbaveném zavazadle.

  • zapalovače a zápalky (povolený je 1 kus na osobu, který byste měli mít přímo u sebe v kapse. Neplatí pro outdoorové, benzínové a turbo zapalovače. Ty nesmíte mít vůbec)
  • powerbanky
  • lithiové baterie
  • baterie od elektroniky

V každé zemi se pochopitelně pravidla mohou mírně měnit. V EU by sice měly být jednotná, ale znáte to. Doporučujeme si proto před odletem pročíst pravidla dané země.

A na co dalšího si dát pozor? To se dozvíte v článku Na co si dát pozor u nízkonákladovek.


Karolína

Nejradši chodím do hor, nebo lezu po ferratách. Splnila jsem si sen a jela obdivovat krásy Himalájí, kterým jsem naprosto propadla. Studovala jsem semestr v Oslu a na cesty pak vydělávala další půl rok ve Walesu. Na mém blogu www.objevuj.com si o tom všem můžete přečíst.

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *